Loading...

Πιτσιόρλας: «Έχουμε συνείδηση των δράσεων και αντιδράσεων που υπάρχουν»




Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου του Ελληνό-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και του «The economist». Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso, στο Καβούρι, παρόντες ήταν: o Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας και πολλές ακόμα σημαίνουσες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και του επιχειρείν. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης και ο νομικός και μέλος του τομέα Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Δέδες, ο οποίος μάλιστα ήταν εκ των συνδιοργανωτών του συνεδρίου.

Στην εισήγησή του, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει κομβικό ρόλο στη συνεργασία με την Ευρασία, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα στηρίζει
τα περιφερειακά σχήματα ολοκλήρωσης στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας, που μπορούν να συμβάλλον προς την κατεύθυνση της ειρήνης, της ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών». Εν συνεχεία, ο ΠτΔ σημείωσε για την Ελλάδα ότι αποτελεί σταυροδρόμι τριών Ηπείρων και γι αυτό το λόγο «έχει υπάρξει σε όλη της την ιστορία ανοιχτή στην επικοινωνία και στη διασύνδεση διαφορετικών χωρών και πολιτισμών». Κλείνοντας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως  «μέσω της συνεργασίας των πολιτισμών μας, θα ανοίξουμε δρόμους οικονομίας και ανάπτυξης».

Ιδιαίτερη έμφαση στη μεταναστευτική κρίση έδωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μάλιστα δέχθηκε και ερωτήσεις από τους παρεβρισκόμενους. Συγκεκριμένα, ο επίτροπος υποστήριξε πως στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης αλλά και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, συνέβαλλε το γεγονός ότι «αντί για τείχη, χτίζουμε γέφυρες και ανόιγουμε δρόμους συνεργασίας». Ακόμα, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να παραμείνει η Ευρώπη «αλληλέγυα», ώστε να μπορούν να καταφύγουν σε αυτήν «όσοι χρήζουν προστασίας». Τέλος, τόνισε πως επιβάλλεται να αξιοποιηθούν τα κοινωνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα που συνεπάγονται της μετανάστευσης, ενώ χαρακτήρισε την παρούσα εποχή ως «εποχή ανθρώπινης κινητικότητας».

Αισιόδοξος παρουσιάστηκε από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος όταν ανέβηκε στο βήμα του ομιλητή. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η χώρα έχει ανάγκη να οικοδομήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο τώρα που «γύρισε σελίδα και επιστρέφει στην κανονικότητα». Αναφορικά δε με τα του συνεδρίου, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα όπως την πολιτική σταθερότητα και την γεωπολιτική της θέση και γι αυτό λειτουργεί με μια «πολυδιάστατη οικονομική διπλωματία». Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι «η οικονομική ισχύς μεταφέρεται από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό» και συνεπώς η χώρα μας βρίσκεται από την «περιφέρεια στο κέντρο του παγκόσμιου χάρτη».

Την πεποίθηση πως ο τουρισμός αποτελεί γέφυρα για οικονομική συνεργασία και επενδύσεις εξέφρασε η Έλενα Κουντουρά. Η υπουργός Τουρισμού δήλωσε πως η Ελλάδα δύναται να αποτελέσει «γέφυρα», προκειμένου να φέρει πιο κοντά «Ανατολή και Δύση». Επιπλέον, επεσήμανε ότι υπάρχει ευρύ πεδίο συνεργασίας με τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης, αναφέροντας μάλιστα μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως το «Μια ζώνη-ένας δρόμος», το έτος  Τουρισμού Ε.Ε.-Κίνας που είναι το 2018, τον εορτασμό των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, το έτους τουρισμού Ελλάδας-Ρωσσίας και πολλές ακόμα δραστηριότητες.

Σχέσεις με όλες τις χώρες της Ευρασίας και όχι μόνο με τη Ρωσία και την Κίνα επιδιώκει να έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Στέργιο Πιτσιόρλα. Ο υφυπουργός Οικονομίας υποστήριξε πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την γεωπολιτική της θέση, συνεκτιμώντας, ταυτόχρονα «όλα τα δεδομένα» μια και όπως εξηγεί «έχουμε συνείδηση των δράσεων και των αντιδράσεων που υπάρχουν καθώς οι εξελίξεις ενδιαφέρουν και την ΕΕ και τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν σήμερα το πρωί.

Παναγιώτης Μίχος








Πολιτική 913909859088634389
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε