Loading...

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, τα αγκάθια και οι συμμαχίες


Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επενδύσει σε πρόσωπα τα οποία μπορούν να καταγράψουν επιτυχίες, ανεξάρτητα από κομματική προέλευση. Η Ν.Δ. έχοντας το πάνω χέρι σε πολλές περιφέρειες της χώρας αυτό που θα επιχειρήσει να κάνει είναι μέσα από τις υποψηφιότητες να αναδείξει αυτό το νέο στην αυτοδιοίκηση που έχει δηλώσει ότι θέλει να επιβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει δυνάμεις στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά δεν θέλει κοινή πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις προθέσεις του είναι να προβάλει άτομα που συνδέονται με κάθε περιοχή. Οποιες και να είναι οι προθέσεις των κομμάτων για την ανάδειξη των υποψήφιων περιφερειαρχών το βέβαιο είναι ότι στις εκλογές του Μαΐου τα πρόσωπα δεν θα είναι τόσο πρόθυμα να ακολουθήσουν άνωθεν εντολές και αυτό που θα επιδιώξουν είναι ευρύτερες συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο. Ηδη σε όλα τα κόμματα γίνονται συνεχείς συσκέψεις ενώ πληθαίνουν οι επαφές με στελέχη της αυτοδιοίκησης σε περιοχές όπου έχουν διαπιστωθεί τάσεις «ανταρσίας».
Για τη Νέα Δημοκρατία η κατάσταση είναι απλή για τις περιπτώσεις της Κεντρικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας ή και της Ηπείρου όπου Τζιτζικώστας, Αγοραστός, Καχριμάνης και Χατζημάρκος, παρά τις όποιες γκρίνιες, θα είναι από τα φαβορί για να αναδειχτούν νικητές. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ανακοινωθεί οι περισσότερες υποψηφιότητες ή όλες σε μια προσπάθεια της Πειραιώς να προλάβει αντιδράσεις ή μονομερείς… ενέργειες από στελέχη της. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα μεγάλο βάρος θα δοθεί και στα πρόσωπα τα οποία θα πλαισιώσουν τους περιφερειάρχες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι δεν έχει δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση και για το λόγο αυτό προσανατολίζεται να στηρίξει υποψηφιότητες όπως αυτή του Αρναουτάκη στην Κρήτη ή του Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα. Αγνωστο είναι τι θα κάνει στην Πελοπόννησο ενώ στη Θεσσαλία προτίθεται να υποστηρίξει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και έχει επίσης τονίσει σε κάθε πλευρά πως θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από πρόσωπα τα οποία θα δεχτούν να είναι κυβερνητικοί υποψήφιοι, όπως για παράδειγμα ο Κατσιφάρας.
Από τα άλλα κόμματα οι ΑΝ.ΕΛ. προσανατολίζονται να στηρίξουν τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ θα πράξει ανάλογα με τα πρόσωπα και το ΚΚΕ θα αναδείξει αυστηρά κομματικές υποψηφιότητες.
• ΑΤΤΙΚΗ: Η Περιφέρεια Αττικής είναι πονοκέφαλος όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη Ν.Δ. Η Ρένα Δούρου φαίνεται πως δεν επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφια και λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και επειδή, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Πειραιάς, ο οποίος τη στήριξε στο δεύτερο γύρο στις περασμένες εκλογές, δεν καλοβλέπει την υποψηφιότητά της. Το κακό με την Περιφέρεια Αττικής είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλοί πρόθυμοι και αναζητείται πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής εκτός κόμματος. Η Ν.Δ. έχει την πολυτέλεια για την Περιφέρεια Αττικής της επιλογής στελεχών που προέρχονται από την αυτοδιοίκηση, αν και αυτό ενδέχεται να προκαλέσει τριβές. Ολα δείχνουν ότι θα επιλεγεί ένας εκ των Ανδρέα Παχατουρίδη, δημάρχου Περιστερίου και Γιώργου Πατούλη, δημάρχου Αμαρουσίου. Αρχικά ο Γ. Πατούλης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Δήμο Αθηναίων, όμως τα σχέδιά του ανατράπηκαν ύστερα από την επίσημη σχεδόν υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη. Ο Γ. Πατούλης, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, επιθυμεί διακαώς να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια και φαίνεται πως έχει διαμηνύσει πως δεν ενδιαφέρεται για τη Βουλή ή για άλλη θέση, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιμείνει για το Δήμο Αθηναίων, ακόμη και αν δεν έχει τη στήριξη της Ν.Δ. Το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει τη σίγουρη επιλογή του Γιάννη Σγουρού αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα πράξουν και τα άλλα κόμματα.
• ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Στη Θεσσαλία η κατάσταση για τη Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη. Θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού ο οποίος θεωρείται επιτυχημένος και από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει ακόμη καταλήξει σε δικό του υποψήφιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προσανατολίζεται να στηρίξει τον καρδιοχειρουργό και καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκο Τσιλιμίγκα ο οποίος στις περασμένες εκλογές είχε στηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση. Κάποιοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να στηρίξει τον Τσιλιμίγκα αλλά θα ήθελε να στηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ για δήμαρχος ο Απόστολος Καλλογιάννης.
• ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Εκ των πραγμάτων είναι δύσκολη η επιλογή υποψηφίου για την Περιφέρεια της Στερεάς ύστερα από την απόφαση του Κώστα Μπακογιάννη να διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων. Στη Ν.Δ. επιμένουν στην υποψηφιότητα του βουλευτή Ευβοίας Σίμου Κεδίκογλου στον οποίο ασκούνται πιέσεις. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο αντιπεριφερειάρχης Θεοφάνης Σπανός, ο Γιάννης Περλεπές, πρώην αντιπεριφερειάρχης, ο νυν αντιπεριφερειάρχης Θεμιστοκλής Χειμάρας (γιος του πρώην υπουργού Αθανάσιου Χειμάρα) και ο πρώην υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να στηρίξει δικό του υποψήφιο, με το γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη να επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Από τη συζήτηση δεν μπορεί να αποκλειστεί ο Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην υπουργός Γεωργίας και αντίπαλος του Κώστα Μπακογιάννη.
Υποψήφιος θέλει να είναι και ο δήμαρχος Σκύρου Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης ο οποίος προέρχεται από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται το όνομα της πρώην υπουργού Κατερίνας Μπατζελή η οποία όμως φλερτάρει και με την ιδέα να είναι κοινή υποψήφια του ΚΙΝ.ΑΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον έχει δείξει και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Αλαμάνος ενώ ως πιθανή υποψηφιότητα προβλήθηκε και αυτή του Συμεών Κεδίκογλου.
• ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Η περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι από αυτές που απασχολούν έντονα όλα τα κόμματα. Ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είναι βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος. Στη Ν.Δ. έχουν γίνει συσκέψεις για το θέμα και φαίνεται πως θα στηρίξει, εκτός απροόπτου, το νυν δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Κάποιοι εισηγούνται να στηριχτεί ο Τατούλης, ο οποίος θεωρείται επιτυχημένος, ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν ως υποψήφιο τον Γιώργο Δέδε, γ.γ. του υπουργείου Υποδομών και στενό συνεργάτη του Χρήστου Σπίρτζη. Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από την ερχόμενη Δευτέρα θα εξετάσει την περίπτωση της Πελοποννήσου, προτιμά να κατεβάσει δικό του υποψήφιο ο οποίος να προέρχεται από το χώρο της αυτοδιοίκηση και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
• ΗΠΕΙΡΟΣ: Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης θα διεκδικήσει για μια ακόμη φορά την περιφέρεια και είναι από τα ισχυρά χαρτιά της Ν.Δ. στην περιοχή. Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο Σπύρος Ριζόπουλος αλλά δεν φαίνεται ικανός να προκαλέσει «ζημιά». Ηδη πολλοί από εκείνους οι οποίοι υπέγραψαν την υποψηφιότητά του έχουν προχωρήσει σε διαψεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛ. στην Ηπειρο δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένη υποψηφιότητα καθώς δεν υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Στις περασμένες εκλογές υποψήφια ήταν η Ολγα Γεροβασίλη η οποία δεν θέλει να διεκδικήσει την περιφέρεια.
• ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: Η Ν.Δ., όπως είναι φυσικό, θα στηρίξει το νυν περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προς αναζήτηση υποψηφίου, με τον Νεκτάριο Σαντορινιό να είναι στα υπόψη. Το ΚΙΝ.ΑΛ. θα στηρίξει, όπως όλα δείχνουν, την υποψηφιότητα του γιατρού από τη Ρόδο Μανώλη Γληνού.
• ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: Η Χριστίνα Καλογήρου θα είναι υποψήφια και πάλι -εκτός απροόπτου- από τη Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και εδώ δεν έχει λάβει αποφάσεις, ενώ από το ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρείται βέβαιη η υποψηφιότητα του Σταμάτη Μαλέλη.
• ΙΟΝΙΟ: Η Ν.Δ. φαίνεται πως επιθυμεί τη στήριξη του γεωπόνου Κώστα Καρβούνη, ωστόσο αποφασισμένος να διεκδικήσει την περιφέρεια είναι και ο πρώην περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει το νυν περιφερειάρχη Θοδωρή Γιαλιατσάτο ο οποίος, όμως, δεν έχει πλέον τη στήριξη της Λαϊκής Ενότητας. Ηδη δύο σύμβουλοι που προέρχονταν από τη ΛΑ.Ε. αποχώρησαν από το συνδυασμό του.
• ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Ο Απόστολος Κατσιφάρας έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την περιφέρεια ανεξάρτητα από το ποια κόμματα θα τον στηρίξουν. Οπως λένε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, σε αυτές τις εκλογές το στοίχημα δεν είναι η καταμέτρηση κομματικών δυνάμεων αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Αλέξη Τσίπρα έχει χαρακτηρίσει επιτυχημένη τη θητεία του, γεγονός που πολλοί το ερμήνευσαν και ως στήριξη προς το πρόσωπό του. Το ΠΑΣΟΚ τηρεί στάση αναμονής. Θέλει να στηρίξει τον κ. Κατσιφάρα αλλά φέρεται αποφασισμένο να αποσύρει τη στήριξη στην περίπτωση που ο νυν περιφερειάρχης ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. εξετάζει όλα τα δεδομένα, χωρίς να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη υποψηφιότητα.
• ΚΡΗΤΗ: Η Κρήτη είναι ανάλογη περίπτωση με αυτή της Δυτικής Ελλάδας. Ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που έχει στηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ, θα είναι και πάλι υποψήφιος, αυτή τη φορά και με τη στήριξη, όπως όλα δείχνουν, και του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. συνεχίζει τις διαβουλεύσεις, αν και κάποιοι χαρακτηρίζουν ενδιαφέρουσα την περίπτωση Αρναουτάκη. Ενδιαφέρον για την περιφέρεια έχει δείξει και ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης αλλά όλα στην Κρήτη κινούνται στη σκιά του Σταύρου Αρναουτάκη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 
Πολιτική 5257929616131183843
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε