Loading...

Όλοι λένε ψέματα για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική


Από τον περασμένο Μάιο, τόσο οι Υπουργοί  της ΠΦΑ Κυβέρνησης όσο και τα κορυφαία στελέχη της Eldorado Gold γνώριζαν και συνομολογούσαν ψιθυριστά ότι αυτή η επένδυση έχει ναυαγήσει οριστικά.
Από τον περασμένο Μάιο, ψεύδονται συνειδητά, τόσο οι κυβερνητικοί όσο και οι επιχειρηματικοί παράγοντες, οι μεν γιατί θέλουν να διαχειριστούν με μικροκομματικά οφέλη αυτή την προγραμματισμένη κρίση και οι δε για να διαχειριστούν την κατρακύλα της μετοχής τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη, μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση (ουσιαστικά την τρίμηνη επέκταση) των δύο αδειών στις υφιστάμενες μονάδες της Eldorado, η μετοχή της στα χρηματιστήρια εκτινάχθηκε κατά +16%(!) μέσα σε μία μόνο συνεδρίαση ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υποχωρούσε διαρκώς.
Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παίξει πολιτικά το «οικολογικό» της χαρτί στην Χαλκιδική, για να μπορέσει σε αντάλλαγμα να πάρει την πολιτική ανοχή των «επαναστατών βουλευτών» της στις αναγκαίες –υψηλότερου πολιτικής και οικονομικής εμβέλειας- μνημονιακές της υποχρεώσεις για την αποκρατικοποίση μονάδων της ΔΕΗ , της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στηριγμένη σε μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με 5 τουλάχιστον «οικολογικά ευαίσθητους» βουλευτές, έτοιμους να παραιτηθούν αν προχωρήσει η επένδυση στην Χαλκιδική, άλλαξε την τεχνική μελέτη του έργου και έθεσε εξωπραγματικά αυστηρούς περιβαλλοντολογικούς όρους.
Απαιτεί δηλαδή από την Εldorado να τελειοποιήσει τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης για την απομόνωση του χρυσού από την πρόσμειξή του με το τοξικό στοιχείο αρσενικό.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η μέθοδος ακαριαίας τήξης ή flash melting δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο για την εξόρυξη χρυσού παρά μόνο χαλκού και ταυτόχρονα η μέθοδος αυτή είναι «αποκλειστική πατέντα» της Φινλανδικής εταιρείας Outotec η οποία ουδεμία επιθυμία έχει να την «χαρίσει» σ’ έναν βασικό της ανταγωνιστή που να την λειτουργεί μάλιστα εκτός Φινλανδικού εδάφους.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση άλλαξε τους όρους της σύμβασης και απαιτεί τώρα από την εταιρεία, αφού κάνει όλα τα ανωτέρω για την εξόρυξη του χρυσού, να δεσμευτεί ότι όλα τα μεταλλεύματα – επομένως και ο χρυσός- θα παραμείνουν στην Ελλάδα για να αποκομίσει δήθεν επιπλέον όφελος η ελληνική οικονομία.
  • Δημιουργείται λοιπόν ένα σκηνικό όπου η …αποτυχία της επένδυσης αποτελεί σωτηρία για όλους.
Εφόσον η διαδικασία της διαιτησίας καταλήξει αρνητικά για την Eldorado, εκείνη θα αποσυρθεί από την Ελλάδα κατηγορώντας την κυβέρνηση για αλλαγή των όρων συνεργασίας και θα διεκδικήσει σημαντικές αποζημιώσεις στα διεθνή δικαστήρια για τα επενδεδυμένα κεφάλαια συν το κόστος απώλειας ευκαιριών (opportunity cost).
  • Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα έχει καταγάγει περήφανη νίκη εναντίον των διεθνών κερδοσκόπων και γερακιών του καπιταλιστικού στρατοπέδου , θα ικανοποιήσει τα επιχειρηματικά (επώνυμα και πασίγνωστα) συμφέροντα που θέλουν τουριστική και μόνο ανάπτυξη στην περιοχή ενώ θα χαϊδέψει αυτιά βουλευτών και παραγόντων της περιοχής για προφανείς εκλογικούς σκοπούς.
Στο επιχειρηματικό σκέλος της υπόθεσης τα πράγματα είναι σχετικά απλά:
Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», απέκτησε τα μεταλλεία Κασσάνδρας τον Ιανουάριο 2004 έναντι 11 εκατ. ευρώ.
Το 2006 η εταιρία μεταβιβάστηκε στην European Goldfields η οποία το 2012 εξαγοράστηκε από την Eldorado.
Η επένδυση περιλαμβάνει επιμέρους τμήματα που είναι κυρίως:
-Το έργο Ολυμπιάδας όπου το κοίτασμα περιλαμβάνει μόλυβδο, ψευδάργυρο, χρυσό και άργυρο και η επένδυση αφορά τον εκσυγχρονισμό του μεταλλείου και την επαναλειτουργία του παλιού εργοστασίου εμπλουτισμού έως ότου τεθεί σε λειτουργία το νέο που πρόκειται να κατασκευαστεί.
-Τις Σκουριές (κοίτασμα χαλκού, χρυσού) και το έργο Στρατωνίου που περιλαμβάνει κοιτάσματα ψευδαργύρου, μολυβδου, αργύρου καθώς και το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου. Σύμφωνα με την εταιρία, η επένδυση για την αγορά της Ελληνικός Χρυσός το 2012 έφθασε τα 2 δισ. δολάρια ενώ από τότε έχει επενδύσει 1 δισ. δολ για την ανάπτυξη των μεταλλείων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα
  • Στην Ολυμπιάδα υπάρχει πολυμεταλλικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού-μολύβδου-ψευδαργύρου που περιέχει 4,1 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού, καθώς και σημαντική ποσότητα των υπόλοιπων μετάλλων.
  • Στις Σκουριές υπάρχει και ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού που περιέχει 3,8 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού και 776.000 τόνους χαλκού.
Στα μεταλλεία της Χαλκιδικής απασχολούνται 2.400 εργαζόμενοι. Οι 1.100 εξ αυτών είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι εργάζονται σε συνεργαζόμενους εργολάβους. Αυτοί οι τελευταίοι είναι οι σίγουρα χαμένοι από τις πολύμηνες καθυστερήσεις. Όπως και οι μέτοχοι της εταιρείας φυσικά .
Στις αρχές τους έτους, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, την σκυτάλη της διοίκησης της Eldorado Gold ανέλαβε ο Τζορτζ Μπερνς. Οι μέτοχοι της Εldorado πιστεύουν ότι ο προηγούμενος  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Ράιτ που την διοικούσε από το 1996, διαχειρίστηκε το «ελληνικό θέμα» με πολύ χαλαρό και επιζήμιο τρόπο.
  • Η εντολή που δόθηκε από τους μετόχους στη νέα διοίκηση ήταν σαφής:
Να κλείσει την εκκρεμότητα το συντομότερο δυνατό.
Η αλήθεια είναι ότι οι Καναδοί, έχοντας προειδοποιήσει άλλες δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια για αποχώρηση από την επένδυση, ασκούσαν πιέσεις προκειμένου να αποσπάσουν γρήγορα τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για τις δραστηριότητές τους.
Η Eldorado Gold έχει πετύχει 18 αποφάσεις υπέρ της στο Συμβούλιο της Επικρατείας και παρά τις πολυετείς καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από το ελληνικό δημόσιο συνέχιζε να παραμένει στη χώρα μας. Η επιμονή τους είναι φυσιολογική καθώς έχει επενδύσει ήδη μέχρι τώρα 3 δισ. δολάρια γιατί θεωρεί εξαιρετικά πλούσιο το κοίτασμα της Χαλκιδικής.
Πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsplat κάνει λόγο για έναν «πολύτιμο θησαυρό» βαθιά κάτω από τα βουνά της Χαλκιδικής, σημειώνοντας ότι «ειδικοί της Ελληνικός Χρυσός εκτιμούν ότι στα πετρώματα βρίσκονται τουλάχιστον 230 τόνοι καθαρού χρυσού και 1500 τόνοι ασήμι.
  • «Με αυτές τις ποσότητες θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμη και την πρωτοπόρο σήμερα Φινλανδία», δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ο εκπρόσωπος της Ελληνικός Χρυσός Κώστας Γεωργαντζής…
Διάφορα 4200245577475463670
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε