Loading...

Σάρωσε ο Πατούλης στον Ιατρικό Σύλλογο – Εξαφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ


Η αυτοδυναμία της  «γαλάζιας» παράταξης ΔΗΚΙ – ΙΣΑ με επικεφαλής τον τωρινό πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), κ. Γιώργο Πατούλη, αλλά και η αποχή των γιατρών σφράγισαν τις διήμερες αρχαιρεσίες του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας, που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας.
Λιγότεροι απο τους μισούς γιατρούς της Αθήνας – σημειωτέον ειναι ο ιατρικός σύλλογος που αντιπροσωπεύει το 40% των ιατρών της χώρας- άσκησαν το δικαίωμα του εκλέγειν στο θεσμικό-συνδικαλιστικό όργανό τους. Και παρά τις προτροπές όλων των επικεφαλής των οκτώ παρατάξεων προς τα μέλη του ΙΣΑ να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες για να διατηρηθεί δυνατή η φωνή των γιατρών της Αθήνας, το αποτέλεσμα έδειξε πως παρά τα προβλήματα του χώρου τους οι γιατροί επέλεξαν την… αφωνία.

Εν τούτοις, είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με συνδικαλιστές του ιατρικού σώματος, που μία παράταξη επιτυγχάνει αυτοδυναμία.
Η παράταξη ΔΗΚΙ -ΙΣΑ έλαβε ποσοστό 54,7%, έναντι 35,40% που είχε λάβει το 2014, αύξησε δηλαδή το ποσοστό της κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει 9 από τις 17 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας -στις εκλογές του 2014 είχε λαβει 7 έδρες.
Κι αυτό στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση τουλάχιστον, αποδίδεται στο πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν οι γιατροί του κεντροδεξιού χώρου και στην -καθοριστική όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος της κάλπης- απόφαση τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μία παράταξη και ενα ψηφοδέλτιο. Αντιθέτως, στις προηγούμενες εκλογές αυτό που χαρακτήρισε τη διαδικασία ηταν ο «κατακερματισμός» των «γαλάζιων» συνδικαλιστών σε τέσσερις παρατάξεις. Το νήμα της εκλογικής κούρσας είχε κόψει και παλι η παράταξη στην οποία ήταν επικεφαλής ο κ. Πατούλης.
Η προηγούμενη αναμέτρηση πιθανόν να φαίνεται πολυ μακρινή στους περίπου 19.000 γιατρούς της Αθήνας -το 2014 η δεξαμενή του ΙΣΑ είχε περίπου 3.000 γιατρούς ακόμη. Το κύμα φυγής των επιστημόνων, και δη των ιατρών, από τη χώρα βρισκόταν σε υψηλό σημείο, όπως και τα προβλήματα στο πεδίο της υγείας, ιδίως στο δημόσιο σύστημα υγείας, με δραματικές ελλείψεις και εξουθενωμένους γιατρούς. Ομως τελικα τιποτα δεν ειχε φτάσει στην κορύφωση του.
Η αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της χώρας το 2015 επιτάχυνε το κύμα φυγής προς την αλλοδαπή γιατρών καθε ηλικίας, την αποχώρηση απο το ΕΣΥ για συνταξιοδότηση ή για εργασία στον ιδιωτικό τομέα, αύξησε κατα μερικές χιλιάδες τους επικουρικούς γιατρούς, δηλαδή τους γιατρους με «μπλοκάκια» και χαρακτηρίστηκε κυρίως απο την…προσπάθεια να δημιουργηθούν και άλλες θέσεις με μπλοκάκια στην περίφημη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αυτη τη φορά.
Υπό αυτές τις συνθήκες η συρρίκνωση του ποσοστού της παράταξης Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών που πρόκειται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξάφνιασε κανέναν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Το 2014 το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Ψυχάρη, τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικου ΕΟΠΥΥ, είχε λάβει 15% και 3 έδρες, τώρα περιορίσθηκε στο 8%.
Η παράταξη ΔΗΠΑΚ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, έλαβε ποσοστό 8,28%. Το Κίνημα Νέων Γιατρών έλαβε ποσοστό 7,64%, ακολουθεί η παράταξη ΑΡΣΙ με 6,56% και με 5,10% η παράταξη Κίνημα Αλλαγής – Μαχόμενοι Γιατροί. Τέλος, ποσοστό 3,25% λαμβάνει η Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση.
Πολιτική 8802463293788623933
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε