Loading...

Ούτε ευρώ δεν έχει φτάσει στους πυρόπληκτους από Μάτι και Κινέτα


Ούτε ένα ευρώ δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα από το λογαριασμό των πυρόπληκτων σε Μάτι και Κινέτα παρά τα 37,7 εκατ. ευρώ από χορηγίες και δωρεές που έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό.
Μια πλήρης επιβεβαίωση της κριτικής που έχουν ασκήσει η Ν.Δ. και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για δραματικές καθυστερήσεις από την κυβέρνηση, που έγινε χθες από το βήμα της Ολομέλειας, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος έχει οριστεί επικεφαλής της διαχείρισης αυτού του ειδικού λογαριασμού. Ενας λεπτομερής απολογισμός, από τον Πρόεδρο της Βουλής, που αποδόμησε τις κατά καιρούς επικοινωνιακές φιέστες και τις κορόνες υπουργών και περιφέρειας.
Ο κ. Βούτσης, κατά τη συζήτηση και κύρωση από την Ολομέλεια των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν το καλοκαίρι από την κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους της Αττικής, θέλησε να κάνει έναν απολογισμό σχετικά με τον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχτεί. Ανέφερε ότι έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 37,7 εκατ. ευρώ αλλά -όπως είπε- μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ!
Υπάρχουν -είπε ο Πρόεδρος της Βουλής- δύο αιτήματα που έχουν εγκριθεί και θα εκταμιευτούν και αφορούν σε ένα εκατομμύριο ευρώ για την απομάκρυνση και διαχείριση του αμιάντου από τα κτίρια και άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ για την ειδική φαρμακευτική αγωγή συμπολιτών μας που είναι εγκαυματίες, τα ονόματα των οποίων υπάρχουν σε λίστα του υπουργείου Υγείας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής αποσαφήνισε ότι χρήματα από αυτό τον ειδικό λογαριασμό δίνονται μόνο σε αιτήματα που γίνονται από υπουργεία ή από την Περιφέρεια ή τους δήμους και όχι σε αιτήματα ιδιωτών. Κάτι που ευλόγως αποδεικνύει ότι, αν και χρήματα υπάρχουν για να προχωρήσουν τα έργα, τα υπουργεία είναι αυτά που ολιγωρούν.
Επισημαίνουμε ότι υπάρχει και ένα άλλο ποσό ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ, που έχει συγκεντρωθεί στις τράπεζες από φορείς, νομικά πρόσωπα και δήμους που άνοιξαν λογαριασμούς για τους πυρόπληκτους.
Από την αποκάλυψη του Προέδρου της Βουλής αναδεικνύεται η πλήρης άγνοια της κεντρικής κυβέρνησης για την υλοποίηση έργων που έχουν αναληφθεί από ιδιωτικές εταιρίες και φορείς αυτόνομα, αλλά και για χρήματα που μαζεύτηκαν από συναυλίες ή εράνους ή άλλες χορηγίες. Ο κ. Βούτσης, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός μητρώου καταγραφής, διαβεβαίωσε ότι τα 37,7 εκατ. ευρώ του ειδικού λογαριασμού δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ανενεργά γιατί μόνο οι αιτήσεις ανοικοδόμησης κτιρίων που έχει αναλάβει να κάνει το Δημόσιο (υπολογίζονται ότι θα είναι 150 με 200 κατοικίες) θα χρειαστούν 200 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Βούτσης αναφορικά με την ανοικοδόμηση των κατοικιών είπε ότι προηγούνται αυτές που είχαν νόμιμες άδειες οικοδόμησης ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν τα ημινόμιμα κτίσματα ή τα αυθαίρετα.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Περιφέρεια Αττικής 3743367540388309102
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε