Του Δημήτρη Γκάτσιου
Δημόσιες παρεμβάσεις και αναφορές, που εστιάζουν, κατά κύριο λόγο, στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, στα ελληνοτουρκικά και στο ονοματολογικό των Σκοπίων, που εισέρχεται σε μία από τις πλέον κρίσιμες φάσεις του. Αλλά και ολική επαναφορά στην ατζέντα της καθημερινότητας του πολίτη. Με αιχμή τα θέματα της οικονομίας, της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.
Η Νέα Δημοκρατία, στη μετα-πασχαλινή περίοδο, ανοίγει την επόμενη φάση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της με στόχο διπλό. Από τη μία, τη…βύθιση των κορυφαίων αφηγημάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο δρόμο προς το ορόσημο του προσεχούς Αυγούστου και της λήξης του τρίτου προγράμματος. Από την άλλη, τη συνεχή επικοινωνία του προγραμματικού λόγου της οδού Πειραιώς, που βασίζεται στην εικόνα της Ελλάδας μετά το Μνημόνιο και στηρίζεται στους άξονες της ανάπτυξης, των επενδύσεων, της μείωσης της φορολογίας και της δημιουργίας νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι περιοδείες του προέδρου της "γαλάζιας" παράταξης, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, με το λόγο του κόμματος να υπηρετεί τη λογική των ανοιγμάτων σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων. Κυρίως, σε εκείνους που στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τοποθετήθηκαν υπέρ της Κουμουνδούρου και πλέον είναι απογοητευμένοι από την πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Έτσι κι αλλιώς, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε…κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Εκπεφρασμένη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλωστε, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ανοίξει τη βεντάλια των εκλογών, καταμεσής του δεύτερου εξαμήνου του 2018, προκειμένου να αποφύγει το…πικρό ποτήρι της εφαρμογής μέτρων-φωτιά. Όπως η μείωση των συντάξεων.
Στην οδό Πειραιώς σχολιάζουν, αν μη τι άλλο, δηκτικά, τις πρόσφατες πρωθυπουργικές αναφορές περί ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης εντός 80 ημερών, η οποία θα ανοίξει την…πόρτα της περιλάλητης καθαρής εξόδου από την μνημονιακή μέγγενη. "Τον Αύγουστο τελειώνουν οι δανειακές συμβάσεις, αλλά όχι και τα Μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας, που δήθεν θα έδινε μάχη για να δοθούν χρήματα χωρίς μνημόνιο, τελικά κατόρθωσε να υπογραφεί μνημόνιο χωρίς να δοθούν χρήματα. Και μάλιστα, θα ακολουθήσει -το 2019 και το 2020- η εφαρμογή επιπλέον μέτρων 5,2 δις ευρώ που ήδη ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αφορούν νέες δραματικές μειώσεις συντάξεων και άλλη μια μείωση του αφορολόγητου που θα κοστίσει επιπλέον 600 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, ενώ για πρώτη φορά θα πληρώνουν φόρο και οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ. Εάν, όπως λέει ο κ. Τσίπρας, τον Αύγουστο η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια, γιατί να εφαρμοστούν τόσο επώδυνα μέτρα στη συνέχεια;", τονίζουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, επισημαίνουν πως το κυβερνητικό οικοσύστημα συνεχίζει να στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά, οδηγώντας σε ασφυξία την πραγματική οικονομία, καθώς:
-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 240 εκατομμύρια ευρώ το Φεβρουάριο, απόδειξη ότι δημιουργούνται συνεχώς νέες ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.
-Το "σκούπισμα" των ταμειακών διαθεσίμων σε φορείς του Δημοσίου συνεχίζεται και διευρύνεται, με αποτέλεσμα τα ρέπος να αγγίζουν πλέον τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ.
-Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δαπάνες με υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή, διαμορφώθηκαν 50% κάτω από το στόχο που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει για το πρώτο δίμηνο του 2018. Και αυτό συνέβη ενώ είχαν ήδη πέσει στο χαμηλότερο ύψος της τελευταίας δεκαετίας το 2017.
"Με αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνεται, για ακόμη μία φορά η άρνηση, η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, οι πολίτες αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών λόγω των φόρων που αδυνατούν να πληρώσουν. Μόνο το 2017 επιβλήθηκαν 1.784.491 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, εκ των οποίων το 96,5% (1.721.911) είναι κατασχέσεις, ενώ πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες έχουν οφειλές στην εφορία", σχολιάζουν "γαλάζιες" πηγές.
Στο μέτωπο του ονοματολογικού των Σκοπίων, η Νέα Δημοκρατία…διαβάζει τα σενάρια για την κυβερνητική γραμμή των "180" βουλευτών, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις εξελίξεις που θα έρθουν στο προσκήνιο μετά τη νέα μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στη γειτονική χώρα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Οι εκτιμήσεις ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το Κίνημα Αλλαγής ως…γέφυρα, για να περάσει μία ενδεχόμενη συμφωνία δομούν το σκεπτικό των "γαλάζιων", την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη τοποθετηθεί στο ερώτημα για το τι θα πράξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει σύνθετο όνομα με χρήση του όρου "Μακεδονία" και αλλαγή των συνταγματικών άρθρων, τα οποία συνδέονται με αλυτρωτικές διαθέσεις. "Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν έχω προεξοφλήσει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά θέλω αυτή τη στιγμή να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση πάνω στο ζήτημα αυτό, δυστυχώς, δίχασε την ελληνική κοινωνία και δημιούργησε ένα υπόστρωμα στην ελληνική κοινή γνώμη το οποίο καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε συμφωνία σε αυτή τη συγκυρία", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε.