Loading...

Ιστορικό ρεκόρ για τη ΝΔ στις Περιφέρειες: «Γαλάζιες» 12 από τις 13


Η Αττική, η Μακεδονία, η Πελοπόννησος, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου έδωσαν τη νίκη στους υποψήφιους της ΝΔ, οι οποίοι δεσμεύθηκαν ότι θα βάλουν στο φουλ της μηχανές για την περιφερειακή ανάπτυξη.
Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε το ακατόρθωτο: Να «πλημμυρίσει» με γαλάζιο χρώμα ο χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών, εκτοπίζοντας από το προσκήνιο κάθε ίχνος από ΣΥΡΙΖΑ.
«Κάστρα» έπεσαν, περιφέρειες άλλαξαν χέρια για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ενώ όσοι προσδοκούσαν σε ήττα της Πειραιώς από διασπαστικά ψηφοδέλτια, διαψεύστηκαν παταγωδώς.
Η Αττική, η Μακεδονία, η Πελοπόννησος, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου έδωσαν τη νίκη στους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεσμεύθηκαν ότι θα βάλουν στο φουλ της μηχανές για την περιφερειακή ανάπτυξη.
Οπως σχολίαζαν στελέχη της Ν.Δ. ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας και ποτέ ένα κυβερνών κόμμα δεν είχε συντριβεί στο σύνολο της επικράτειας. Ελεγαν χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πανωλεθρία όπως και το ΚΙΝ.ΑΛ., που δεν κατάφερε να διεισδύσει στις τοπικές κοινωνίες.

Στην Κρήτη

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν κατόρθωσε να εκλέξει παρά έναν από τους 13 περιφερειάρχες στην Κρήτη που στήριξε επίσημα και δεν μπορεί να εμφανίζει και ως επιτυχία του τη συγκεκριμένη νίκη καθώς ο κ. Αρναουτάκης, που επανεξελέγη, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το ΚΙΝ.ΑΛ.
Στην Περιφέρεια Αττικής, η Ν.Δ. επικράτησε μετά από 21 χρόνια και μάλιστα με ισχυρό ποσοστό άνω του 65%. Ο Γιώργος Πατούλης πέτυχε μια λαμπρή νίκη απέναντι σε όλο το κυβερνητικό σύστημα αλλά και απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο πρωθυπουργός είχε στηρίξει προσωπικά στη διάρκεια όλης της προεκλογικής περιόδου τη Ρένα Δούρου.
Η καθολική υπεροχή της Ν.Δ. επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κέρδισε περιφέρειες της χώρας που εκλογικά πάντα υστερούσε, τόνιζαν κορυφαία στελέχη της Πειραιώς.
Όπως η Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη και τα Ιόνια Νησιά με τη Ρόδη Κράτσα, όπου η προεκλογική μάχη ήταν ιδιαίτερα σκληρή καθώς υπήρχε γαλάζιο «αντάρτικο».
Στη Δυτική Ελλάδα όμως το μήνυμα ήταν διπλό: Ο 38χρονος υποψήφιος της Ν.Δ. επικράτησε ξεκάθαρα με 56,4% απέναντι στον Απόστολο Κατσιφάρα, τον οποίο στήριξε προσωπικά η Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. έλαβε σαφή μηνύματα από τους ψηφοφόρους μετά το «άδειασμα» που επιφύλαξε στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονιας – Θράκης ο Χρήστος Μέτιος έκοψε το νήμα της νίκης με 51,1% ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Παναγιώτης Νίκας επικράτησε του Πέτρου Τατούλη με 52,7%.
Στη Στερεά Ελλάδα, ο Φάνης Σπανός ήταν ο μεγάλος νικητής απέναντι στον Απόστολο Γλέτσο με ποσοστό 51,4% ενώ στα Ιόνια Νησιά η Ρόδη Κράτσα πέτυχε μεγάλη νίκη απέναντι στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνοντας ένα «κάστρο» και κερδίζοντας με ποσοστό 59,1%.
Στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου επικράτησε ο γαλάζιος «αντάρτης» με ποσοστό 51,1% απέναντι στην υποψήφια της Ν.Δ. Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία έλαβε ποσοστό 44,9%. Περιφερειάρχης εξελέγη ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ανεξάρτητος υποψήφιος και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στη Ν.Δ. πάντως θεωρούν κι αυτή την περιφέρεια «γαλάζια».

Στίγμα από την πρώτη Κυριακή

Το στίγμα της νίκης είχαν δώσει ξεκάθαρα οι πολίτες από την κάλπη της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε εκλεγεί με το 61,99% των ψήφων, στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης (56,97%), στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός (55,42%), στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος (54,99%) και στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Κασαπίδης με 52,13%. Ακόμη και στην Περιφέρεια Κρήτης, που ο Σταύρος Αρναουτάκης έκοψε το νήμα της νίκης με ποσοστό 60,8%, με τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει πολύ κοντά να λάβει και τη στήριξη της Ν.Δ: Την περίοδο των «χρισμάτων» η Πειραιώς ήταν θετική να στηρίξει τον κ. Αρναουτάκη αλλά έθετε ως αστερίσκο να μην έχει την υποστήριξη της Κουμουνδούρου. Γι’ αυτό και επέλεξε τελικά τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, ο οποίος πήγε εξαιρετικά καλά.
Πρωτοφανής ήταν η επικράτηση της Ν.Δ. και στον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων. Σύμφωνα με γαλάζια στελέχη, η Ν.Δ. εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι 9 που προέρχονται από το ΚΙΝ.ΑΛ. και μόλις 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Πολιτική 2496380684203812974
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε