Loading...

Αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στο σχέδιο της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ


Αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στο σχέδιο της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ
Στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και στο αναπτυξιακό μέλλον των περιοχών που απολιγνιτοποιούνται προσανατολίζεται η ΝΔ, όπως ανέφερε σήμερα από την Κοζάνη η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη, μια εκ των επικεφαλής του πολυμελούς κλιμακίου του κόμματος που περιόδευσε σε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς και ορυχεία του λιγνιτικού κέντρου δυτικής Μακεδονίας. 
"Ήρθαμε για να ενημερώσουμε τους πολίτες και τους εργαζόμενους της επιχείρησης για την πρότασή μας για την ΔΕΗ" ανέφερε η ευρωβουλευτής, σημειώνοντας ότι αυτή συνοψίζεται "στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα επενδύσει χρήματα και θα εξυγιάνει την επιχείρηση ώστε να την καταστήσει ελκυστική στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας".
Ανέφερε επίσης ότι "σχεδιάζουμε την περίοδο μετά τον λιγνίτη" και σημείωσε ότι με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και από εθνικούς πόρους "θα στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές που αποσύρονται λιγνιτικές μονάδες", ενώ κατέληξε λέγοντάς ότι "ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε τις περιοχές μας ζωντανές".
Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα των 41 περιφερειών της Ευρώπης που πλήττονται από την μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας και τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με την οικονομική ενίσχυση αυτών των περιοχών όπου περιλαμβάνεται και η δυτική Μακεδονία. Εξήγησε ότι για το 2014-2020 ο προϋπολογισμός άγγιξε τα 150 εκ. ευρώ, ενώ για μετά το 2020 τα χρήματα αναμένεται να γίνουν πολύ περισσότερα. "Το ταμείο θα χρηματοδοτεί την εκπαίδευση των εργαζομένων που εξαρτώνται ήδη από τον λιγνίτη και που θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον να αλλάξουν επαγγελματική δραστηριότητα".
Η σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη είναι ένα στοιχείο που απαντά στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις", σημείωσε η κ. Σπυράκη, διευκρινίζοντας ότι στον σχεδιασμό της ΝΔ "ο λιγνίτης θα συνεχίσει να είναι το καύσιμο βάσης στο ενεργειακό μίγμα της χώρας". Με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή δήλωσε ότι "η διαμόρφωση του τελικού ποσοστού συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα είναι απολύτως εθνική αρμοδιότητα", αλλά όπως εξήγησε, αυτά είναι στοιχεία που "θα τα πούμε την ώρα που αναλάβουμε".
"Έχουμε το θάρρος να ακούμε τους πολίτες όταν τους λέμε τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα με την ΔΕΗ και δεν θα τους εξαπατήσουμε" κατέληξε η ευρωβουλευτής.
Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΗ ο τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της ΝΔ, βουλευτής Τρικάλων Κώστα Σκρέκας, τόνισε ότι η επιχείρηση έχει τραγικά οικονομικά προβλήματα, βρίσκεται στο σημείο μηδέν και "σήμερα κάθε μέρα που περνά ζημιώνεται κατά 1 εκ. ευρώ. Τα ψέματα πρέπει να τελειώσουν η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Να σταματήσει ο ελληνικός λαός να πληρώνει το τίμημα σε αυτούς που του είπαν μεγάλα λόγια" κατέληξε ο κ. Σκρέκας.
Σε υψηλούς τόνους ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα "στην πώληση μέσω του χρηματιστηρίου του 17% της επιχείρησης με αντίτιμο 100 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει ήδη εγγράψει στον προϋπολογισμό του κράτους".
Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης που τροφοδοτείται από τις μονάδες του Αγ. Δημητρίου και όπως ανέφερε, "κινδυνεύει η λειτουργία τους μετά το 2020 εάν δεν έχουν γίνει τα έργα εκσυγχρονισμού με την εγκατάσταση μονάδων αποθείωσης.
Ανέφερε ακόμη ότι σε πιο δεινή θέση βρίσκεται η πόλη της Πτολεμαΐδας αφού η νέα μονάδα που κατασκευάζεται, αντί του 2020 αναμένεται να λειτουργήσει το 2022, ενώ στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η τηλεθέρμανση των κατοίκων του Αμυνταίου.
"Η δυτική Μακεδονία θα συνεχίσει να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό για την χώρα και η ΔΕΗ, σύμφωνα με το σχέδιο μας, θα είναι στον πυρήνα αυτού του ρόλου, ανταγωνιστική στην αγορά ενέργειας" δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στο ΕΒΕ Κοζάνης.
Στο κλιμάκιο της ΝΔ που επισκέφθηκε το ενεργειακό κέντρο, συμμετείχε, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος και ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Μπουκώρος.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Πολιτική 5470162339205345905
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε