Loading...

Αποκαλυπτήρια μνημείου για τον ξεριζωμό των Φωκαέων



Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 5 Μαΐου τα αποκαλυπτήρια γλυπτού με θέμα τον ξεριζωμό των Φωκαέων, στην πλατεία Ελευθερίας Παλαιάς Φώκαιας. 
Το έργο, που φιλοτεχνήθηκε από τον κ. Βασίλη Παυλή με την ευγενική χορηγία του κ. Λεωνίδα Βαριά, δημιουργήθηκε για να συμβολίσει την πορεία των Φωκαέων από τη Μικρά Ασία, προς αναζήτηση μιας νέας πατρίδας. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής κ. Π. Φιλίππου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι από όλες τις δημοτικές ενότητες, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου. 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Σαρωνικού απένειμε τιμητικές πλακέτες στους Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και Σμύρνης, στο γλύπτη, κ. Β. Παυλή και στον χορηγό του έργου, κ. Λ. Βαριά. Η τελετή των αποκαλυπτηρίων πλαισιώθηκε από την Φιλαρμονική του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος» του Δήμου Σαρωνικού, το Περιφερειακό Τμήμα Π. Φώκαιας του Παραρτήματος Κορωπίου του Λυκείου Ελληνίδων, την χορωδία της Δ.Κ. Π. Φώκαιας «Αρμονία» και τον Εξωραϊστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «Αγία Ειρήνη», οι οποίοι είχαν ετοιμάσει ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, με αναφορές στη μικρασιατική παράδοση. 
Ημέρα μνήμης και τιμής χαρακτήρισε την ημέρα των αποκαλυπτηρίων ο Δήμαρχος Σαρωνικού.«Σήμερα ικανοποιείται μια επιθυμία ετών, όλων των Φωκαέων. Είναι μια σημαντική ημέρα για τη ζωή του τόπου μας που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, αλλά και με το μέλλον. Με το  έργο αυτό τιμούμε ανθρώπους απλούς, σαν κι εμάς. Ανθρώπους που βρέθηκαν μπροστά στη συμφορά, να πρέπει να εγκαταλείψουν την πατρίδα και τις περιουσίες τους. Ανθρώπους που βρήκαν τη δύναμη και το κουράγιο να χτίσουν από την αρχή τις ζωές τους σε αυτή τη γωνιά της Αττικής. Ανθρώπους που μέσα από χίλια εμπόδια και δυσκολίες, κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και να προκόψουν, χωρίς ποτέ να ξεχάσουν τις ρίζες τους. Αυτούς τους απλούς και ταυτόχρονα σπουδαίους ανθρώπους, θα θυμόμαστε εμείς αλλά και οι επόμενες γενιές, κοιτάζοντας αυτό το μνημείο», ενώ έκλεισε την εκδήλωση με την δέσμευση ότι στην επόμενη δημοτική περίοδο θα κατασκευάσει και το μνημείο των γηγενών, των Σαρακατσαναίων και των Βλάχων.»

Περιφέρεια Αττικής 5840388013880543564
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε