Η εικόνα που θέλησε να βγάλει προς τα έξω ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ηςΔΕΘ, ήταν ενός ενωτικού και μετριοπαθούς πολιτικού που τοποθετεί το κόμμα του στο χώρο του Κέντρου, προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις. Ουσιαστικά, ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης, διαμορφώνοντας την πολιτική ατζέντα της ημέρας, μετά τις εθνικές εκλογές.
Εκτός από το σχεδιασμό του για την οικονομία, η οποία όπως κατέδειξε, αν δεν λειτουργεί και δεν υπάρχουν επενδύσεις, τότε δεν παράγεται πλούτος και θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως οι πολίτες φτωχοποιημένοι περιμένου να ζήσουν από επιδόματα, όπως αυτά που προανήγγειλε ξανά ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ειδήσεις σχετικά με το πως θα κινηθεί σε μια σειρά θεμάτων, από το Σκοπιανό, μέχρι και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.
Παράλληλα, τόσο στη συνέντευξη Τύπου, όσο και στην ομιλία του το Σάββατο προς τους παραγωγικούς φορείς, επιχείρησε να βάλει φρένο στο νοσηρό κλίμα των τελευταίων ημερών, το οποίο, όπως καταγγέλουν από τη ΝΔ, προσπάθησε να καλλιεργήσει το Μέγαρο Μαξίμου για να «κάψει» τη φετινή κρίσιμη παρουσία του στη ΔΕΘ. Έτσι, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του που μίλησε στο newpost.gr, ο κ. Μητσοτάκης, άφησε πίσω του τη μιζέρια και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και μίλησε για το αύριο.
Πιο συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιξε τα χαρτιά του και αποκάλυψε τις προθέσεις του, μεταξύ άλλων και στα παρακάτω ζητήματα:
Αυτοδιοικητικές εκλογές και χρίσματα: Επειδή φέτος υπάρχει το ενδεχόμενο οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση να συμπέσουν με τις εθνικές και μαζί με τις ευρωεκλογές θα δημιουργηθεί μια κατάσταση χάους, ο ίδιος αποφάσισε να δοθούν χρίσματα, μόνο στους υποψήφιους Περιφερειάρχες, όπου η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς. Στις εκλογές πρώτου βαθμού, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα γίνει μόνο σε κάποιους μεγάλους Δήμους. Οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Υποψήφιοι από την Αριστερά στα ψηφοδέλτια ΝΔ: Όπως και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έτσι και στις εθνικές, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κόμμα του, δεν θα στηρίξει κατ΄ανάγκη υποψηφίους που προέρχονται από τη ΝΔ. Όπως είπε ειδικά για τα ψηφοδέλτια, δεν αποκλείεται να υπάρξει «μια σημαντική διεύρυνση προς τον κόσμο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, και γιατί όχι, της Αριστεράς», προκειμένου όπως είπε, οι πολίτες να επιλέξουν τη σύνθεση της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Την ίδια ώρα παντώς, που προχωρά τη διεύρυνση της ΝΔ και κάνει άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ για μετεκλογική συνεργασία, απέκλεισε τελείως την περίπτωση, να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.
Προεδρική εκλογή και στήριξη σε Παυλόπουλο: ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να βάλει τέλος σε ένα νέο σενάριο «εργαλειοποίησης» της προεδρικής εκλογής του 2020, από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όπως έγινε το 2015 για να προκληθούν εκ νέου εθνικές εκλογές. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος, ότι θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή» τόνισε και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτή τη φορά να στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο σε περίπτωση που είναι για δεύτερη φορά υποψήφιος.
«Έχω μία πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος σε δύο χρόνια από σήμερα και έχοντας κλείσει, αν εκλεγεί, μόνο ένα έτος στην εξουσία, θα κληθεί να λύσει τη δύσκολη εξίσωση της προεδρικής εκλογής, που αν δεν βρεθεί ο άγνωστος Χ, τότε μπορεί να οδηγήσει ξανά τη χώρα σε αδιέξοδο, αλλά και ακυβερνησία και μάλιστα παρατεταμένη.
Εξεταστικές για τις υποθέσεις και τα «σκάνδαλα» ΣΥΡΙΖΑ: Η απάντησή του, αφορούσε ερώτηση για τα σκάνδαλα που αγγίζουν την οικογένεια Τσίπρα ή μέλη της κυβέρνησής του. «Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Και αν υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες από τη Δικαιοσύνη θα έρθουν στη Βουλή, η Βουλή θα κάνει και αυτή τη δουλειά της, όπως ορίζει το Σύνταγμα», είπε. Σε κάθε περίπτωση δεσμεύτηκε για μία Εξεταστική, η οποία όπως τόνισε θα γίνει σίγουρα: θα αφορά στο τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Μάλιστα έστειλε σαφές μήνυμα προς τον κ. Τσίπρα, λέγοντας του να μην θεωρεί «ότι τελειώνει αυτή η ιστορία με το να πει κανείς απλά ότι "είχα αυταπάτες"ή να έρθει να πει στη συνέχεια ότι "αφού κέρδισα δεύτερη εκλογή λέγοντας τα αντίθετα, δεν πειράζει"». Όπως υπενθύμισε, η ζημιά που έγινε στις τράπεζες προκάλεσε αντίστοιχη ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 20 δις ευρώ, που ήταν και το κόστος των μετοχών που κατείχε. «Η αξία αυτή καταστράφηκε τελείως, ως αποτέλεσμα της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης», σημείωσε.
Τι θα αλλάξει στη συμφωνία για το Σκοπιανό: Ένα ακόμη μεγάλο «αγκάθι» που θα κληθεί να διαχειριστεί ο κ. Μητσοτάκης, είναι η συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Όπως επανέλαβε οι υπογραφές των κ. Τσίπρα και Καμμένου, έχουν δημιουργήσει ήδη αρνητικά προηγούμενα και τετελεσμένα. Μεταξύ αυτών, την κατοχύρωση της γλώσσας και της εθνότητας. Αν συμφωνία των Πρεσπών δεν κυρωθεί από τη σημερινή Βουλή και γίνουν εκλογές, η δική του κυβέρνηση δεν θα την ψηφίσει, οπότε, όπως είπε, «η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».
Αν ωστόσο, η συμφωνία κυρωθεί από την παρούσα Βουλή, πριν προλάβει ο ίδιος να εκλεγεί στην κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε το ζήτημα το ΝΑΤΟ έχει τελειώσει.
Και αυτό γιατί, από τη στιγμή που η Συμφωνία κυρώνεται, με βάση την ίδια τη συμφωνία κυρώνεται ταυτόχρονα από την ελληνική Βουλή και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό που θα επιχειρήσει να αλλάξει, είναι η πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα εξετάσουμε την επόμενη μέρα όλες τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.