Loading...

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ φέρνει ο Κ. Μητσοτάκης το ζήτημα των στρατιωτικών


Του Δημήτρη Γκάτσιου
Αποφασισμένος να θέσει μετ’ επιτάσεως το μείζον ζήτημα της παρατεταμένης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο διεθνών επαφών σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Κατάρ και με τα εμφατικά μηνύματά του προς το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό να δομούν την παρέμβασή του στη σύσκεψη των "γαλάζιων" τομεαρχών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες. Στην "καρδιά" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει στα ανοιχτά εθνικά ζητήματα, με τις επισημάνσεις του στο χθεσινό τετ α τετ της οδού Πειραιώς να δίνουν το τόνο της ψυχραιμίας και της υπευθυνότητας.
"Έχουμε αποδείξει διαχρονικά την υπευθυνότητα με την οποία διαχειριζόμαστε τα εθνικά θέματα και αυτό αναγνωρίζεται από την κοινωνία. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής παραφωνίες στο δημόσιο λόγο μας. Πρέπει να είμαστε μετρημένοι, σοβαροί και υπεύθυνοι καθώς ό,τι λέμε  ακούγεται και εκτός Ελλάδος", ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. "Είκοσι ημέρες τώρα, οι δύο αξιωματικοί μας κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφάλειας στην Τουρκία. Στο παρελθόν τέτοια θέματα λύνονταν σε μερικές ώρες. Η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ανίκανη να χειριστεί τις σχέσεις μας  με την Τουρκία. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, δυστυχώς, λειτούργησε τελικά ως καταλύτης μιας πρωτοφανούς κλιμάκωσης που έφερε το επεισόδιο στα Ίμια και τα γεγονότα στον Έβρο. Με την κυβέρνηση να ρίχνει τότε δημοσίως λάδι στη φωτιά και τώρα παρασκηνιακά να προσπαθεί να τη σβήσει. Και την ίδια ώρα η Αριστερά του κ. Τσίπρα να μην γνωρίζει τι ποιεί η Δεξιά του κ. Καμμένου", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους τομεάρχες της "γαλάζιας" παράταξης, κινούμενος (για μία ακόμα φορά) σε γραμμή άσκησης σκληρής κριτικής για τους χειρισμούς του οικοσυστήματος ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκε, στο μεγαλύτερο κομμάτι της, σε μοτίβο ελληνοτουρκικών σχέσεων και ονοματολογικού των Σκοπίων. Ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολίασε ότι ο τρόπος, με τον οποίο συμπεριφέρεται η Άγκυρα είναι απρόβλεπτος. "Η Τουρκία είναι απρόβλεπτος σύμμαχος και εταίρος της Δύσης", φέρεται να σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος. Παράλληλα, πρότεινε να βρίσκεται η χώρα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, εστιάζοντας, δε και σε περιφερειακές συμμαχίες. Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ντόρα Μπακογιάννη, από την πλευρά της, προσυπέγραψε όσα είπε ο κ. Κουμουτσάκος, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου υποτίμησε την εσωτερική μετάλλαξη της Τουρκίας. "Να μην παρασυρόμαστε σε κορώνες στο δημόσιο λόγο. Ο κ. Μητσοτάκης δίνει τον νηφάλιο τόνο, ώστε να μην παρασυρθούμε σε εύκολες ακρότητες", τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε ότι η Άγκυρα ενισχύει την αμυντική της βιομηχανία, ενώ εκτίμησε πως πολύ σύντομα η Κουμουνδούρου θα έχει πρόβλημα με τα εθνικά θέματα. "Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει σε όλα τα επίπεδα", ανέφερε ο τομεάρχης Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.  το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, έσπευσε να στείλει το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα στη γείτονα. "Η συνέχιση της κράτησης των δύο στρατιωτικών απειλεί να δηλητηριάσει την πιο σημαντική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τη σταδιακή προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών, που αντιλαμβάνονται πια ότι αυτά που μας ενώνουν πρέπει να είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την  επιστροφή των δύο αξιωματικών στην Πατρίδα μας. Αυτό θα πράξω στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Έχω ήδη ενημερώσει τους ομολόγους μου. Το ίδιο έπραξα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ίδιο έκανα και στο Κατάρ. Αυτό είναι το χρέος μου", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όταν η συζήτηση στο χθεσινό…ραντεβού των γαλάζιων έφτασε στο ονοματολογικό των Σκοπίων, οι βολές για τη…βαβελοποίηση στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης ήταν καταιγιστικές. "Δε μας έχουν ασκηθεί πιέσεις για τη στάση μας και όπου εξηγούμε την επιχειρηματολογία μας για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, αυτή γίνεται απολύτως κατανοητή", σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, τη στιγμή που πηγές της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζαν πως η οδός Πειραιώς έγκαιρα εξήγησε και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι είναι προϋπόθεση η αναθεώρηση Συντάγματος της πΓΔΜ, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση. Εκτίμηση, πάντως, των τομεαρχών είναι ότι στο Σκοπιανό βρισκόμαστε πιο κοντά σε αδιέξοδο παρά σε συμφωνία.
Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των επισκέψεων του κ. Μητσοτάκης σε ΗΠΑ και Κατάρ, ο τομεάρχης Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, έθεσε επί τάπητος το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις εταιρείες παροχής μεταφορικού έργου. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσει κατά των ρυθμίσεων που φέρνει το νομοσχέδιο Σπίρτζη. "Δεν πρέπει να ενδίδουμε σε συνδικαλιστικές πιέσεις", είπε, συμπληρώνοντας ότι οι συνεργαζόμενοι με την "Taxibeat" που είναι πιστοποιημένοι οδηγοί ταξί,  ανέρχονται σε 8.000, ενώ ο κ. Λυμπερόπουλος, έχει ψηφιστεί από 1.300 οδηγούς. Με τον τρόπο αυτό, διαχώρισε την εταιρεία από την "Uber, η οποία έχει διαφορετική λειτουργία.
Πολιτική 2295802003754828714
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε