Loading...

Μανώλης Γραφάκος: «Οι στόχοι μας δεσμεύουν, όχι όμως τα μέσα για την επίτευξή τους»


«Η ελληνική πολιτική τάξη δεν έχει άλλο δρόμο από το να ξεριζώσει τον κρατισμό», μας λέει ο αν. Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ, πρώην Δήμαρχος Μελισσίων, νυν γενικός γραμματέας του Δήμου Μεταμόρφωσης και μέλος της ΠΕ της ΝΔ, Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος δέχθηκε να μιλήσει στο attikinews. και υπογραμμίζει πως «σε συνταγματική αναθεώρηση η μονιμότητα στο δημόσιο πρέπει να αρθεί».

Στον Νίκο Χιδίρογλου

Είναι έτοιμη η ΝΔ να αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου αν γίνουν εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα;


Δουλεύουμε μεθοδικά και συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση από την ημέρα της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Προεδρία του κόμματος, καθώς διαφαινόταν από την αρχή ότι σύντομα οι πολίτες θα αναζητούσαν εναλλακτική λύση, μετά τη διάψευση των προσδοκιών τους από τη σημερινή Κυβέρνηση. Ζητάμε εκλογές και προφανώς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να κυβερνήσουμε έχοντας σαφές εναλλακτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που στόχο θα έχει την αύξηση του εθνικού μας πλούτου μέσα από την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα. Αυτές θα φέρουν και νέες θέσεις εργασίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και για το λόγο αυτό ετοιμαζόμαστε όσο το δυνατό αρτιότερα.

Προ περίπου δύο εβδομάδες, παρουσιάσατε ένα πακέτο θέσεων από το νέο πρόγραμμα της ΝΔ. Πότε θα ολοκληρωθεί αυτό; Είναι έτοιμη η ελληνική πολιτική τάξη να απαρνηθεί τον κρατισμό και να δεχθεί την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν πολλά;


Η Γραμματεία Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, την ευθύνη την οποίας έχει ο Αντιπρόεδρός μας Κωστής Χατζηδάκης και ο Γραμματέας Προγράμματος Γιώργος Στεργίου, έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις μας σε πολλά ζητήματα Κυβερνητικής Πολιτικής, τα οποία όπως πολύ σωστά επισημάνατε, παρουσιάστηκαν (εκτός από μεμονωμένα) και συνολικά. Από το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και για τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως πχ. δημόσια ασφάλεια, υγεία, εκπαίδευση κλπ. Μάλιστα σημειώστε ότι για πάρα πολλά ζητήματα ετοιμάζονται και σχέδια νόμου ώστε η επόμενη Κυβέρνησή μας να κερδίσει χρόνο. Κοινός τόπος όλων των προγραμματικών παρεμβάσεών μας είναι η μείωση της κρατικής παρέμβασης σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα, με την αντίστοιχη αύξηση της ελευθερίας των πολιτών και των φορέων να αποφασίζουν οι ίδιοι για θέματα που σήμερα ρυθμίζονται κεντρικά. Νομίζω πλέον ότι η ελληνική πολιτική τάξη δεν έχει άλλο δρόμο από το να ξεριζώσει τον κρατισμό, που έχει την κύρια ευθύνη για το ότι η χώρας μας έφτασε εδώ.

Έχετε προτείνει στο παρελθόν την άρση της μονιμότητας των νέων δημοσίων υπαλλήλων. Που αποσκοπεί η πρότασή σας αυτή;


Η μονιμότητα στο δημόσιο θεσπίστηκε με το Σύνταγμα του 1911, με στόχο να καλύψει την ανάγκη προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων από τις απολύσεις που έκαναν οι τότε Κυβερνήσεις για κομματικούς λόγους. Στην πορεία όμως έγινε συνώνυμο της στασιμότητας, οδήγησε σε τέλμα και λιγότερη προσπάθεια και σε κραυγαλέες περιπτώσεις ατιμωρησίας. Οι συνθήκες άλλαξαν. Για αυτό έχω προτείνει ότι όλοι οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι να προσλαμβάνονται χωρίς μόνιμη σχέση εργασίας (π.χ. αορίστου ή ορισμένου χρόνου). Πιστεύω επίσης ότι σε συνταγματική αναθεώρηση η μονιμότητα στο δημόσιο πρέπει να αρθεί. Στον καλό, συνεπή και έντιμο δημόσιο υπάλληλο (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων) δεν χρειάζεται. Σε αυτόν που δεν αποδίδει στην κοινωνία τα ανάλογα, η άρση της μονιμότητας είτε θα τον οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητάς του (το πιθανότερο), είτε εκτός δημοσίου, αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Ο ιδιωτικός τομέας που πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν μπορεί πλέον να επιβαρύνεται με το κόστος αναποτελεσματικών ανθρώπων και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι κυρίαρχο για ένα άλλο δημόσιο τομέα που πρέπει να φτιάξουμε, ώστε να βοηθήσει την ανάπτυξη, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρόσφατα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι φορείς έδειξαν θετικοί. Η ΝΔ στη Βουλή έκανε λόγο όμως για «ρουσφετολογικές τακτοποιήσεις». Τι ακριβώς ισχύει με τον συγκεκριμένο νόμο;


Η αυτοδιοίκηση σήμερα αντιμετωπίζει ασφυκτικό γραφειοκρατικό πλαίσιο από την κεντρική εξουσία και περιορισμένες αρμοδιότητες. Η κεντρική εξουσία της μειώνει την ελευθερία κινήσεων και επιλογών και την κρατά δέσμια του κρατισμού. Δεν την αφήνει να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες της προς όφελος των πολιτών. Κανένα από αυτά τα δομικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης δεν αντιμετωπίζει ο νέος νόμος. Περιορίζεται σε επιμέρους μικρές διευθετήσεις, άλλες δίκαιες και άλλες φωτογραφικές και ρουσφετολογικές, ακριβώς όμως  χει ﷽﷽﷽﷽﷽﷽θΝατίφονται στο νέο Νόντο Σωγικπχει ﷽﷽﷽﷽﷽﷽θΝατίφονται στο νέο Νόντο Σωγικ΄ωω στη  πάνω στη λογική του ασφυκτικού ελέγχου και των περιορισμών του κράτους σε αυτή. Αν δεν υπήρχε αυτό το ευρύ περιοριστικό πλαίσιο, τα περισσότερα θέματα που προβλέπονται στο νέο Νόμο, θα τα είχαν αντιμετωπίσει καλύτερα και νωρίτερα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Η ΝΔ θα εμμείνει στην εξέταση των όσων συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015; Και τι μπορείτε να κάνετε, δεδομένου ότι επέρχεται παραγραφή; Ή μήπως δεν επέρχεται παραγραφή; Ρωτάμε διότι εδώ οι απόψεις διίστανται.


Έχουμε απόψεις διακεκριμένων νομικών και συνταγματολόγων βάση των οποίων τα ενδεχόμενα αδικήματα του πρώτου εξαμήνου του 2015 δεν παραγράφονται τον Αύγουστο, καθώς τα αποτελέσματά τους επεκτάθηκαν αλλά και πιστοποιήθηκαν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και με βάση τις γνωμοδοτήσεις αυτές, τα ενδεχόμενα αδικήματα παραγράφονται μετά τη Β’ Σύνοδο της Βουλής που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.  Η πραγματικότητα είναι μία. Η εξεταστική θα γίνει, αν όχι από την τωρινή, σίγουρα από την επόμενη Βουλή. Το κόστος του πρώτου εξαμήνου είναι βαρύ, το πληρώνουμε καθημερινά, η χώρα έφθασε στο χείλος του γκρεμού, από μία κυβέρνηση που κινήθηκε εκτός των ορίων της λαϊκής εντολής. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να πέσει φως στην υπόθεση αυτή, χωρίς όμως διάθεση πολιτικού ρεβανσισμού.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποχωρώντας να «ναρκοθετήσει» την πορεία της κυβέρνησης της ΝΔ, δεδομένης και της προνομοθέτησης μέτρων; 



Το κάνει ήδη με την παραμονή της στην εξουσία. Κάθε μέρα που περνάει είναι μια χαμένη μέρα για την οικονομία, για τους πολίτες και τις προοπτικές τους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση έχει περάσει ένα στενό κορσέ στη χώρα με τις δεσμεύσεις της που έχει αναλάβει. Αυτό δεν μας εμποδίζει από το να παρουσιάσουμε τον δικό μας οδικό χάρτη για την εκπλήρωση των στόχων, την επαναδιαπραγμάτευσή τους με βάση μια νέα μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα ξεπερνά κατά πολύ τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις. Με αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στο εξωτερικό, αποτελεσματικότητα στο εσωτερικό. Η χώρα μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Σας θυμίζω ότι οι στόχοι μας δεσμεύουν, όχι όμως τα μέσα για την επίτευξή τους.

Πολιτική 3154735843089840997
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε