Loading...

Πολιτική αστάθεια στη χώρα φοβάται η ΝΔ


Οι απανωτές προκλήσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, λίγες ώρες μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, επιβεβαιώνουν, όπως τονίζουν τα στελέχη της ΝΔ, τους χειρότερους φόβους τους: ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τις αναφορές για «μακεδονο-ελληνική λύση» και για «Έλληνες και Μακεδόνες που θα πρέπει να είναι περήφανοι», ξαναχτύπησε χθες σε ανάρτησή του στο twitter για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, κάνοντας λόγο για 7.200 Εβραίους που έπεσαν θύματα του ναζισμού στη «Μακεδονία».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η Συμφωνία θα είναι καθοριστική με αρνητικό πρόσημο για τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιλύσει. Ο ίδιος τονίζει σε συνομιλητές του, ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα όπως ήταν αυτό του Brexit, όπου η βρετανική κοινωνία ήταν μοιρασμένη σχεδόν 50%-50%, αλλά στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών την απορρίπτει.
Υπό τα δεδομένα αυτά έχει ήδη ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση, ότι η χώρα μας έχει το δικαίωμα του βέτο στη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πρόκειται δεσμεύεται και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να αμβλύνει τα επιζήμια αποτελέσματά της και στον τομέα των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με το ζήτημα της χρήσης του όρου «μακεδονικός».
Στο γαλάζιο επιτελείο που πλέον χρησιμοποιούν τους όρους «κυβέρνηση κουρελού» ή «κυβέρνηση των Πρεσπών», εκτιμούν πως οι δύο ad hoc πλειοψηφίες που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα (μία που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και μία που ψήφισε τη Συμφωνία), αποτελούν τα στοιχεία μιας κατάστασης που είναι πρωτοφανής στην κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας και η οποία δημιουργεί πρωτόγνωρη αστάθεια στη χώρα: η ψήφιση κάθε νομοσχεδίου θα είναι στο εξής μια άτυπη ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται να επιμείνει πιο έντονα στο αίτημα να στηθούν κάλπες το συντομότερο δυνατόν, καθώς υπάρχουν ζητήματα στο επόμενο διάστημα στο πεδίο της οικονομίας, που μπορούν λόγω των κανονικών χειρισμών της κυβέρνησης να ρίξουν έξω τους δημοσιονομικούς δείκτες και η χώρα να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια νέα κρίση. Μάλιστα υπάρχει η εκτίμηση, πως μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι εταίροι δεν θα δείξουν την ίδια ανεκτικότητα προς την κυβέρνηση Τσίπρα, όπως μπορεί να ποντάρει ενόψει της προεκλογικής περιόδου το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς «η δουλειά τους έγινε» και η Συμφωνία κυρώθηκε.
Για αυτό και από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης φροντίζει, όπως έκανε και χθες με το άρθρο του στον Economist, να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στο εξωτερικό, πως στόχος του είναι «να γίνουμε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα γυρίσει εμφατικά σελίδα μετά την επικράτηση του λαϊκισμού». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, η προεκλογική ατζέντα του προέδρου της ΝΔ θα έχει τρία βασικά κεφάλαια. Πρώτο, θα είναι η οικονομία: μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% και του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 20% εντός διετίας και επιστροφή των υπερπλεονασμάτων σε όλη την παραγωγική οικονομία, μέσω μειώσεων των φόρων».
Δεύτερο κεφάλαιο, η Παιδεία, με ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα , το οποίο διατρέχει όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, από την προσχολική αγωγή μέχρι το Πανεπιστήμιο. Ειδικά για την ανώτατη εκπαίδευση, θα επιμείνει στην ανάγκη να ενισχυθεί η αυτονομία των πανεπιστημίων που τώρα ελέγχονται ασφυκτικά από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να παρέχουν μαθήματα τα οποία θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Τέλος, τρίτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια, ώστε να μπορεί να ευδοκιμήσει και η οικονομική ελευθερία.
Πολιτική 7255488127368293234
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε