Η φράση «πρωθυπουργός της βίας και της ανομίας» που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την επίθεση αναρχικών στην κλούβα των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη, είναι σαφές δείγμα της σκληρής προεκλογικής ρητορικής που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος της ΝΔ έναντι του βασικού πολιτικού αντιπάλου του. Η ασφάλεια των πολιτών μαζί και η πορεία της οικονομίας, κυριαρχούν άλλωστε εδώ και καιρό στην ατζέντα με τα εσωτερικά θέματα, που έχει στο γραφείο του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στα δύο αυτά ζητήματα αναμένεται να τοποθετηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματός του, που θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 στην οδό Πειραιώς. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει και στο ονοματολογικό της πΓΔΜ. Εκτός από την πάγια θέση της ΝΔ για εκ των προτέρων λύση των ζητημάτων του σκοπιανού αλυτρωτισμού, της συνταγματικής αλλαγής και του erga omnes, ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως έχει γράψει ήδη το newpost.gr, θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει θέμα δεδηλωμένης σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας φέρει συμφωνία χωρίς τη στήριξη του κυβερνητικού εταίρου του, Πάνου Καμμένου.
Για το ζήτημα της ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, αναμένεται να τονίσει πως «ουδέποτε στο παρελθόν δεν υπήρξε κυβέρνηση που να ανέχεται, αν όχι να δικαιολογεί τη δράση αναρχικών παρακρατικών ομάδων», ενώ θα καταστήσει τον κ. Τσίπρα «προσωπικά υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν». Όπως γνωρίζουν στην οδό Πειραιώς, η ξεκάθαρη ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ανομία, που ξεκίνησε με το νόμο Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις, δεν είναι απλά πολιτική επιλογή που υπαγορεύεται από ιδεολογικά κίνητρα, αλλά έχει να κάνει και με μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Εκτός από τις «συλλογικότητες», όπως τον Ρουβίκωνα, για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι «προέρχεται από τη μήτρα της άκρας εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς» και για αυτό, όπως πρόσθεσε «στη Αθήνα με 30 διμοιρίες ΜΑΤ αλωνίζει», στις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015, καταγράφηκε ένα εντυπωσιακό εκλογικό φαινόμενο: τα ποσοστά που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές της χώρας προκάλεσαν αίσθηση, καθώς ήταν της τάξης του 75% έως σχεδόν 90%.
Το γεγονός αυτό αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό, στις ευεργετικές διατάξεις των νέων νόμων που είχε φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, την ώρα που συγκεκριμένα στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν συνεχή ενασχόληση με τα όσα διαδραματίζονται πίσω από τα κάγκελα και τις συνθήκες που επικρατούν.
Αυτό αποδεικνύεται και από τη διαφορά στις ψήφους που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης του 2015. Το Ιανουάριο, οπότε και ήρθε στην εξουσία, στις φυλακές Κορυδαλλού για παράδειγμα, είχε λάβει ποσοστό 65,71%, ενώ έξι μήνες μετά όταν ξαναστήθηκαν οι κάλπες πήρε 77,89%. Πιο εντυπωσιακά ήταν τα ποσοστά του κυβερνητικού κόμματος στις φυλακές της Πάτρας: τον Σεπτέμβριο πήρε 84,7% έναντι 32,87% που συγκέντρωσε τον Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα δεύτερο κόμμα ήταν η Χρυσή Αυγή.