Loading...

Οι σκέψεις του Κ. Μητσοτάκη για το υπουργικό συμβούλιο


Οι σκέψεις του Κ. Μητσοτάκη για το υπουργικό συμβούλιο
Γράφει ο Γιάννης Κ.Τρουπής
Ανατροπές, εκπλήξεις και  πρόσωπα άγνωστα στο ευρύ κοινό, θα περιλαμβάνει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπορεί την ημερομηνία των εκλογών να μην μπορεί κανείς να την προβλέψει με σιγουριά και πιθανόν να μας χωρίζει ακόμα ικανός χρόνος από την ημέρα διεξαγωγής τους, όμως οι πρώτες σκέψεις υπάρχουν στο μυαλό του προέδρου της ΝΔ για το πως θα κινηθεί πάνω σε αυτό το ευαίσθητο θέμα.
«Όποιος θέλει να βάλει στοίχημα για την σύνθεση της κυβέρνησης υπό τον κ. Μητσοτάκη, καλύτερα να μην το κάνει» έλεγε με νόημα συνομιλητής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του πως το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο είναι η ανανέωση. Εάν κινηθεί μόνο σε επίπεδο κομματικών ισορροπιών είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει, κάτι που γνωρίζει και ίδιος. Έχει μάλιστα  ήδη στείλει τα μηνύματά του προς όλους τους ενδιαφερόμενους: «Θα κάνω κυβέρνηση των αρίστων» έχει πει και δείχνει να το εννοεί, αν κρίνουμε από τις πληροφορίες που τον θέλουν να έχει κάνει επαφές με τεχνοκράτες εκτός πολιτικής σκηνής.  Πρόκειται για στελέχη εταιριών αλλά και με καθηγητές πανεπιστημίων με πλούσιο βιογραφικό και πολλά ένσημα που μέχρι σήμερα το όνομά τους δεν έχει ακουστεί στον πολιτικό στίβο.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει ήδη κρούσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα, είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε μέσω συνεργατών του, έχοντας εξασφαλίσει ήδη το «ok» ορισμένων εξ αυτών.
Δεν αποτελεί πάντως και την πιο εύκολη αποστολή να πείσεις ένα πετυχημένο στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα, να τα παρατήσει και να ασχοληθεί με τη δημόσια διοίκηση. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για αποστολή αυτοκτονίας για τον άνθρωπο που θα αφήσει την ηρεμία του για να ασχοληθεί με την τρέλα της πολιτικής.
Στόχος είναι στο γαλάζιο υπουργικό συμβούλιο να βρεθούν αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, όπως μαθαίνουμε. Πιθανόν παραπάνω και από τα μισά μέλη της νέας κυβέρνησης θα είναι εκτός εκλογικών λιστών, με προφανή στόχευση να δοθεί η εικόνα της έντονης επιθυμίας του κ. Μητσοτάκη για σύνδεση της άσκησης πολιτικής με την πραγματική οικονομία και την αγορά.
Σε επίπεδο ονοματολογίας όσα πρόσωπα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα είναι βέβαιο ότι έχουν «καεί». Κανείς δεν γνωρίζει συγκεκριμένα πρόσωπα παρά μόνο ο ίδιος και ελάχιστοι στενοί του συνεργάτες.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πώς θα αξιοποιηθούν οι σημερινοί τομεάρχες του κόμματος στο νέο σχήμα. Εάν δηλαδή και κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει το σημερινό σχήμα των επικεφαλής των τομέων στο μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο.
«Κανείς δεν είναι σίγουρος, όλοι βρίσκονται υπό εξέταση» είναι η απάντηση συνομιλητή του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι σημερινός τομεάρχης δε σημαίνει αυτόματα και αυριανός υπουργός. Η εικόνα που έχει ο κ. Μητσοτάκης για τους «σκιώδεις» υπουργούς του είναι μάλλον μοιρασμένη. Από τους συνολικά 18 τομεάρχες, οι μισοί λαμβάνουν καλό βαθμό. Υπάρχουν πέντε τομεάρχες που κινούνται στη βάση, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται κάτω από αυτή.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δε θα διστάσει να αφήσει ακόμα και την πλειοψηφία των σημερινών τομεαρχών εκτός υπουργικού συμβουλίου, εάν δεν πειστεί για την χρησιμότητά τους, όπως μας μεταφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Πιθανόν να είναι η πρώτη φορά που η σύνθεση μιας κυβέρνησης αποτελεί  τόσο σημαντική παράμετρο για την μακροημέρευση της.
Η κρισιμότητα των επιλογών είναι μεγάλη, μιας και τα περιθώρια πλέον ανοχής και αντοχής των πολιτών έχουν εξαντληθεί. Ο βαθμός απαξίωσης της δημόσιας ζωής διαρκώς μεγαλώνει στους πολίτες, στοιχείο σε ένα  βαθμό απολύτως δικαιολογημένο. Όλα είναι θέμα προσώπων πέρα και πάνω από εσωκομματικές ισορροπίες, κάτι για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα κριθεί και μάλιστα χωρίς ελαφρυντικά. Το ότι είναι γόνος πολιτικής οικογένειας, καθιστά τους πολίτες ακόμα πιο καχύποπτους απέναντι του, κάτι όμως που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός του εφόσον κάνει ρηξικέλευθες επιλογές μακριά από τα όσα περιμένει η πλειοψηφία, αντιστρέφοντας το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.
Μόνο με αντισυμβατικές επιλογές ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να ελπίζει σε ένα καλό επίπεδο διακυβέρνησης, εάν βεβαίως ο ελληνικός λαός του δώσει την ευκαιρία.

ΠΗΓΗ
Πολιτική 8722978645264856388
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε