Loading...

Pulse: Σταθερά διψήφιο το προβάδισμα της ΝΔ



Μπροστά με δέκα ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με την νεότερη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, την στιγμή που η χώρα πλησιάζει στην τελική ευθεία για τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του έτους.
Ειδικότερα, στη αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ αποσπά το 32,5%, έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα αυτή αντανακλά σε έναν βαθμό και τις τάσεις των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές του Μαΐου, καθώς το 76% δήλωσε πως είτε σίγουρα είτε μάλλον θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα που προτίθεται να υποστηρίξει στις βουλευτικές εκλογές.
Στην μάχη για την τρίτη θέση ισοδυναμούν για πρώτη φορά φέτος η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής, που μετρώνται στο 7,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6%. Παρατηρείται επίσης μικρή μείωση των αναποφάσιστων, που πέφτουν κατά μία μονάδα να αναλογούν στο 11%.
σκαι Pulse March
inRead Advertisement by VIDADS since 2011
Κανένα άλλο κόμμα δεν συγκεντρώνει αρκετές ψήφους ώστε να κερδίσει έδρες στην δημοσκοπική Βουλή. Πιο κοντά στο όριο εισόδου βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 2,3% και η Ένωση Κεντρώων με 2%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και Το Ποτάμι έπονται με 1,4%.
Οικονομία και Πρέσπες στο μυαλό των Ελλήνων
Κυριότερος παράγοντας στην επιλογή κόμματος είναι σταθερά η οικονομία, καθώς το 22% δηλώνει πως πρώτο κριτήριό του θα είναι "η ανάπτυξη και οι επενδύσεις" ενώ το 20% απάντησε πως θα επιλέξει με γνώμονα τους φόρους.
Η συμφωνία των Πρεσπών καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ούσα το πρώτο κριτήριο για το 17%. Τα ελληνοτουρκικά, όπου από τις αρχές του έτους παρατηρούνται ένταση και ζυμώσεις, απασχολούν το 5%, ενώ το 6% δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια.
Ανάμεσα στους επίδοξους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πάντως πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η πάταξη της διαφθοράς, με σχεδόν τρεις στους δέκα να το ονομάζουν ως πρώτο μέλημά τους στην επιλογή κόμματος.
"Αέρας" ΝΔ, αγκομαχά στην συσπείρωση ο ΣΥΡΙΖΑ
Στην παράταση νίκης η ΝΔ απολαμβάνει πλεονέκτημα 38 μονάδων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, Το 61% εκτιμά πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θα αναδειχτεί πρώτη δύναμη, έναντι 23% που προβλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά έχει μειωθεί κατά μία μονάδα συγκριτικά με τον Φεβρουάριο αλλά παραμένει σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2018.
Ανάλογη είναι η εικόνα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί αμετάβλητο προβάδισμα 11 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Το 36% δηλώνει πως ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ο καταλληλότερος, το 33% υποστηρίζει πως κανένας από τους δύο δεν είναι ο καλύτερος ενώ ένας στους τέσσερις προκρίνει τον σημερινό πρωθυπουργό.
Η σταθερή δημοσκοπική υστέρηση της Κουμουνδούρου οφείλεται εν μέρει στην χαμηλή συσπείρωση. Το 53% των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές του 2015 δηλώνει πως παραμένει πιστό στο κόμμα, που στην πράξη σημαίνει πως η παράταξη έχει χάσει σχεδόν τους μισθούς ψηφοφόρους της.
Το ποσοστό συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όμως παραμένει σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με το 82% της ΝΔ.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι σχεδόν τρεις στους δέκα ερωτηθέντες που δηλώνουν αναποφάσιστοι ή επιλέγουν λευκό, άκυρο ή αποχή είχαν στηρίξει την Κουμουνδούρου το 2015. Κανένα άλλο κόμμα δεν τροφοδοτεί έστω με διψήφιο ποσοστό αυτή την "γκρίζα" ζώνη.
Η έρευνα διενεργήθηκε στις 23, 26 και 27 Μαρτίου, σε πανελλαδικό δείγμα 1.452 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου. Το δειγματοληπτικό σφάλμα υπολογίζεται στο ±2,6%.

Πολιτική 8800288299360055130
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε