Loading...

Γιατί δε θα γίνουν εκλογές το 2018


*Του Παναγιώτη Μίχου

Η ιστορία είναι γνωστή. Την 21η Απριλίου 1967, δημοσιεύτηκε άρθρο στην εφημερίδα «Αυγή» με τίτλο «Γιατί δε θα γίνει δικτατορία». Την ίδια μέρα, όμως, επιβλήθηκε δικτατορία που διήρκησε επτά χρόνια. Αυτό είναι το κακό με τις πολιτικές προβλέψεις
είτε σε καθιστούν εξαίρετο πολιτικό αναλυτή –εφόσον πραγματοποιηθούν- είτε κενολόγο, εάν δεν πραγματοποιηθούν. Τούτων δοθέντων, και με τον «κίνδυνο» που ενέχει κάθε πρόβλεψη, θα επιχειρηθεί μια συνοπτική ανάλυση για ποιους λόγους δεν θα γίνουν εκλογές στη χώρα το 2018.


Πρώτον, τα δημοσκοπικά ευρήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ –αλλά και τους ΑΝ.ΕΛΛ.- είναι εξόχως αρνητικά. Σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας
Pulse, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγούταν με 29%  έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά ανέβαιναν στο 31% και το 21% αντίστοιχα. Παρόμοια η εικόνα των ευρημάτων και στην έρευνα της Marc. Στη πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκέντρωνε 26,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17%, ενώ στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, τα ποσοστά τους είναι 29% και 18,9%. Επιπλέον, στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται συντριπτικά, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ χαμηλή και κυμαίνεται περί το 50%.

Δεύτερον, το παράδειγμα του 2015. Το τότε καλοκαίρι, που η χώρα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από ευρώ, Ευρωπαϊκή Ένωση, και σχεδόν εκτός πλανήτη, η συγκυβέρνηση δεν παραιτήθηκε ούτε παρέδωσε την εξουσία
. Αντιθέτως, προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα και παρά τις διαχρονικές αντιευρωπαϊκές και αντιμνημονιακές διακηρύξεις (των δύο εταίρων), έφερε τρίτο μνημόνιο, το ψήφισε (από κοινού με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) και έγινε η καλύτερη εφαρμοστής του, μια και το «αγκάλιασε», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Τρίτον, μετά την -επίσημη- έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή εποχή, θα επιχειρηθεί η πολιτική της κεφαλαιοποίηση, ρητορικά και πρακτικά. Ρητορικά, σε επίπεδο επικοινωνίας και ως αφήγημα «η μόνη άξια κυβέρνηση που έβγαλε την χώρα από την κρίση», με οποιαδήποτε διατύπωση αλλά με το ίδιο κεντρικό νόημα. Ότι η χώρα, δηλαδή, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. εξήλθε των μνημονίων. Σε πρακτικό επίπεδο, ίσως υπάρξουν κάποιες παροχές ή ορισμένες προσλήψεις, που θα δεικνύουν την «αναπτυξιακή τροχιά» στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Τέταρτον, φαίνεται πως οι εταίροι στηρίζουν τους κρατούντες. Βρήκαν το εγχώριο
alter-ego τους που τα εφαρμόζει όλα, που τα εφαρμόζει και μάλιστα αναίμακτα (χωρίς πλατείες, διαμαρτυρίες, εντάσεις κλπ); Πάντως, είναι ενδεικτική η δήλωση του τέως προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν λίγους μήνες, που είπε «κρατήστε τις εκλογές για το 2019».

Πέμπτον, την πεποίθηση ότι δεν θα γίνουν εκλογές εντός του τρέχοντος έτους συμμερίζονται και ορισμένοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, νυν και πρώην, αλλά και στελέχη του κόμματος. Παρότι η κεντροδεξιά παράταξη έχει επιλέξει να διατυπώνει συνεχώς αιτήματα για εκλογές ή τύπου «φύγετε», υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι οι εκλογές θα γίνουν και οφείλουν να γίνουν στην ώρα τους.

Συνεπώς, και εάν δεν προκύψει κάποιο μείζον ζήτημα (εθνικό ή οικονομικό), οι εκλογές –μάλλον- θα γίνουν στην ώρα τους. Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2019. Εκτός εάν οι κυβερνώντες επιθυμούν να «αυτοκτονήσουν» πολιτικά. Τότε, πράγματι, θα προκηρύξουν φέτος εκλογές. Θα πάνε σε μία εκλογική «μάχη», έχοντας χαμηλότατα ποσοστά, αρνητική δημοφιλία και χαμηλότατη συσπείρωση. Θα υποστούν μια ήττα άνευ προηγουμένου και στη συνέχεια θα ανοίξουν και τα εσωκομματικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, για διαδοχή στην ηγεσία του.


Αντίθετα, όμως, με όσα λένε οι επικριτές του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι έξυπνος και συνάμα τακτικιστής. Και –λογικά- δε θέλει να θέσει εαυτόν σε πολιτική αποστρατεία από τα 44 του.

*Προπτυχιακός φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και απόφοιτος του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας
Πολιτική 4133252792293851395
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε