Loading...

Νέα μήνυση από συγγενείς θυμάτων που πέθαναν στο Μάτι


«Οι μητέρες μας βρήκαν τραγικό θάνατο και εγκαταλείφθηκαν από το δήμο και την Περιφέρεια στο Μάτι», τονίζεται στη μήνυση.
Μία νέα «κοινή» μήνυση κατά του τέως γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, αλλά και κατά των αρμόδιων αξιωματικών της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσαν την Παρασκευή ακόμη δύο συγγενείς θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους μετά την καταστροφική φωτιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι.
«Οι συγγενείς μας βρήκαν τραγικό θάνατο και εγκαταλείφθηκαν από το δήμο και την Περιφέρεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.», με τους συγγενείς των δύο αδικοχαμένων γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στον πύρινο εφιάλτη να κάνουν λόγο ακόμη και για την «πολιτική ευθύνη» του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
«Δυστυχώς βρισκόμαστε και εμείς στη θλιβερή θέση να θρηνούμε τα δύο τραγικά θύματά μας, τα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο (απεβίωσαν από εγκαύματα) κατά τη γνωστή ολέθρια πυρκαγιά της 23/7/2018 στην Ανατολική Αττική και ειδικότερα στον οικισμό Νέου Βουτζά στον Δήμο Μαραθώνα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι μηνυτές, Γιώργος Σπυρόπουλος και Δημήτρης Νιτσοτόλης.
«Ειδικότερα, βρήκε τραγικό θάνατο η μητέρα του πρώτου από εμάς Ευθαλία Σπυροπούλου, ενώ ήταν στον οικισμό Μάτι το Δήμου Μαραθώνα (απεβίωσε στις 30/8/2018). Επίσης βρήκε τραγικό θάνατο (απανθρακώθηκε) η μητέρα του δεύτερου από εμάς, Κατερίνα Νιτσοτόλη, ενώ ήταν στον οικισμό του Νέου Βουτζά στον Δήμο Μαραθώνα (απεβίωσε στις 27/8/2018).
Για τη βιβλική αυτή καταστροφή όπως επίσης και για τον τραγικό θάνατο των δύο ως άνω πολυαγαπημένων μας προσώπων ασφαλώς υπάρχουν τεράστιες ποινικές (και άλλες) ευθύνες των αρμοδίων και επιφορτισμένων κρατικών λειτουργών και οργάνων, εντεταλμένων για την πρόληψη, διαχείριση αντιμετώπιση παρόμοιων σοβαρών κρίσεων και έκτακτων φυσικών καταστροφών», πρόσθεσαν χαρακτηριστικά οι συγγενείς των δύο θυμάτων.
Οι ίδιοι περιγράφουν με συγκλονιστικό τρόπο στη μήνυση που κατέθεσαν ενώπιον του εισαγγελέα και τον φρικτό τρόπο με τον οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο τα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Η μητέρα του πρώτου από εμάς ήταν στο εξοχικό της οικογένειάς μας στο Μάτι, μαζί με την οικιακή βοηθό της. Την 23η Ιουλίου στις 17.30 το απόγευμα κατάλαβαν και οι δυο τους ότι κάπου εκεί κοντά υπήρχε μεγάλη φωτιά και ότι θα κινδύνευαν.
Οι καπνοί ήταν πολύ έντονοι ενώ στην περιοχή επικρατούσε ένας πραγματικός πανικός χωρίς οποιαδήποτε ενημέρωση από τους αρμοδίους της Περιφέρειας, του δήμου, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Αμέσως είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στο σπίτι τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση.
«Δεν είχαν άλλη επιλογή παρά, τελείως αβοήθητες και χωρίς οποιαδήποτε ενημέρωση, να βγουν πεζές από το σπίτι τους όπως και πράγματι βγήκαν και έφυγαν με τα πόδια προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος μήπως και σωθούν. Στο δρόμο όμως τις βρήκαν οι φλόγες και χωρίς η μητέρα μου, που ήταν ηλικίας 83 ετών, να μπορεί να φύγει υπέστη πολλά εγκαύματα.
Η προαναφερθείσα οικιακή βοηθός, που ήταν νεότερη, κατόρθωσε να διασωθεί ενώ η μητέρα μου, παντελώς ανήμπορη να αντιδράσει, υπέστη πολλαπλά εγκαύματα», προστίθεται στη μήνυση, στην οποία τονίζεται πως η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο πρώτα με αυτοκίνητο της Αστυνομίας και στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ωστόσο 38 μέρες μετά άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου και νοσηλευόταν.
Οσον αφορά τη μητέρα του δεύτερου μηνυτή, η άτυχη γυναίκα, ηλικίας 66 ετών, όταν είδε τις φλόγες να πλησιάζουν στο σπίτι της στο Μάτι βγήκε για να απομακρυνθεί με το όχημά της από το σημείο. «Επιχείρησε να μπει στο αυτοκίνητό της αλλά στα 8 με 10 μέτρα από την αυλή της την περικύκλωσαν οι φλόγες και οι καπνοί. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να ξεφύγει και στο σημείο εκείνο κάηκε (απανθρακώθηκε) η ίδια, όπως επίσης κάηκε και κατεστράφη ολοσχερώς και το αυτοκίνητό της έξω από το σπίτι της. (….) Πλήρης αδιαφορία και εγκατάλειψη από όλους τους αρμοδίους», επισημαίνεται στην ίδια μήνυση.

Οι πολιτικές ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα

«Βεβαίως, όπως ανακοινώνεται και από ΜΜΕ, υπάρχει μέγιστο θέμα και για τις κυβερνητικές παραλείψεις και ευθύνες, πολύ δε περισσότερο, διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αλέξης Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή και αμέσως μετά την καταστροφή, σε σχετική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες, τις δικές του και των αρμοδίων υπουργών του, ενώ παρητήθη ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, και ήδη αντικαταστάθηκε», ανέφεραν στη μήνυσή τους οι δυο συγγενείς των θυμάτων, προσθέτοντας ακόμη πως «οι πολιτικές ευθύνες είναι διαφορετικές από τις ποινικές», αλλά «η διάκρισή τους και ο διαχωρισμός τους είναι πολύ λεπτός».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Περιφέρεια Αττικής 9203580553825963125
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε