Loading...

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Μεγαλώνει στις 11,5 μονάδες η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ


Σε διψήφιο ποσοστό (11,5%) ανέρχεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται σημαντικά μέσα σε έναν μήνα, καταγράφει μεγάλο προβάδισμα και στην παράσταση νίκης. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των πολιτών κρίνει αρνητικά τόσο τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και αυτή του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Κέρδη 2,5 μονάδων για ΝΔ

Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο 2,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Μαΐου, συγκεντρώνοντας 31%. Άνοδο μισής μονάδας καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό του οποίου ανέρχεται στο 19,5%. Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής καταγράφουν από 6,5% (7% η ΧΑ τον Μάιο, 7% το ΚΙΝΑΛ).
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5% (αμετάβλητο), η Ένωση Κεντρώων με 2% (1,5% τον Μάιο), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,5% (αμετάβλητο), η Ελληνική Λύση με 1,5% (αμετάβλητο), και η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας με 1% (αμετάβλητο). Στο 21% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, ενώ το 2% απαντά «άλλο κόμμα».
Τα προβάδισμα της ΝΔ μεγαλώνει στην πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των έγκυρων, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 34%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο  21,5%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής με 7,5% αντίστοιχα, το ΚΚΕ με 6%, η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, οι ΑΝΕΛ και η Ελληνική Λύση με 1,5%, και η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%. Στο 6% ανέρχονται οι αναποφάσιστοι, στο 6,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Ως προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, το 31% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 7% από το Ποτάμι, το 6% από τη Νέα Δημοκρατία και ΑΝΕΛ αντίστοιχα, το 5% από τη Χρυσή Αυγή, το 4% από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το 3% από το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων. Ακόμη ένα 31% προέρχεται από το άκυρο/λευκό.
Το παγιωμένο προβάδισμα της ΝΔ αντικατοπτρίζεται και από τις συσπειρώσεις, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως έχει «περιχαρακώσει» το 84% των ψηφοφόρων του, ενώ μόλις το 4% μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη ένα 4% προς άλλα κόμματα.
Αντίστοιχα σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 50% βρίσκεται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 18% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος μετακινείται προς τη ΝΔ και το 4% προς άλλα κόμματα.
​Αμετάβλητη είναι η εικόνα στην παράσταση νίκης, όπου η Νέα Δημοκρατία αυξάνει το τεράστιο προβάδισμα της στις 35 ποσοστιαίες μονάδες, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στο 58% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23%.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 33% (32% τον Μάιο), με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 23% (+1%). «Κανένας από τους δύο», απαντάει το 37% (-1%).
Ως προς τη διενέργεια εκλογών, το 51% εκτιμά πως αυτές θα γίνουν εντός του 2019, με το 26% να τις βλέπει για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και το 25% για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Από την άλλη, το 38% θεωρεί πως κάλπες θα στηθούν εντός του 2018.

Αξιολογούν αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών

Στα ζητήματα της επικαιρότητας, οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτιμούν αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας. Ειδικότερα, το 62% θεωρεί αρνητική και μάλλον αρνητική τη συμφωνία και το 27% τη θεωρεί θετική και μάλλον θετική.
Άξιο αναφοράς είναι πως ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 και συγκεκριμένα το 40% αποτιμά αρνητικά την εν λόγω συμφωνία.
Ως προς τη συμφωνία του Eurogroup, το 49% την κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά, ενώ το 37% την αποτιμά θετικά.
Τέλος, το 63% θεωρεί πως τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ το 28% προς τη λάθος.

Το σχόλιο του Τάκη Χατζή για τη δημοσκόπηση

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης σχολίασε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη.
Ο δημοσιογράφος, εστίασε σε δύο βασικά σημεία. Την παράσταση νίκης και τις απώλειες που καταγράφουν τα μικρά κόμματα.
Ως προς την παράσταση, όπου η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 35 ποσοστιαίων μονάδων, ο Τάκης Χατζής σχολίασε πως είναι πολύ σημαντικό εύρημα σε αυτές τις περιπτώσεις και μπορούν να βγουν συμπεράσματα από αυτό.
Σχετικά με τα μικρότερα κόμματα, ο δημοσιογράφος σχολίασε πως έχουν μείνει πολύ πίσω. «Ο Λεβέντης θα μπορούσε να είναι υψηλότερα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία είχε λάβει πολύ υψηλά ποσοστά. Ωστόσο κέρδισε μισή μονάδα μόλις, παρά τη στάση του κατά της συμφωνίας των Πρεσπών».
Αναφορικά με το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο ανέρχεται στο 7,5%, ο Τάκης Χατζής παρατήρησε πως, το ΚΙΝΑΛ παρέμεινε στάσιμο παρά το γεγονός ότι ακολούθησε τη γραμμή του «Πατριωτικού ΠΑΣΟΚ» στο Σκοπιανό. «Ίσως είναι νωρίς ακόμα και ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση. Υπάρχει και ένα μπέρδεμα με το ΚΙΝΑΛ καθώς οι ψηφοφόροι έχουν συνηθίσει το ΠΑΣΟΚ και η νέα του ονομασία δεν έχει ακόμα βρει απήχηση στην κοινωνία», είπε στη συνέχεια.
Ανέφερε ακόμα, πως Χρυσή Αυγή αναμενόταν να έχει υψηλότερο ποσοστό, με δεδομένο ότι είναι κόμμα που τοποθετείται στην Άκρα Δεξιά ότι η στάση του βασίζεται στα εθνικά θέματα.
Σχολιάζοντας το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάκης Χατζής ανέφερε: «Αυτές οι δημοσκοπήσεις βοηθούν το επιτελείο του κ. Τσίπρα. Γιατί μπορεί να καταστρώσει μια στρατηγική ώστε να κεφαλαιοποιήσει τα στοιχήματά του, δηλαδή τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, που όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση δεν το καταφέρνει. Ίσως ήρθε σε μια ισορροπία γιατί έφερε τη συμφωνία για το χρέος. Δηλαδή έχασε ένα ποσοστό από τη συμφωνία των Πρεσπών και ενδεχομένως να ισορρόπησε με τα κέρδη από την απόφαση του Eurogroup».
«Από την άλλη η ΝΔ φαίνεται να έχει έναν ρυθμό, αλλά δεν κεφαλαιοποιεί αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν είδα πρωτοκλασάτους βουλευτές της ΝΔ  τις επόμενες ημέρες της συνέντευξη στον ΣΚΑΪ να στηρίξουν τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», κατέληξε ο δημοσιογράφος.
Πολιτική 8776557019486042924
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε