Loading...

Βαγγέλης Μπουρνούς: «Όταν τελειώσει το master plan του λιμανιού, ό,τι δεν περιλαμβάνεται μέσα εκεί, πρέπει ολόκληρο να αποδοθεί στον Δήμο»



Οι άνθρωποι ζητούν να γυρίσουν πίσω στις εστίες τους, ένα πράγμα που δεν είναι εύκολο, θα διαρκέσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και εκεί έχει στραφεί σήμερα το κέντρο του ενδιαφέροντός μας, μας λέει σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, αναφερόμενος στην τραγωδία που έπληξε το καλοκαίρι την Ανατολική Αττική. Και προσθέτει ότι η ψυχολογική βοήθεια στους πληγέντες, τώρα είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. 

Στον Νίκο Χιδίρογλου 

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, η πόλη σας επλήγη από μια ανείπωτη τραγωδία. Εσείς ήσασταν από την πρώτη ώρα εκεί πέρα, παρακολουθήσατε τα τεκταινόμενα, ζήσατε την τραγωδία σε όλο της το μέγεθος. Ποια είναι η επόμενη μέρα για τη Ραφήνα, κομμάτι της οποίας κάηκε. Καλό θα ήταν αν μπορούσατε να μας δώσετε και κάποιες λεπτομέρειες για την αποτίμηση των καταστροφών.

Στη Ραφήνα πλήγηκε μια έκταση από περίπου 7.000 στρέμματα, περίπου 1600 σπίτια δέχθηκαν άμεσα τις φλόγες, πάρα πολλά εμφάνισαν ζημιές μετά την γνωστή καταιγίδα «Ζορμπάς» που ήταν ένα «crashtest» για το πώς συμπεριφέρθηκε η φωτιά απέναντι στα σπίτια από μπετόν και πραγματικά είχε αφήσει ανεξίτηλα σημάδια. Ήταν μια τραγωδία η οποία ισοπέδωσε δύο οικισμούς του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου και τον οικισμό Μάτι από τον Δήμο Μαραθώνα. Πραγματικά, μια λωρίδα γης, 7 + 7, περίπου 14.000 στρέμματα στους δύο δήμους ισοπεδώθηκαν, ξεριζώθηκαν πάνω από 3.000 οικογένειες από τις εστίες τους, αφήνοντας πίσω ανεξίτηλα σημάδια, κυρίως στις ψυχές των ανθρώπων που έζησαν αυτή την καταστροφή και δευτερευόντως στις περιουσίες τους. 

Είστε ευχαριστημένος από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της προσπάθειας αποκατάστασης των ζημιών; Και το ρωτάω αυτό, γιατί είναι μεν τεράστια η τραγωδία, αλλά η ζωή πρέπει να συνεχιστεί. Υπάρχουν θέματα στα οποία έχετε παράπονα από την Πολιτεία, στην μέχρι τώρα προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποκατάσταση; 

Οφείλω να πω ότι από τις πρώτες στιγμές, κάποιοι στο επίπεδο της κυβέρνησης όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, άκουσαν τις προτροπές μας, τις προτροπές της τοπικής αυτοδιοίκησης για να παρθούν μέτρα ώστε να γίνει το γνωστό μας κράτος, το οποίο έχει χτίσει γραφειοκρατικές πυραμίδες, να γίνει γρήγορο. Κινήθηκε πολύ γρήγορα τις πρώτες μέρες, σήμερα υπάρχει μια κάμψη, προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το θέμα γιατί οι άνθρωποι ζητούν να γυρίσουν πίσω στις εστίες τους, ένα πράγμα που δεν είναι εύκολο, θα διαρκέσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και εκεί έχει στραφεί σήμερα το κέντρο του ενδιαφέροντός μας. 

Οι περιοχές που κάηκαν,ολοσχερώς, θα μπορέσουν να ξαναδούν ζωή; 

Το ερώτημά σας είναι πολύ εύκολο. Η απάντηση είναι ναι. Δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω οι 100 ψυχές και πιθανώς παραπάνω, αν κάποιοι τραυματίες καταλήξουν, αυτοί που χάθηκαν εκείνη τη στιγμή. Δεν θα σβήσουν τα σημάδια από την ψυχή των ανθρώπων και κυρίως των μικρών παιδιών που βίωσαν αυτή την καταστροφή σε πρώτο πλάνο, κάποιοι που βγήκαν μετά από πέντε ώρες και περισσότερο μέσα από τη θάλασσα… 

Επιτρέψτε μου να σας διακόψω. Για το θέμα της ψυχολογικής αποκατάστασης, της ψυχολογικής στήριξης των ανθρώπων που βίωσαν αυτή την τραγωδία… Μπαίνουμε σε ένα πιο ειδικό θέμα, που εμμέσως μου θέσατε, τι έχει γίνει; 

Από την πρώτη στιγμή υπήρξε τεράστια παροχή βοήθειας σε αυτό τον τομέα. Όμως φάνηκε ότι εκείνη τη στιγμή δεν είναι τόσο σημαντικό. Σημαντικότερο είναι σήμερα. Έχοντας περάσει περίπου τρεις μήνες, αρχίζουν οι άνθρωποι και συνειδητοποιούν ακριβώς τι συνέβη, συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει τη ζωή τους κάποιοι, ψάχνουν στα αποκαΐδια και δεν βρίσκουν ούτε μια φωτογραφία από την προηγούμενη ζωή τους, αυτό φέρνει κατάθλιψη, κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να την ξαναστήσουν τη ζωή τους όπως πριν, τόσο γρήγορα, αν η ηλικία τους είναι προχωρημένη. Επομένως, η ψυχολογική βοήθεια τώρα είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, τα παιδιά τώρα αρχίζουν και συνειδητοποιούν, ήταν καλοκαίρι, τα βγάλαμε από εκεί πέρα, τα στείλαμε στη θάλασσα, τα στείλαμε σε παραθεριστικά μέρη, σε εξοχές… Σήμερα όμως που ξαναγυρνάνε πίσω στο γνώριμο περιβάλλον, αρχίζουν και εμφανίζονται κάποια σημάδια. Τα σχολεία μας όλα έχουν στελεχωθεί από το Υπουργείο Παιδείας με παιδοψυχολόγους, μια πολύ σημαντική κίνηση. Πάνω στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας υπάρχει στελεχωμένη πλήρως ψυχολογική ομάδα στήριξης, υπάρχουν εδώ πέρα πολλές εθελοντικές οργανώσεις, οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού και πάρα πολλές άλλες που τις αδικώ που δεν τις αναφέρω, οι οποίες προσπαθούν να στηρίξουν ψυχολογικά αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι εύκολο έργο. 

Να περάσουμε σε άλλα ζητήματα, βέβαια ελάσσονος σημασίας σε σχέση με αυτά που συζητήσαμε μέχρι τώρα. Η Ραφήνα είναι ένας τόπος, με συγκεκριμένα θέματα όσον αφορά στις υποδομές της. Θα πάω κατευθείαν στην ταμπακέρα. Τι γίνεται με τα έργα για την αποσυμφόρηση της Ραφήνας, δεδομένου ότι είναι ένα λιμάνι και όλη η κίνηση των ταξιδιωτών, τα αυτοκίνητα δηλαδή, περνάει μέσα από την πόλη και αυτό δημιουργεί κάποιες επιπλοκές στην καθημερινότητα των πολιτών. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; 

Επιπλοκές, που πρέπει να σημειώσω ότι φάνηκαν και το βράδυ της πυρκαγιάς, που τα πλοία έφεραν κόσμο, ξεφόρτωναν αυτοκίνητα και ταυτόχρονα, είχαμε τις αφίξεις από τα μικρά πλοιάρια που έφερναν τους τραυματίες, τους διασωθέντες, τους νεκρούς στο λιμάνι και υπήρξε ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα. Εξαιτίας αυτής της τραγωδίας, επιταχύνθηκαν κάποιες διαδικασίες. Ολοκληρώθηκε πρόσφατα, την περασμένη εβδομάδα και υπογράφηκε η ΑΕΠΟ, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αποχέτευση, η οποία έχει χρονικό ορίζοντα το τέλος της άνοιξης του 2019, να ξεκινήσει και το τέλος του 2023 να έχει παραδοθεί. Υπογράφτηκε η αντίστοιχη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, το δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Αττικής, την αντιπλημμυρική θωράκιση όλης της Ανατολικής Αττικής, που έχουν ρίξει τον Ποδονίφτη, το Λυκόρεμα Παλλήνης, τα νερά της Αττικής Οδού, της Μαραθώνιας Διαδρομής, έχει απογυμνωθεί η Πεντέλη από τις φωτιές, είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση του τόπου μας. Κι επίσης, σχεδιάζονται και θα ενταχθούν στο πακέτο 14/20, το ΕΣΠΑ δηλαδή, με χρόνο ολοκλήρωσης το 2023, πολύ μεγάλα έργα οδικών αξόνων και μαζικών μέσων μεταφοράς, όπως ο Προαστιακός και οι οδικοί άξονες που θα αποσυμφορήσουν το λιμάνι και περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2018, καθώς επίσης και πριν από ένα μήνα, το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε το παράλιο μέτωπο της Ραφήνας, του παλιού Δήμου Ραφήνας, πλην του λιμανιού, στον Δήμο, ώστε να μπορέσει επιτέλους να είναι πραγματική παράλια πόλη. 

Παλαιότερα, ακούγαμε πολλά παράπονα για το πολύ ιδιαίτερο καθεστώς που επικρατούσε στη Ραφήνα σχετικά με τη χερσαία ζώνη. Τελικά, ρυθμίζεται το θέμα… 

Ναι. Εκτός του ότι αυτό αποτελούσε, οφείλω να πω, μια κεντρική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, αλλά τα πράγματα πήγαιναν πολύ αργά. Πιστεύω ότι, αν και είχε ξεκινήσει αυτός ο διάλογος πολύ πιο πριν, επιτάχυνε αυτή η τραγική πυρκαγιά του καλοκαιριού το τελικό αποτέλεσμα και νομίζω πως μέσα στο 2018, αυτό το πράγμα θα έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα παραδοθεί επίσημα το μέτωπο το οποίο ανήκε παλιότερα στη Ραφήνα και το 1981 ξαφνικά δημιουργήθηκε ένα «χαλιφάτο», ένας Οργανισμός αντίστοιχος με του Πειραιά, ο οποίος απέκοψε τους πολίτες της Ραφήνας από τη διαχείριση όλου του παράλιου μετώπου. 

Άρα μπορούμε να πούμε ότι βελτιώθηκαν οι σχέσεις σας με τον Οργανισμό Λιμένος της πόλης. 

Οι σχέσεις μας με τον Οργανισμό Λιμένος δεν ήταν ποτέ κακές γιατί διεκδικούσαμε κάτι. Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, ή η κοινότητα Ραφήνας και ο Δήμος Ραφήνας σε παλαιότερες, προ – καλλικρατικής ένωσης εποχές, ζητούσαν το αυτονόητο: ζητούσαν αυτό που δεν είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του Λιμένα, να δοθεί στους πολίτες. Όμως, κανένας δεν άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι υπήρχαν προστριβές σε κάποια σημεία. Ανάλογα το ποιος ήταν στη διοίκηση του κάθε φορέα, μπορεί να είχε καλύτερες ή χειρότερες σχέσεις. Όμως τελικά, η κεντρική πολιτική σκηνή και η κεντρική κυβέρνηση, αποφάσιζαν τις τελικές επιλογές. Εμείς πάντα διεκδικούσαμε το παράλιο μέτωπο, κάποτε κάποιοι εδώ πέρα μας δίνανε κάποια ψιχία, κάποιοι λίγα περισσότερα, τώρα τα πήραμε όλα. 

Και τις παραλίες που θέλατε; 

Τις παραλίες πρωτίστως. Γιατί οι παραλίες δεν έχουν καμία σχέση με τη διαχείριση του λιμένα. Πρέπει να πάρουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια, όπως εδώ που είμαστε στο δημαρχείο, την παλιά πλαζ της Ραφήνας, η οποία έχει δεσμευτεί για πιθανές μελλοντικές εγκαταστάσεις, δίπλα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας που δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν. Τέλος πάντων, όταν τελειώσει το masterplanτου λιμανιού, ό,τι δεν περιλαμβάνεται μέσα εκεί, πρέπει ολόκληρο να αποδοθεί στον Δήμο. 

Να περάσουμε και στο θέμα του εκλογικού νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί πλησιάζει η ώρα που οι πολίτες θα σας κρίνουν. Πολλά παράπονα ακούγονται για τον Κλεισθένη σε όλη τη χώρα. Υπάρχει κόσμος ο οποίος φοβάται ακυβερνησία και μεταξύ αυτών και έμπειροι αυτοδιοικητικοί. Σας ανησυχεί το γεγονός της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις αρχαιρεσίες για την εκλογή των δημοτικών αρχόντων; Και φυσικά, πιστεύετε ότι ο νόμος αυτός θα δυσκολεύσει τις δικές σας προσπάθειες για επανεκλογή, αν και εφόσον θα είσαστε υποψήφιος για επανεκλογή; 

Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο: προφανώς θα είμαι υποψήφιος για μια ακόμα φορά, το έχω πει, για τελευταία, γιατί υπάρχει και η ξεκούραση στον ανθρώπινο οργανισμό και υπάρχουν και άνθρωποι από πίσω που έρχονται και μπορούν και αυτοί να δώσουν πολλά πράγματα. Ο Κλεισθένης γίνεται αποδεκτός ή όχι από το θέμα της απλής αναλογικής. Εμένα προσωπικά αυτό το θέμα δεν με φοβίζει, δημιουργεί προβλήματα περισσότερο στους δημότες, διότι θα πρέπει να στείλουν εκπροσώπους τους οι οποίοι να είναι ώριμοι ώστε να σπρώξουν τον τόπο μπροστά. 

Ακριβώς, διότι η εκλογή των συμβούλων γίνεται από την πρώτη Κυριακή. 

Βεβαίως. Επομένως, θα πρέπει οι δημότες να είναι ώριμοι στο ποιους θα ψηφίσουν και με ποια κριτήρια. Ο Κλεισθένης, ο οποίος έχει βελτιώσει κάποια πράγματα, έχει δημιουργήσει κάποια άλλα θέματα, όσον αφορά στη διοίκηση των Δήμων. Αυτά είναι θέματα που θα μείνουν, συνολικά στην πενταετία. Μπορεί μια δημοτική αρχή τελικά να μπορέσει να πετύχει το στόχο να πάρει μέσα από συμφωνίες και συμμαχίες την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, όμως τα θεσμικά προβλήματα τα οποία δεν λύθηκαν, θα αποτελούν μια γάγγραινα η οποία θα τρώει το σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμείς σαν αυτοδιοικητικοί, ζητάμε ένα θεσμικό πλαίσιο που να μπορούν να λειτουργήσουν οι Δήμοι και εμείς από τη δική μας τη μεριά είμαστε υπόλογοι για τον τρόπο που θα διοικήσουμε τον Δήμο. Οι πολίτες το δικό τους κομμάτι, εμείς το δικό μας και η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να λύσει θεσμικά τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι Δήμοι, γιατί σήμερα δεν έχουμε αυτοδιοίκητο.  













Περιφέρεια Αττικής 7178368948500681074
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε