Loading...

Εκλογές «βλέπει» ο Καραμανλής και κυβέρνηση Μητσοτάκη


Πεπεισμένος ότι είναι θέμα χρόνου να αλλάξει η πολιτική κατάσταση και να είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυρ. Μητσοτάκης εκείνοι που θα κληθούν να διαχειριστούν μία πολύ δύσκολη κατάσταση στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία, εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.
της Έλλης Τριανταφύλλου
Εκτιμά, δε, ότι εφεξής το κόμμα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, της εκλογικής νίκης, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες,  καθώς, όπως θεωρεί, η κοινωνία έχει υπερβεί τα όριά της και δεν διαθέτει πλέον ανοχή έναντι ουδενός.
Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του αρχηγού της ΝΔ για τετ α τετ συνάντηση πριν από την άνοδο του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον αρχηγό του κόμματος όλες τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις: Από την τρίτη αξιολόγηση, που βρίσκεται στα σκαριά, και τις μεταρρυθμίσεις μέχρι την πορεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών μεγεθών.
Κρίσιμο το επόμενο διάστημα
Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πολιτικά κρίσιμο και δύσκολο για την κυβέρνηση, καθώς, όπως λέει στους συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει αυτή την ώρα πολλά «μέτωπα» να αντιμετωπίσει και δεν είναι βέβαιο ότι έχει την πολιτική αντοχή. 
Εκτιμά μάλιστα ότι οι πιέσεις των δανειστών για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα κλιμακωθούν, αρχής γενομένης από τον μήνα που διανύουμε, αφού με την πάροδο του χρόνου αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κλοιό που δημιουργούν οι ακραίες αριστερές αντιλήψεις ορισμένων εκ των στελεχών της, που παθαίνουν «αλλεργία» και μόνο στο άκουσμα της έννοιας «μεταρρύθμιση».
Η κακή πορεία των εσόδων
Εξίσου σημαντικό στοιχείο, από το οποίο θα κριθούν εν πολλοίς οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα το επόμενο διάστημα, θεωρεί ο κ. Καραμανλής  την πορεία των δημόσιων εσόδων, καθώς από την εξέλιξή τους θα εξαρτηθεί αν θα προκύψει ανάγκη για λήψη μέτρων, αλλά και ποια μέτρα από εκείνα που έχουν ήδη ψηφιστεί θα εφαρμοστούν από τις αρχές του επόμενου έτους.
Όπως εκμυστηρεύονται πρόσωπα που τον συνάντησαν πολύ πρόσφατα, ο κ. Καραμανλής, αναλύοντας τις κινήσεις και τη στρατηγική του πρωθυπουργού, εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να εξαντλήσει τα περιθώρια παραμονής στην εξουσία, αν και, όπως λέει, δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί πλέον να το καταφέρει. Γι’ αυτό και ο  κ. Καραμανλής δεν αποκλείει εκλογές ακόμη και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ’18, σημειώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα απαιτηθούν νέα μέτρα για την κάλυψη τυχόν δημοσιονομικών κενών.
Η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές
Όπως καταμαρτυρούν όλοι όσοι συνομιλούν μαζί του, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, και ότι αυτό δεν πρόκειται να ανατραπεί. Επειδή, ωστόσο, ως μεγαλύτερο στοίχημα για το κόμμα προβάλλει πλέον η αυτοδυναμία, θεωρεί ότι πρώτος στόχος το επόμενο διάστημα θα πρέπει να είναι η διαρκής διεύρυνση της διαφοράς της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, με παράλληλη, εντατική προετοιμασία για μία αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Καθώς η κοινωνία εμφανίζει σημάδια μεγάλης κόπωσης, μετά την πολύχρονη παραμονή της χώρας στα μνημόνια και τους αλλεπάλληλους, δυσβάστακτους φόρους,  ο  πρώην πρωθυπουργός «βλέπει» πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει περίοδο χάριτος από τους ψηφοφόρους και πως θα πρέπει, από την επομένη της εκλογικής του νίκης, να κινηθεί γρήγορα, προκειμένου να πείσει έμπρακτα τους πολίτες ότι ο ίδιος και το κόμμα του διαθέτουν ρεαλιστικές λύσεις και αξιόπιστο και αποτελεσματικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης
Κρίσιμη παράμετρο χαρακτηρίζει και το θέμα των προσώπων που θα κληθούν να αναλάβουν το έργο αυτό, καθώς, όπως σημειώνει, οι επιλογές του προέδρου στα υπουργεία, αλλά και στις κρίσιμες θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης, θα είναι αυτές που θα καθορίσουν και την ταχύτητα δράσης της νέας κυβέρνησης.
Παρ’ ότι ο ίδιος αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά –θα μπορούσε να εκληφθεί ως κριτική προς τις επιλογές και τους χειρισμούς της ηγεσίας–, συνομιλητές του κ. Καραμανλή εκτιμούν ότι για τον πρώην πρωθυπουργό θα είναι κρίσιμο να εκπροσωπείται το κόμμα στις δημόσιες εμφανίσεις από πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διαχύσουν το «γαλάζιο» μήνυμα σε μεγαλύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας.
Στηρίζει απόλυτα τον Κυριάκο
Ο ίδιος καθιστά σαφές ότι στηρίζει απόλυτα τον πρόεδρο της ΝΔ και πως σε όλες τις συναντήσεις που είχε μαζί του τού ξεκαθάρισε ότι θα είναι ο τελευταίος που θα δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στην παράταξη. Το ίδιο, άλλωστε, έπραξε και επί των ημερών του Αντώνη Σαμαρά, το ίδιο θα πράξει και τώρα. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Α΄ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και θεωρείται βέβαιο ότι θα μετάσχει με δημόσιες παρεμβάσεις στην προεκλογική εκστρατεία, θα παραστεί στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Επιπρόσθετα, κατά την παραμονή του στη συμπρωτεύουσα, θα έχει συναντήσεις με τοπικά κομματικά στελέχη, με τα οποία διατηρεί προσωπικές σχέσεις.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 16/9
Πολιτική 2149519223904951911
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item