Την προηγούμενη Κυριακή όλη η Ελλάδα συζητούσε το ογκώδες συλαλητηρίο για το όνομα της Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα. Η σπουδή της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την μαζικότητα της συμμετοχής, οι δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη για "αριστερόστροφο φασισμό", συζητούνταν ευρύτατα στο διαδίκτυο και σε όλα τα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με μία φράση που αποδίδεται στον πρόεδρο της ΝΔ "η δεξιά δεν βγήκε στους δρόμους για τους φόρους, αλλά για το Σκοπιανό". Το Μακεδονικό ζήτημα φαίνονταν να δημιουργεί προϋποθέσεις για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της πιο μακροχρόνιας μνημονιακής κυβέρνησης από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Όλα αυτά μέχρι που ήρθε στην επικαιρότητα η υπόθεση της Novartis.
Η πολιτική ζωή της χώρας κινείται πλέον στον αστερισμό ενός σκανδάλου που φημολογείται πως περιλαμβάνει βρώμικο χρήμα, ακόμα και σε πρώην πρωθυπουργούς. Κύκλοι της κυβέρνησης έσπευσαν να δηλώσουν πως είναι "μεγαλύτερο σκάνδαλο και από την υπόθεση της SIEMENS", προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Η υπόθεση Novartis ήρθε σαν "θείο δώρο" για την κυβέρνηση. Αίφνης το Μακεδονικό εξαφανίστηκε από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία ειδήσεων. Το προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην Πάτρα ακυρώθηκε, δείγμα ότι το ζήτημα χάνει την δυναμική των προηγούμενων ημερών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία χρυσή ευκαιρία να συσπειρώσει τους οπαδούς του, αλλάζοντας την πολιτική ατζέντα της επικαιρότητας. Η Νέα Δημοκρατία ήδη μετράει τις πρώτες απώλειες με την διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου, πρώην εκπρόσωπου τύπου της κυβέρνησης Καραμανλή.
Επισήμως η ΝΔ μιλάει για "σκευωρία" της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία που περιλαμβάνει η δικογραφία ως "διάτρητα". Πράγματι η δικογραφία στηρίζεται σε μία σειρά ανώνυμων καταθέσεων, προστατευόμενων μαρτύρων, στις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές. Ακόμα δεν έχουν βρεθεί ίχνη μαύρου χρήματος σε τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως είχε γίνει στην υπόθεση Τζοχατζόπουλου.
Στην νομικό μας πολιτισμό ισχύει το ρητό "ένοχος ένοχον ου ποιεί". Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι όλοι υπόδικοι υπάλληλοι της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Έχει μία βάση ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης, ότι οι ανώνυμες καταθέσεις από υπόδικα πρόσωπα είναι αμφισβητούμενης αξιοπιστίας. Η επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Άρειο Πάγο δηλητηρίασε περαιτέρω το πολιτικό κλίμα, καθώς ερμηνεύτηκε ως "παρέμβαση στην δικαιοσύνη".
Από την άλλη μεριά όμως δεν πρέπει να υποτιμηθεί η υπόθεση Novartis, ένα διεθνές σκάνδαλο με άγνωστες μέχρι αυτή την ώρα προεκτάσεις. Όπως είχε πει ο Κώστας Σημίτης για την υπόθεση Κοσκωτα το 1989 "σκανδαλογία υπάρχει, αλλά υπάρχει και σκάνδαλο".
Όπως όλα δείχνουν πηγαίνουμε στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής, για να διερευνήσει η Βουλή τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis. Εάν υπάρξει μία αμερόληπτη έρευνα που αποδώσει τις ευθύνες όπου πρέπει, το πολιτικό σύστημα θα βγει κερδισμένο.
Εάν όμως η υπόθεση χρησιμοποιηθεί για την συκοφάντηση πολιτικών προσώπων με ανυπόληπτα στοιχεία, τότε θα ζήσουμε "μέρες '89". Σε αυτή την περίπτωση ο μεγάλος χαμένος εκτός από το πολιτικό σύστημα, θα είναι η ίδια η Δημοκρατία.
Ο Γιώργος Λυκοκάπης είναι Πολιτικός Επιστήμων, αρθρογράφος στο SLpress.gr και στέλεχος σε ασφαλιστική εταιρεία.