Loading...

Ο λόγος του νέου ραντεβού Μητσοτάκη - Merkel


Ο λόγος του νέου ραντεβού Μητσοτάκη - Merkel
Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής
Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από την τελευταία τους συνάντηση και θα έχουν την ευκαιρία να τα ξαναπούν. Κυριάκος Μητσοτάκης και Angela Merkel θα τα πουν εκ νέου, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα, την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο σε μια χρονική συγκυρία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από τη μία, η κ. Merkel θα προέρχεται από τη μεγάλη της νίκη επί του Martin Schulz στο Ζάαρλαντ.
Από την άλλη, η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δε θα έχει κλείσει , με τη διαπραγμάτευση να έχει βάλει πλώρη ολοταχώς για το καλοκαίρι. Οι δανειστές δείχνουν σημάδια έντονης πίεσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποκλείει να φτάσουμε μέχρι και τον Ιούλιο.
Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα ξανά να αναπτύξει τόσο στη γερμανίδα καγκελάριο, όσο και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Μάλτα, δύο βασικά θέματα για τη ΝΔ, αφού θα περάσει μαζί τους 48 ώρες στο νησί των ιπποτών.
Πρώτον. Την εμμονή της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της αξιοπιστίας, ενώ θα σημειώσει την ικανότητά της να υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να επιδιώξει σε μεταβολή προς το καλύτερο μιας πιθανής συμφωνίας. Σύμφωνα με το πλάνο του προέδρου της ΝΔ οι διαρθρωτικές αλλαγές θα είναι εμπροσθοβαρείς και οι περισσότερες θα υλοποιηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Μειώσεις φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με παράλληλα ισοδύναμα από το σκέλος των δαπανών. Αποκρατικοποιήσεις. Ρύθμιση κόκκινων δανείων για αποκατάσταση της ρευστότητας. Επιτάχυνση διαδικασίας απονομής Δικαιοσύνης, αλλαγές στο Κράτος και στην οικονομία. Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν το πλαίσιο, το οποίο θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις διεθνείς επαφές του, επιμένοντας στην ανάγκη αλλαγής του μείγματος της οικονομικής πολιτικής.
Δεύτερον. Εάν και εφόσον ρωτηθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε από την κ. Merkel είτε από οποιονδήποτε άλλον, θα ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δε θα στηρίξει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.
«Η ίδια η Κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη των επιλογών της» αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης έχει υπογραφή. Από τις συνομιλίες πάντως δε θα λείψουν και οι αναφορές του προέδρου της ΝΔ στις κατά καιρούς υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών.
Το συνέδριο του ΕΛΚ στη Βαλέτα θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρεθεί με ευρωπαίους αξιωματούχους, μερικές μέρες μετά την υπογραφή της διακήρυξης της Ρώμης.
Ο Jean Claude Juncker, ο Antonio Tajani, ο Mariano Rajoy θα είναι παρόντες, δίνοντας στο συνέδριο μεγάλη αίγλη.
Οριστικά ραντεβού δεν έχουν ακόμα κλειστεί, αλλά το βέβαιο είναι ότι παράλληλα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, ο κ. Μητσοτάκης σε διπλανή αίθουσα θα έχει αρκετή δουλειά είτε σε καθορισμένες διμερείς συναντήσεις είτε στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου.
Κεντρικό θέμα στην ατζέντα θα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Οι σύνεδροι, 16 μέλη θα έχει η γαλάζια αποστολή, θα επεξεργαστούν 14 ψηφίσματα που καλύπτουν όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν την Ευρώπη. Ανάμεσά τους το προσφυγικό και βεβαίως η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στόχος όλων θα είναι το Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να βγει μπροστά και να βοηθήσει την Ευρώπη από τη συνεχιζόμενη κρίση, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του ΕΛΚ.
Πολλά ποντάρουν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στην κεντρική ομιλία που θα δώσει ενώπιον των μελών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, καθώς και στη συμμετοχή του σε παράλληλη εκδήλωση αφιερωμένη στους νέους ευρωβουλευτές με τη μορφή ερωταπαντήσεων, όπου θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, με τον οποίο δεν αποκλείεται να υπάρξει και κατ' ίδιαν συνάντηση.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συζήτηση αυτή θα αποτελέσει το ιδανικό μέσο για να στείλει το σταθερό του μήνυμα ότι «η Ελλάδα ανήκε, ανήκει και θα ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνοδεύσει στη Μάλτα ολόκληρη η ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ. Το «παρών» θα δώσουν ακόμα ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Γιάννης Σμυρλής, ο εκπρόσωπος Τύπου, Βασίλης Κικίλιας, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Μακάριος Λαζαρίδης, η αναπληρώτρια διευθύντρια, Κύρα Κάπη και το στέλεχος του γραφείου τύπου που ειδικεύεται στα διεθνή θέματα, Θανάσης Μπακόλας.
(Φωτογραφία: Sooc)

ΠΗΓΗ
Πολιτική 7002315688839011566
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε