Loading...

Μάτι τρεις μήνες μετά: Γραφειοκρατεία, υψηλά ενοίκια και άδικοι νόμοι, «καίνε» τους πυρόπληκτους

Στις 23 Οκτωβρίου συμπληρώνονται τρεις μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά στη  Αττική και για τους εκατοντάδες πυρόπληκτους, που είδαν τις περιουσίες τους να εξαφανίζονται και ακόμη δεν έχουν βρει σπίτι να μείνουν, ξεκινά ο Γολγοθάς του χειμώνα.

Στις τρεις κατασκηνώσεις στο Ζούμπερι, συγκεκριμένα στην 5η κατασκήνωση Μαραθώνα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι για παιδιά με ειδικές ανάγκες και στις κατασκηνώσεις της Αεροπορίας και του Στρατού, ζουν σήμερα περίπου 600 άτομα. Αυτό που ενδιαφέρει πάνω από όλα τους πυρόπληκτους είναι πότε θα δημοσιευθούν οι δασικοί χάρτες. (σύμφωνα με το υπουργείο θα έπρεπε να δημοσιευθούν χθες Παρασκευή 19-10-2018) Αλλά ακόμη και αυτό να γίνει, η διαδικασία για την επιστροφή των ανθρώπων στα σπίτια τους είτε για να τα ξαναχτίσουν είτε για τα επισκευάσουν, θα είναι μακρόχρονη.
Στο Δήμο Μαραθώνα 1100 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και κίτρινα (κόκκινα για κατεδάφιση και κίτρινα για επισκευή) και 650 στο Δήμο Ραφήνας. Όπως λέει ο δήμαρχος της Ραφήνας κ. Βαγγέλης Μπουρνούς στο CNN Greece, από τα 650 σπίτια στα όρια του Δήμου του, τα 400 περίπου είναι κίτρινα και τα 250 κόκκινα.
“Μου έχει παραχωρηθεί σπίτι στην κατασκήνωση” λέει στο CNN Greece η κυρία Έφη Μπομπόνη, κάτοικος Ματιού και μέλος της επιτροπής των πυρόπληκτων της περιοχής.
“Το πιο σημαντικό είναι να υπογραφεί αυτή η υπουργική απόφαση ώστε να μπορούμε να βγάλουμε άδειες να ξαναφτιάξουμε το σπίτι μας. Έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Τα σπίτια βρέχονται, μπαίνουν μέσα νερά, γίνονται και άλλες καταστροφές. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.”
Το ζήτημα όμως με τους δασικούς χάρτες και τις άδειες είναι αρκετά περίπλοκο. Μάλιστα,  κάτοικοι και μέλη των επιτροπών πυρόπληκτων της περιοχής καταγγέλλουν μεθοδεύσεις από την πλευρά του κράτους. 
Με βάση το νόμο για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, για κάθε κόκκινο σπίτι η αποζημίωση που θα πάρει ο δικαιούχος είναι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ για κάθε κίτρινο σπίτι 550 ευρώ.
“Τις πρώτες μέρες τις καταστροφής όταν μας ενημέρωναν για το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις, μας είπαν ότι όταν βγουν οι δασικοί χάρτες και κάποιο σπίτι είναι εντός δασικής περιοχής και είναι κόκκινο, δεν θα μπορέσει κάποιος να το ξαναφτιάξει, αν είναι κίτρινο θα μπορέσει να πάρει μια άδεια επισκευής” λέει στο CNN Greece ο κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, πυρόπληκτος της Ραφήνας με κόκκινο σπίτι και μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα.
"Οι πυρόπληκτοι θα πρέπει να αποζημιωθούν ανεξάρτητα αν το σπίτι τους ήταν σε δασική έκταση" λέει ο κ. Γιαννόπουλος
“Άφησαν να εννοηθεί δηλαδή “βγάλτε το σπίτι σας κίτρινο για να το σώσετε.” Βέβαια με το τελευταίο ΦΕΚ, ό,τι είναι σε δασική περιοχή είτε κίτρινο είτε κόκκινο δεν θα ξαναχτιστεί. Αυτό που φάνηκε σε εμάς είναι ότι μεθοδεύτηκε μια κατάσταση να βγάλει ο κόσμος τα σπίτια του κίτρινα για γλιτώσει το κράτος χρήματα.
Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι “δασικά - ξεδασικά” έχουμε πληρώσει ΕΝΦΙΑ, φόρους μεταβίβασης κτλ. Εγώ αγόρασα το σπίτι μου, δεν το έφτιαξα. Θα πρέπει να δοθούν άδειες σε όλους. Και αν το κράτος θέλει κάτι να είναι δασικό, ας απαλλοτριώσει τα οικόπεδα, ας αποζημιώσει τους κατόχους να πάνε να πάρουν σπίτι αλλού.
Οι γονείς μου για παράδειγμα που είχαν ασφάλεια πυρός και το σπίτι τους βγήκε κίτρινο δεν θα πάρουν τίποτα γιατί αφαιρούν τα λεφτά της ασφάλειας λες και τόσα χρόνια μαζί με το κράτος πληρώναμε τα ασφάλιστρα. Αν βγει δασικό θα πρέπει μετά να κάνουμε ενστάσεις δικαστήρια κτλ. Οι γονείς μου είναι ηλικιωμένοι, θα πεθάνουν και δεν θα έχουν προλάβει να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους. Δεν μπορείς να βάζεις τους ανθρώπους που καταστράφηκαν σε αυτή τη διαδικασία.”
“Γνωρίζουμε ότι κάποιοι άνθρωποι έκαναν μόνοι τους ενέργειες για να βγουν τα σπίτια τους κίτρινα από το φόβο της κατεδάφισης” λέει στο CNN Greece η κυρία Γεωργία Λογοθέτη
“Γνωρίζουμε επίσης ότι κάποιοι άνθρωποι έκαναν μόνοι τους ενέργειες για να βγουν τα σπίτια τους κίτρινα από το φόβο της κατεδάφισης” λέει στο CNN Greece η κυρία Γεωργία Λογοθέτη, μέλος επίσης της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας Μαραθώνα. “Έχει σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να προκύψουν αλλά προβλήματα στο μέλλον με αυτά τα σπίτια σε περίπτωση σεισμού ή πλημμύρας;”
Για το ζήτημα των αποζημιώσεων ωστόσο ο κ Μπουρνούς τονίζει ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα διορθωθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν κάποιες αδικίες. “Τα κτίρια έχουν εκτεταμένες ζημιές και ίσως συνέφερε το κράτος να γκρεμιστούν και να ξαναχτιστούν. Ετοιμάζονται διορθωτικές κινήσεις από το υπουργείο στο νόμο για τις αποζημιώσεις στα κίτρινα σπίτια που θα βασιστούν στο μοντέλο για τις αποζημιώσεις των σεισμοπλήκτων στο Μεδίνι.
Θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες το ΦΕΚ που θα προβλέπει αποζημίωση 700 με 750 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα κίτρινα σπίτια” λέει ο κ. Μπουρνούς.
"Μπορεί να χρειαστούν και 24 μήνες για να επιστρέψουν οι πυρόπληκτοι στα σπίτια τους" λέει ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς
Όμως το όνειρο των πυρόπληκτων να μπουν γρήγορα ξανά στο δικό τους σπίτι θα αργήσει πολύ.  “Ακόμη και αν αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες θα πρέπει μετά να υποβληθούν φάκελοι από τους δικαιούχους και θα περάσουν από 18 έως 24 μήνες για να ξαναμπούν οι άνθρωποι στα σπίτια τους και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση στις οικογένειες” λέει ο κ. Μπουρνούς.
“Το κράτος δυστυχώς αν και κινήθηκε πολύ γρήγορα σε κάποια πράγματα δεν έχει σκοτώσει ακόμη το τέρας της γραφειοκρατίας. Ο κόσμος θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι ακόμη και όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τα σπίτια, οι διαδικασίες θα είναι χρονοβόρες καθώς θα υπάρχουν και ενδιάμεσοι έλεγχοι προκειμένου να γίνεται η σταδιακή εκταμίευση των αποζημιώσεων.”
Πυρόπληκτοι έκαναν την Τετάρτη, παράσταση διαμαρτυρίας στο παλιό δημαρχείο Νέας Μάκρης. 
Η ανακατασκευή των σπιτιών είναι ένα ζήτημα που θα απασχολεί τους πυρόπληκτους για καιρό ακόμη, ωστόσο τα προβλήματα τους γύρω από το στεγαστικό, επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή σε σε τρία ζητήματα. Πρώτον στα ενοίκια που είναι πολύ ακριβά, δεύτερον στο νόμο για την επιδότηση ενοικίου που όμως λένε οι πυρόπληκτοι αποκλείει πολύ κόσμο και τρίτον στο πόσο καιρό μπορούν ακόμη να φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις του Μαραθώνα.

Στα ύψη τα ενοίκια

Η επιδότηση ενοικίου είναι 300 ευρώ και αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί. Ωστόσο κανένας δεν είναι ευχαριστημένος με την συγκεκριμένη απόφαση. Στην περιοχή όπως μας λένε οι πυρόπληκτοι, αλλά επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Ραφήνας κ. Μπουρνούς, τα νοίκια είναι πολύ ακριβά.
“Άνθρωποι που είχαν μόνιμη κατοικία στην Ραφήνα και στη γύρω περιοχή δεν μπορούν αν βρουν σπίτι γιατί είναι πολύ ακριβά και έχουν αναγκαστεί να πάνε σε άλλες περιοχές γεγονός που έχει επηρεάσει και την αγοραστική δύναμη της τοπικής κοινωνίας.” λέει ο κ. Μπουρνούς.
“Σήμερα ψάχναμε για σπίτι με τον άντρα μου πάλι”, λέει στο CNN Greece η κυρία Ελευθερία Βουλγαρίδου που φιλοξενείται και αυτή στην 5η κατασκήνωση του Μαραθώνα. “Άλλα είναι πανάκριβα, άλλα δεν μας κάνουν, άλλοι δεν μας νοικιάζουν δεν ξέρω γιατί, ίσως φοβούνται ότι δεν θα τους πληρώσουμε επειδή είμαστε πυρόπληκτοι.”
Πυρόπληκτοι συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο μαραθώνα κ. Αργύρη Λάσκο
Το πρόβλημα επισης έχει να κάνει με την ουσία του νόμου ο οποίος προβλέπει ότι αν έχεις σπίτι εντός ακτίνας 50 χιλιομέτρων δεν δικαιούσαι επιδότηση και επίσης το σπίτι που θα βρεις να νοικιάσεις θα πρέπει να είναι εντός της περιφερικής ενότητας. Διαφορετικά πάλι δεν δικαιούσαι επιδότηση ενοικίου.
“Όποιος δηλαδή έχει ένα σπίτι στην άλλη άκρη της περιφέρειας, δεν θα πάρει επιδότηση και θα πρέπει να έρχεται για να επιβλέπει τις εργασίες. Αν όμως η δουλειά του είναι εδώ τι θα κάνει;” αναρωτιέται η κυρία Λογοθέτη.
“Εμείς ζούμε στην περιοχή 25 χρόνια και έχουμε ένα σπίτι στον Περισσό το οποίο το νοικιάζουμε; Μπορώ να πετάξω έξω τους ανθρώπους που μένουν εκεί;” λέει η κυρία Βουλγαρίδου.
“Τις προάλλες είχε έρθει εδώ ο υπουργός υποδομών ο κ. Σπίρτζης” λέει η κυρία Μπομπόνη. “Του είπαμε, αν κάποιος έχει για παράδειγμα σπίτι στην Ελευσίνα που είναι εντός του ορίου των 50 χιλιομέτρων και δουλεύει εδώ πως θα έρχεται κάθε μέρα και η απάντησή τους ήταν “Μια χαρά θα έρχεται”...
Οι αιτήσεις για την επιδότηση ενοικίου πάντως έχουν ξεκινήσει αλλά προς το παρόν δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι πληρωμές.

Τι θα γίνει με τις κατασκηνώσεις;

Στις κατασκηνώσεις του Μαραθώνα ζουν σήμερα περίπου 600 άτομα. Η 5η κατασκήνωση του Μαραθώνα που ανήκει στις δομές του υπουργείου υγείας φιλοξενεί 92 άτομα μεταξύ αυτών και 10 οικογένειες αλλοδαπών. Όπως είπε στο CNN Greece o αντιδήμαρχος Μαραθώνα κ. Αργύρης Λάσκος, η κατασκήνωση θα κλείσει στο τέλος Οκτωβρίου και όσοι δεν έχουν φύγει μέχρι τότε θα μετακινηθούν στην κατασκήνωση του στρατού.
Η 5η κατασκήνωση έχει 222 οικίσκους εκ των οποίων οι 180 είναι λειτουργικοί. Όλο το καλοκαίρι φιλοξένησε τους πυρόπληκτους και η σύμβαση των εργαζομένων όταν έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου δεν ανανεώθηκε. Όπως μας είπαν άνθρωποι που δεν θέλουν και κατονομαστούν εκείνη την περίοδο για πολύ λίγο σημειώθηκαν και εντάσεις μεταξύ των διαμενόντων και προκλήθηκαν και κάποιες ζημιές.
Έχει προσληφθεί νέο προσωπικό η σύμβαση του οποίου λήγει στις 15 Νοεμβρίου. Από αυτό και μόνο κάποιοι από τους ανθρώπους που μένουν εκεί πιστεύουν ότι θα παραταθεί η παραμονή τους για λίγο καιρό ακόμη.
Ώρα διανομής φαγητού στην 5η κατασκήνωση Μαραθώνα. 
Ωστόσο επειδή η κατασκήνωση είναι για παιδιά με ειδικές ανάγκες και έχουν εγκριθεί κονδύλια για επισκευές αυτές δεν μπορούν να γίνουν όσο ο κόσμος μένει μέσα. Στον κόσμο είναι διάχυτη η εντύπωση ότι επειδή μπαίνουμε και σε προεκλογική περίοδο δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα πάρει την ευθύνη να τους βγάλει εκτός κατασκήνωσης.
Υπάρχει όμως και τη άλλη όψη. Όπως είπε στο CNN Greece πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί, η εκκένωση της κατασκήνωσης αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί ίσως και άλλους σκοπούς όπως να γίνει μια εκκαθάριση καθώς είναι κοινό μυστικό ότι εκεί διαμένουν και άτομα τα οποία δεν έχουν ανάγκη στέγασης ούτε σίτισης και υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να πάρει κανείς την ευθύνη να τα βγάλει έξω.

Αντιπλημμυρικά Έργα

Τέλος αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, έχει ξεκινήσει η υλοτόμηση και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη οπότε θα ξεκινήσουν και τα έργα.
“Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει μεγάλη λεκάνη απορροής αλλά επειδή υπάρχουν σπίτια εντός του ρέματος και κάποια άλλα στις εκβολές ρυακιών είναι προφανές ότι με τη βροχή θα μαζέψουν νερό και θα κινδυνέψουν άνθρωποι αν οι κατοικίες εκεί είναι μόνιμες” λέει ο κ. Μπουρνούς.
Στο Μάτι έχουν μαζευτεί πολλά ξερά κλαδιά αλλά ελάχιστοι κορμοί καμμένων δέντρων έχουν κοπεί. 
“Αν θέλουμε να ξαναχτίσουμε σωστά την περιοχή μας δεν θα πρέπει να το επιτρέψουμε να χτιστούν σπίτια σε ρέματα, αιγιαλούς και παραλίες.”
Διασχίζοντας κανείς τη Λεωφόρο Μαραθώνος θα δει πράγματι ότι έχει ξεκινήσει η υλοτόμηση αλλά μεγάλες εκτάσεις παραμένουν χωρίς καμία παρέμβαση. Μέσα στο Μάτι, μάλιστα ελάχιστοι κορμοί έχουν κοπεί.
“Όλες οι διαδικασίες πάνε πολύ αργά και επικαλούνται την γραφειοκρατεία” λέει στο CNN Greece o κ Νίκος Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα με την Λαϊκή Συσπείρωση.
“Ακόμη και τα ζητήματα που εμφανίζονται προς τα έξω όπως η υλοτόμηση και το μάζεμα των κλαδιών προχωράνε πολύ αργά. Στο Μαραθώνα έχουμε πολλές περιοχές μέσα στην οικιστική ζώνη που δεν έχουν καθαριστεί και δεν έχουν κοπεί τα δέντρα. Έχουν καθαρίσει μόνο τους κεντρικούς δρόμους και αυτό προβάλετε από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.”
Περιφέρεια Αττικής 1782528731781976234
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε