Loading...

Η Αθήνα και πάλι σε κεντροδεξιούς ρυθμούς


Είναι γεγονός πως με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, οι προβλέψεις αναφορικά με το πότε θα διεξαχθούν εκλογές ανάγονται στη σφαίρα της προφητείας. Ωστόσο, διαφαίνεται, ότι οι αυτοδιοικητικές τουλάχιστον, θα γίνουν στην ώρα τους. Τον Σεπτέμβριο του 2019, σε 19 μήνες. Πρόκειται για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, που προσφέρει ελευθερία κινήσεων και χρόνο για κατάλληλο σχεδιασμό στα κόμματα και τους υποψήφιούς τους. Κυρίως, είναι μεγάλο διάστημα ώστε να αποφευχθούν κινήσεις ανάλογες του παρελθόντος κινήσεις που στοίχισαν. 


Εάν βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές δε γίνουν ταυτόχρονα και προηγηθούν οι πρώτες, κατά την διεξαγωγή των δεύτερων, η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός της χώρας. Ως κυβερνών κόμμα, τότε, θα οφείλει να είναι έτοιμο για τη «μάχη» της αυτοδιοίκησης και να σταθεί –όπως τόσες φορές έχει κάνει στο παρελθόν- στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορίας του.

Μια «κεντροδεξιά» αστοχία στο χώρο της αυτοδιοίκησης συντελέστηκε στις εκλογές του 2014. Σε δήμο Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής. Δύο εκλογικές περιφέρειες με μεγάλη πολιτική σημασία.

Οι τότε υποψήφιοι της ΝΔ δε στηρίχθηκαν με θέρμη. Στη περίπτωση του δήμου, μάλιστα, προέκυψε και δεύτερη υποψηφιότητα προερχόμενη από το χώρο της κεντροδεξιάς. Το αποτέλεσμα γνωστό. Για πρώτη φορά στην ιστορία, συνδυασμός στηριζόμενος από τη ΝΔ στο δήμο της Αθήνας, δε πέρασε στον β’ γύρο. Η διακύβευση για το ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος των Αθηναίων κατέληξε αναμέτρηση μεταξύ άλλων, με τη ΝΔ να τηρεί υπεύθυνη στάση αντί μιας στείρας ουδετερότητας.

Ιστορικά, πάντως, ο δήμος των Αθηνών, η γνωστή Α’ Αθηνών, ήταν προπύργιο της κεντροδεξιάς. Σπουδαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο αείμνηστος Μιλτιάδης Έβερτ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νικήτας Κακαλαμάνης, διατέλεσαν δήμαρχοι της πρωτεύουσας.

Σήμερα, τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά τις εκλογές του 2014, η κατάσταση δεν είναι όπως θα έπρεπε. Στο δημοτικό συμβούλιο, οι κεντροδεξιοί συνδυασμοί είναι τρεις. Χωρίς συνεννόηση μεταξύ τους και δίχως ενιαία και παραγωγική αντιπολίτευση προς τη δημοτική αρχή. Δεν έχουν σημασία το πώς και το γιατί αλλά το αποτέλεσμα.

Ζητούμενο λοιπόν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για τη Νέα Δημοκρατία είναι να δώσει δυναμικά και συντεταγμένα το παρών. Δίνοντας ξεκάθαρο χρίσμα και στηρίζοντας πλήρως τους υποψηφίους της. Και έπειτα, όλοι, να στοιχηθούν πίσω από την επιλογή του κόμματος, παραμερίζοντας προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις. Διότι με οργάνωση, πειθαρχία στις κομματικές επιταγές και ξεκάθαρη στοχοθεσία η νίκη είναι σίγουρη.

Κοντολογίς, η αποστολή της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης είναι απλή. Αρκεί μόνον να δείξει το δρόμο και η καρδιά της χώρας, η Αθήνα, θα χτυπάει και πάλι σε κεντροδεξιούς ρυθμούς.


*Η Ελισάβετ Λέκκα είναι εκπαιδευτικός και υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος στο τέταρτο διαμέρισα των Αθηνών το 2014
Πολιτική 5468014414110898188
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε