Loading...

Είναι ασυνήθιστο το θέαμα ενός πολιτικού στη Δύση να τηρεί τα υπεσχημένα


Του Νίκου Χιδίρογλου 
Αν το καλοσκεφτεί κανείς, είναι τρομερό να ασκεί κριτική σε κάποιον και δη στον Αμερικανό Πρόεδρο, ο γραφειοκράτης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ηγέτης επί σειρά ετών στο παρελθόν του τεράστιου και παντοδύναμου Λουξεμβούργου (μιας χώρας, μεταξύ μας, «non state») και νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όντως, τρομερό… Τόλμησε λοιπόν ο Ντόναλντ Τραμπ και τήρησε άλλη μια προεκλογική του δέσμευση. Δεν αρέσει η δέσμευση αυτή ή δεν αρέσει η τήρησή της; Τι ενοχλεί πιο πολύ; Προφανώς και τα δύο. Διότι, είναι ασυνήθιστο το θέαμα ενός πολιτικού στη Δύση να τηρεί τα υπεσχημένα. Και επίσης, είναι τρομερό το θέαμα κάποιου που τολμά και αντιτίθεται σε αποφάσεις που έλαβε το διεθνές γραφειοκρατικό κατεστημένο! Πως τόλμησε να λειτουργήσει έτσι ο Αμερικανός Πρόεδρος! Άκου εκεί να τηρεί τα υπεσχημένα! Πάει, χάλασε ο κόσμος, θα σκέπτονται όλοι αυτοί οι υψηλού επιπέδου και αδρά αμειβόμενοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλες! Και τι λόγια ήταν αυτά από τον Τραμπ;! Εκλέχθηκε, είπε για να εκπροσωπήσει το Πίτσμπουργκ και όχι το Παρίσι! 
Και, ξεσπάθωσε, πλην της πρώην μπολσεβίκας Άνγκελα Μέρκελ και νυν Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και ο… Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αυτό το τεράστιο – αλλά μη αιρετό - μέγεθος! Τρομερό όντως! Ανείπωτο! Τόση ασέβεια πια έναντι όλων αυτών των Ευρωπαίων - και όχι μόνο - γραφειοκρατών που θέλουν το καλό μας; Διότι, ναι, ο Γιούνκερ, ο άνθρωπος από τη χώρα «non state» (την οποία προσπάθησε να μετατρέψει σε φορολογικό παράδεισο), μπορεί να μην είναι εκλεγμένος, όπως ο Τραμπ, αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια. Ο Γιούνκερ, άλλωστε, θέλει το καλό όλων των ευρωπαϊκών λαών που έχουν «κακές» εκλεγμένες κυβερνήσεις όπως οι Ούγγροι, οι Πολωνοί και βάλτε. Και τι πάει να πει «εκλεγμένες»; Ο Γιούνκερ και η κουστωδία του ξέρουν ποιο είναι το καλό για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Σιγά μην αφήσουν τον Βίκτωρ Ορμπάν να πει στους συμπολίτες του ποιο είναι το καλό τους. Και καλά θα κάνει να κάτσει καλά ο Ούγγρος και οι Πολωνοί, μην πέσουν τίποτα κυρώσεις από την – άνευ δημοκρατικής νομιμοποίησης, όπως λένε κάποιοι κακεντρεχείς - Ευρωπαϊκή Επιτροπή… 
Ο πάλαι ποτέ ηγέτης της τεράστιας αυτής χώρας, του Λουξεμβούργου, που τόση επιρροή ασκεί στα δημόσια πράγματα της Γηραιάς Ηπείρου, «την είπε» στον Τραμπ. Είμαστε σίγουροι πως αυτή τη στιγμή, στα υπόγεια του Λευκού Οίκου, κάποιοι συσκέπτονται για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη μεγάλη απειλή του Λουξεμβούργου αλλά και της καγκελαρίου, που της κακοφάνηκε όταν της είπαν πως επιτέλους η Γερμανία πρέπει να «σκάσει» κάνα φράγκο στο ΝΑΤΟ, διότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι στη Δυτική Βιρτζίνια και αλλού στις ΗΠΑ βαρέθηκαν να τα «σκάνε» για τη γερμανική άμυνα και την άμυνα των χωρών της Βαλτικής. Και τέλος πάντως, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε, όπως και ο Ψυχρός Πόλεμος και η Γερμανία ανοικοδομήθηκε. Μήπως ήρθε η ώρα να βοηθήσει η Άνγκελα λιγάκι τη Συμμαχία, που παρέχει εδώ και δεκαετίες υπηρεσίες (υψηλής ποιότητας) security για να ρέει το βουτυράκι απερίσπαστο στο Βερολίνο και να μην τρομάζει αυτό πολύ στη θέα της ρωσικής αρκούδας; 
Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί μια άκρη, ώστε να μη χρειαστεί ο Ζαν Κλοντ να αποσταθεροποιήσει τις ΗΠΑ. Όλα κι όλα, προέχει η επιβολή της άποψης των πολιτικών του Λουξεμβούργου. Αντιλαμβανόμαστε και την πίεση που ασκεί ο γνωστός και από τον Καναδά ορμώμενος κερδοσκόπος, συγνώμη, «φιλάνθρωπος». Είμαστε σίγουροι, πάντως, χωρίς να κοιτάξουμε τον κατάλογο των 195 χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του Παρισιού, ότι το Λουξεμβούργο έχει βάλει φαρδιά – πλατιά την τζίφρα του. Φυσικό είναι, η τεράστια βιομηχανική παραγωγή του συνεισέφερε μέχρι πρότινος τα μέγιστα στην κλιματική αλλαγή. Τι συγκινητικό πάντως που ο Ζαν Κλοντ παραβλέπει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που τόσο καιρό πλήρωναν σχεδόν για τα πάντα στην Ευρώπη (αυτό το Μάρσαλ Πλαν…) και προνοεί για αυτά της Κίνας (που είναι άλλωστε τόσο φιλική στο περιβάλλον) και της Ινδίας (επίσης φιλική στο περιβάλλον, όπως αυτό άλλωστε αντικατοπτρίζεται στα γάργαρα νερά του Γάγγη)! 

Παγκοσμιοποίηση το λένε αυτό ή προσπάθεια αναδιανομής πλούτου εις βάρος των ΗΠΑ που είπε και ο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως και να το λένε, πάντως, ο Γιούνκερ όρθωσε το ανάστημά του στις ΗΠΑ. Εκεί όπου το 99,9% των πολιτών μάλλον δεν ξέρουν ποιος είναι ο Λουξεμβούργιος πολιτικός. Και μάλλον, δεν θα χρειαστεί να μάθουν. Μεταξύ μας πάντα.  

Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε