Loading...

Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα βαδίζει σε διπλά ναρκοθετημένο δρόμο


Του Δημήτρη Γκάτσιου 
Επισημαίνοντας ότι η χώρα βαδίζει ήδη σε ένα δρόμο, που είναι διπλά ναρκοθετημένος από ένα 4ο επί της ουσίας μνημόνιο και από μία πολύ κακή συμφωνία στο Σκοπιανό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, από το βήμα του συνεδρίου "Export Summit VΙ" του ΣΕΒΕ. 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εγκάλεσε τη συγκυβέρνηση ότι με το 4ο, ουσιαστικά, μνημόνιο υπονομεύει σε βάθος χρόνου την Οικονομία και με τη συμφωνία με την πΓΔΜ ανοίγει εθνικές πληγές με αδιευκρίνιστες ακόμη συνέπειες, ανέδειξε το momentum της σύμπτωσης, για το οποίο είπε πως προκαλεί εύλογα ερωτήματα, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την ανάγκη η χώρα να αναζητήσει την έξοδο από την κρίση, μέσα από μία νέα κυβέρνηση με μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόσημο.
Παρουσιάζοντας με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, ελέω της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (επιχειρήσεις και νοικοκυριά υπερχρεωμένα, ένα εκατομμύριο κατασχέσεις, δύο εκατομμύρια Έλληνες χρωστούν στην Εφορία κάτω από 500 ευρώ, ανήμποροι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους) ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν αναιμικοί, παρά τα οκτώ χρόνια κρίσης και βαθιάς ύφεσης. Τοποθέτησε, δε, στο κάδρο της ευθύνης τους κυρίους Τσίπρα-Καμμένο για την πολιτική της υπεροφορολόγησης που οδηγεί σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα πρέπει να τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 4% το χρόνο κατά μέσο όρο την επόμενη πενταετία για να κερδίσει το χαμένο έδαφος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
Ο κ. Μητσοτάκης, που σημείωσε ότι σήμερα στο Eurogroup λήγει το τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου, επεσήμανε ότι στη θέση του ξεκινάει ένα νέο 4ο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση και:
- Με μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ύψους 5,1 δις ευρώ που ξεκινούν να εφαρμόζονται σε 6 μήνες από τώρα. 
- Με εξοντωτικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022. 
- Με συνεχιζόμενη σκληρή εποπτεία, διαφορετική και πιο σφιχτή από εκείνη που ίσχυσε για άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εστιάζοντας στη ρύθμιση του χρέους, για την οποία όπως είπε θα πανηγυρίζει η κυβέρνηση Τσίπρα, επεσήμανε ότι συνιστά απλή επιβεβαίωση των όσων είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι κάθε μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους αντιμετωπίζεται θετικά, προσθέτοντας πως, ό,τι και να  αποφασιστεί τελικά, θα είναι πολύ λίγο σε σχέση με το βαρύ κόστος που έχει συσσωρεύσει στη χώρα η κυβέρνηση Τσίπρα. 
Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε ότι η αξιοποίηση μέρους των αδιάθετων υπολοίπων του δανείου επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρότασής που πρώτη είχε καταθέσει η "γαλάζια" παράταξη. Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως το κύριο πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι μόνο το δημόσιο χρέος, καθώς το πραγματικό ζήτημα είναι η χώρα να πετύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Αυτές είναι οι κύριες γραμμές της οικονομικής στρατηγικής μου 
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συσχέτισε τα βήματα προς την κανονικότητα και την ανάπτυξη με την πολιτική αλλαγή, τονίζοντας ότι μόνο αυτή θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών. Έθεσε, μάλιστα, επί τάπητος βασικές πτυχές του "γαλάζιου" προγράμματος, που περιλαμβάνει:
- Φόρο στις επιχειρήσεις στο 20% από 29% που είναι  σήμερα.
- Φόρο μερισμάτων στο 5% από 15% που είναι σήμερα.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε 24 μήνες.
- Μείωση του ΦΠΑ σε 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Σε όλο τον τουριστικό τομέα (κατάλυμα και εστίαση) στόχος είναι να πάει στο 11%, με άμεση προτεραιότητα τη μείωση στην εστίαση στο 13% από 24%.
- Κίνητρα για επενδύσεις.
Στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην ομιλία Μητσοτάκη, οι παρεμβάσεις στη φορολογία συνδυάζονται με:
- Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ώστε να επιστρέψουν καταθέσεις στις τράπεζες.
- Τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές.
- Αξιοποίηση των αδιάθετων 27,4 δις. του τελευταίου δανείου για να μειωθεί ο ακριβός εσωτερικός δανεισμός και να αποπληρωθούν οφειλές του Δημοσίου, που θα φέρουν ρευστότητα στην αγορά.
- Ριζοσπαστική λύση στα "κόκκινα" δάνεια με διαγραφή των "οφειλών-φαντασμάτων" και 120 δόσεις για τις εισπράξιμες.
- Νέο Ασφαλιστικό τριών πυλώνων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για Υγεία και για συμπληρωματική σύνταξη. 
- Αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων. Για να μπορούμε να μειώσουμε τις εισφορές, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε εμφατικά στο προσκήνιο τη συμφωνία αλήθειας που έχει προτείνει στην επιχειρηματική κοινότητας της χώρας. Τόνισε ότι δεσμεύεται να μειώσει τους φόρους και τις εισφορές, να απλοποιήσει δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον κα να διευκολύνει τη ρευστότητα, με τον επιχειρηματικό κόσμο να δεσμεύεται ότι θα επενδύσει στη χώρα μας, θα πληρώνει τους φόρους και τις εισφορές, θα προστατεύει το περιβάλλον, θα πραγματοποιεί περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνη και θα προσέχει τους εργαζομένους.
 
Δριμύ "κατηγορώ" για το Σκοπιανό
Από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΕΒΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση κατά της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου για το Σκοπιανό, θέτοντας σειρά ερωτημάτων:
- Ποιος και γιατί προσάρμοσε τις συζητήσεις για το Σκοπιανό σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα-εξπρές, ώστε να μπουν τόσο γρήγορα οι υπογραφές στις Πρέσπες; 
- Εάν το ζητούμενο ήταν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τότε γιατί βιαστήκαμε τόσο πολύ και γιατί δεν έκαναν εκείνοι, αλλά εμείς τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις; 
- Ποιον ευνοεί, άραγε, αυτή η συσχέτιση οικονομικών και εθνικών επιλογών που δεσμεύουν την Ελλάδα και απειλούν με υπονόμευση τα επόμενα βήματά της; 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα οδηγείται σταθερά σε όλο και χειρότερη θέση, μόνο και μόνο για να κρατηθούν λίγο παραπάνω στις καρέκλες τους αυτοί που κυβερνούν. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι αυτήν τη διαπραγμάτευση την έκαναν άνθρωποι που στο παρελθόν δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τους δώσουμε ακόμη και το όνομα Μακεδονία σκέτο, προσθέτοντας ότι οι 153 βουλευτές που ψήφισαν κατά της πρότασης μομφής της ΝΔ έδωσαν την εξουσιοδότηση στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά να υπογράψουν μία κακή συμφωνία που ήδη παράγει τετελεσμένα. 
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία διαστρεβλώνει τις θέσεις της οδού Πειραιώς. Επανέλαβε, δε, ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είναι κακή και στην ελληνική Βουλή δεν θα κυρωθεί από τη Νέα Δημοκρατία, βάζοντας στο στόχαστρό του τις αναφορές Καμμένου για ψήφιση από 180 βουλευτές. Είτε με 151, είτε με 180, είτε και με όσους βουλευτές χρειαστούν για να κυρώσουν αυτή τη συμφωνία, η Νέα Δημοκρατία θα την καταψηφίσει ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη, που εγκάλεσε τη συγκυβέρνηση για λάθος χειρισμούς, που έχουν ήδη δηλητηριάσει τις κοινωνίες και στις δύο πλευρές. 
Πολιτική 1685672870753793402
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε