Loading...

Νότης Μαριάς: «Παραμένει επίκαιρη και ρεαλιστική η αντίθεση μεταξύ μνημονίου και αντιμνημονίου»


O ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» και Καθηγητής Θεσμών Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δέχθηκε να μιλήσει στο attikinews.gr και μας είπε πως «η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να κρύβεται και σύντομα θα αναγκαστεί να σεβαστεί τις Διεθνείς Συνθήκες που της επιβάλουν την καταβολή των Πολεμικών Επανορθώσεων, την επιστροφή του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου,  την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και την επιστροφή των λεηλατηθέντων από τους ναζί αρχαιολογικών θησαυρών».  
Στον Νίκο Χιδίρογλου

Υπάρχει σήμερα στη χώρα μας η πολιτική διαίρεση μεταξύ μνημονίου και αντιμνημονίου; Και αν ναι, παραμένει επίκαιρη και ρεαλιστική;

Η πολιτική διαίρεση μνημονίου και αντιμνημονίου θα υπάρχει στη χώρα μας όσο υπάρχουν και εφαρμόζονται μνημόνια. Το μνημόνιο όπως έχω επισημάνει ήδη από το 2011 στο βιβλίο μου «Το Μνημόνιο της χρεοκοπίας και ο άλλος δρόμος», είναι ένα θεσμικό υβρίδιο μέσα από το οποίο περνάει η ξένη εξάρτηση και η μετατροπή της Πατρίδας μας σε αποικία χρέους. Μέσω των μνημονίων οι ξένοι τοκογλύφοι δανειστές ελέγχουν κάθε πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θεσμική έκφανση της Ελληνικής κοινωνίας με στόχο την λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΕSM χώρα η οποία έχει δανειστεί από τον Οργανισμό αυτόν παραμένει σε καθεστώς μνημονιακής εποπτείας έως ότου εξοφλήσει το 75% των χρεών της. Επομένως αν δεν ανατραπούν από τον λαό μας, τα μνημόνια θα ισχύσουν για αρκετές δεκαετίες και το Κατοχικό Ταμείο για 99 χρόνια! Είναι λοιπόν και παραμένει επίκαιρη και ρεαλιστική η αντίθεση μεταξύ μνημονίου και αντιμνημονίου και το Κόμμα μας «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» είναι ένα συνεπές αντιμνημονιακό Κόμμα που παλεύει απέναντι στην τρόικα και τους ντόπιους βαστάζους της. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε αταλάντευτα μέχρι να πετάξουμε τους δανειστές έξω από την Πατρίδα μας. Και όλα αυτά παρότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα μνημονιακά τους έργα προσπαθούν να ευτελίσουν το αντιμνημονιακό φρόνημα του λαού μας και να σπείρουν σύγχυση και απογοήτευση. Δεν πρόκειται όμως να τα καταφέρουν και σύντομα θα το αντιληφθούν.     

Ιδρύσατε τον περασμένο Μάρτιο ένα νέο κόμμα. Ποια είναι η προσδοκία σας από αυτή σας την κίνηση;

Πιστοί στις δεσμεύσεις μας προχωρήσαμε στην ίδρυση του Πολιτικού μας Κόμματος με το όνομα «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ».  Όπως έχουμε συζητήσει με χιλιάδες πολίτες στις εκδηλώσεις οι οποίες έγιναν σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στις συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο η πρωτοβουλία μας αυτή αποσκοπεί στο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η Πατρίδα μας επιτέλους να απελευθερωθεί από τους τοκογλύφους δανειστές. «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» είναι πλέον το Πολιτικό Κίνημα με το οποίο χιλιάδες Έλληνες πολίτες θα αγωνιστούν προκειμένου να καταργηθούν τα μνημόνια, να απελευθερωθεί η Πατρίδα μας από τους τοκογλύφους δανειστές, να διαγραφεί το επονείδιστο χρέος, να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις, να παλέψουμε για την ανασυγκρότηση της χώρας και της οικονομίας και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου, για μία διαφορετική πορεία της Πατρίδας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Πολλοί αναφέρονται συχνά – πυκνά στις γερμανικές αποζημιώσεις. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να αναδείξετε περαιτέρω το θέμα;

Τον Νοέμβριο 2016 διοργάνωσα στον ιστότοπο notismarias.gr διαδικτυακή ψηφοφορία, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση να εγγράψει επιτέλους τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η διαδικτυακή αυτή ψηφοφορία, στόχο είχε να αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει πρακτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και να θέσει την Ελληνική Βουλή προ των ευθυνών της. H Γερμανία δεν μπορεί πλέον να κρύβεται και σύντομα θα αναγκαστεί να σεβαστεί τις Διεθνείς Συνθήκες που της επιβάλουν την καταβολή των Πολεμικών Επανορθώσεων, την επιστροφή του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου, την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και την επιστροφή των λεηλατηθέντων από τους ναζί αρχαιολογικών θησαυρών. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τον Νοέμβριο του 2014, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δεσμεύθηκε ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα εγγράψει αμέσως τις Γερμανικές οφειλές στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μία κίνηση που οι Ελληνικές κυβερνήσεις αποφεύγουν συστηματικά και ύποπτα. Ο τρόπος υπάρχει και ήδη από το 2010 διατυπώσαμε με τεκμηριωμένο νομικά και πολιτικά τρόπο το πώς μπορεί να εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό το σύνολο των απαιτήσεων της χώρας έναντι της Γερμανίας για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Αρχικά η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει το «αντίστοιχο γερμανικό χρέος προς την Ελληνική Δημοκρατία» στις ανείσπρακτες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση στον Κρατικό Προϋπολογισμό αφού πρόκειται για άμεσα απαιτητό χρέος. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δοθεί σχετική εντολή από το Υπουργείο Οικονομικών στις υπηρεσίες του να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την είσπραξη του εν λόγω ληξιπρόθεσμου γερμανικού χρέους. Επιπλέον, απαιτούμε την τιτλοποίηση του Κατοχικού Δανείου. 

Συμμετείχατε προ ημερών στο 19ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας στην Παναγία Σουμελά. Είχατε συμμετάσχει και στο περσινό. Είστε αισιόδοξος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Νομίζω ότι το 19ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Πρώτα από όλα καταδεικνύει ότι δεν ξεχνάμε. Κρατούμε τις παραδόσεις μας, τα ήθη, τα έθιμά μας, διατρανώνουμε την ελπίδα μας για το μέλλον.
Ήταν  η δεύτερη χρονιά που συμμετείχα και ένιωσα ιδιαίτερα συγκινημένος από την προσπάθεια που κάνουν αυτά τα παιδιά και τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν. Στο Συναπάντημα έθεσα δυο θέματα. Πρώτα απ’ όλα επισήμανα ότι πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή είναι μια μεγάλη προσπάθεια που θέλει προετοιμασία και σχέδιο, αλλά βεβαίως πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη.
Φέτος, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, τον κ. Γ. Τανιμανίδη, συζητήσαμε και έγινε δεκτή η πρότασή μου να διοργανώσουμε την προσεχή Άνοιξη μια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Γενοκτονία των Ποντίων στην οποία θα κληθούν νεολαίοι που συμμετείχαν στο Συναπάντημα αλλά και εκπρόσωποι του Ιδρύματος. Η εκδήλωση θα γίνει στην Ελληνική γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία τουλάχιστον στα Αγγλικά και θα μεταδοθεί live streaming. Έτσι μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς ώστε να ενημερωθούν οι Ευρωβουλευτές, να ανοίξει ο δρόμος και να δρομολογηθεί η πολυπόθητη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το δεύτερο θέμα που έθεσα είναι ποιο το μέλλον της Ποντιακής νεολαίας και όλη της νεολαίας της χώρας μας ενόψει της τραγικής κατάστασης που επικρατεί λόγω της τρόικας και των μνημονίων που γέμισαν την Ελλάδα με στρατιές ανέργων, μείωσαν τους μισθούς και διέλυσαν το κοινωνικό κράτος. Στο Συναπάντημα, μας απασχόλησε το θέμα της μετανάστευσης, αυτό το «brain drain», η αρπαγή εγκεφάλων. Παιδιά τα οποία σπούδασαν με χρήματα των Ελληνικών οικογενειών και του Ελληνικού Δημοσίου τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε χώρες του εξωτερικού. Έφυγα από αυτή τη συνάντηση ακόμη πιο δυνατός, είδα ότι τα παιδιά αυτά είναι μαχητικά και έχουν μέσα τους τον πατριωτισμό. Κρατούν άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού του Πόντου. 

Έχετε ζητήσει αλλαγές στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές που πλήττουν τα καλοκαίρια τον νότο της ηπείρου μας, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην Πορτογαλία. Τι ανταπόκριση είχατε σε αυτό;


Μιλώντας στις 5/7/2017 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τον τρόπο στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Ευρωπαϊκό Νότο, πρότεινα την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και ζήτησα οι δαπάνες για αποκατάσταση ζημιών λόγω πυρκαγιών να μην μετρούν στο έλλειμμα το οποίο ως γνωστόν ελέγχεται από το δρακόντειο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Πολιτική 764603552258654422
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε