Loading...

Μια βάση αναπτυξιακής πρότασης για την Λαυρεωτική


Του Κωνσταντίνου Δέδε
Η πιο όμορφη και συνάμα η πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Αττικής είναι αναμφισβήτητα η Λαυρεωτική.
Όμορφη, διότι έχει θάλασσα και από τις δύο τις πλευρές και φυσικά διότι έχει απαράμιλλη φυσική ομορφιά και πολλά σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη.
Υποβαθμισμένη, διότι εδώ και δεκαετίες έχει παραγκωνιστεί, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια για την τουριστική – και όχι μόνο – ανάπτυξή της απέτυχε παταγωδώς, λόγω λανθασμένων χειρισμών. Ας δούμε όμως ποια είναι η κατάσταση σήμερα, παίρνοντας τα παραδείγματα του Λαυρίου και της Κερατέας.
Το Λαύριο είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό λιμάνι της Ανατολικής Αττικής. Από αυτό αναχωρούν πλοία για τα νησιά των Κυκλάδων και λόγω της γεωγραφικής του θέσης, προσφέρεται ως σημείο στάσης για πολλά άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα σκάφη.
Δυστυχώς όμως, το Λαύριο έχει τα τελευταία χρόνια παραμεληθεί. Στην πραγματικότητα, τα σκάφη που ελλιμενίζονται εδώ είτε ανήκουν σε κατοίκους της πόλης, είτε σε παραθεριστές που διατηρούν οικία στην πόλη.
Αν και η γεωγραφική του θέση είναι ιδανική, δίνει την εικόνα μισοτελειωμένου έργου.
Δεν υπάρχει καν ένας ωραίος πεζόδρομος. Το λιμάνι και η μαρίνα πρέπει να ανακατασκευαστούν από την αρχή και να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών και όχι απλώς σημείο για μία στάση.
Βέβαια, το Λαύριο θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί, αν γίνουν αυτά που πρέπει, λιμάνι για κρουαζιερόπλοια, τα οποία μάλιστα θα διευκολύνονταν απ’ όλες τις απόψεις, αν έδεναν εκεί.
Αλλά, είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιταχυνθεί η έναρξη των εργασιών της επέκτασης του Προαστιακού αλλά και της Αττικής Οδού, στο Λαύριο, ώστε αυτά να συνδεθούν και με το αεροδρόμιο και να ενισχυθεί έτσι η τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή. Τα οφέλη από την επέκταση, θα είναι πολύ μεγάλα για όλη την Ανατολική Αττική.
Η λογική που επικρατεί, έχει αποτρέψει την ανάδειξη των ορυχείων και με των αρχαιολογικών χώρων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο αλλά και το αρχαίο θέατρο Θορικού, που είναι το αρχαιότερο σωζόμενο στην πατρίδα μας. Στα ορυχεία, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν υπόγεια μουσεία, ώστε να αναδειχθεί η μεταλλευτική ιστορία και φυσικά, να αξιοποιηθούν οι σχετικές προτάσεις που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί και βρίσκονται σήμερα στα συρτάρια.
Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, πρέπει να προβληθεί περισσότερο. Για να γίνει αυτό, απαιτείται η ανάπτυξη των γύρω περιοχών, με την κατασκευή ξενοδοχείων για επισκέπτες μέσου και υψηλού εισοδήματος.
Όσον αφορά στην Κερατέα: το σαββατιανό κρασί και τα αγροτικά προϊόντα της Κερατέας είναι από τα καλύτερα και ποιοτικότερα στο είδος τους. Παρά την εξαιρετική του ποιότητα, όμως, το κρασί της Κερατέας πωλείται σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, κάτι που δεν αντικατοπτρίζει τον κόπο και τη ζέση των τοπικών παραγωγών που εξακολουθούν να παράγουν.
Απαιτούνται λοιπόν η ενεργότερη προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, καθώς και η ενίσχυση και ο αποτελεσματικότερος συντονισμός της δραστηριότητας των παραγωγών. Επίσης, πολύ μεγάλης σημασίας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κερατέας είναι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης.
Τα σημεία ενδιαφέροντος είναι πολλά και οι δυνατότητες απεριόριστες. Η ανάδειξη του εθνικού δρυμού Σουνίου και των αρχαίων και βυζαντινών μνημείων, αλλά και η αξιοποίηση της ακτογραμμής και των λιμένων της Λαυρεωτικής, αποτελούν ένα στοίχημα για την εκάστοτε διοίκηση της περιοχής και φυσικά της κυβέρνησης.
Όλα όμως σήμερα δείχνουν ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακό πλάνο για την ευρύτερη περιοχή. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ γνωρίζει την κατάσταση στη Λαυρεωτική, αλλά δεν δείχνει δυστυχώς την διάθεση να την αναστρέψει.
* Ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες είναι Δικηγόρος – Μέλος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ
Πολιτική 7531442613910813109
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε