Του Δημήτρη Γκάτσιου
 
Εβδομάδα διεθνών επαφών είναι αυτή που ξεκινά από σήμερα για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την οδό Πειραιώς να έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και μέσω παρεμβάσεων κορυφαίων στελεχών της παράταξης πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποτελέσει…σωσίβιο πολιτικό για τη συγκυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά στην ψήφιση του επερχόμενου δημοσιονομικού πακέτου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζεται για τον κύκλο των συναντήσεων που θα έχει στη Μάλτα με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε μία Σύνοδο που θα αποτελέσει για τον ίδιο μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να αναπτύξει τη γαλάζια στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση.
Πριν την αναχώρησή του, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η καθιερωμένη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της παράταξης. Αυτή θα διεξαχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, με τη συμμετοχή όλων των κορυφαίων στελεχών του κόμματος και στο μενού της ατζέντας θα βρεθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης και των εσωτερικών πολιτικών μετώπων, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης ρευστότητας, το οποίο καθορίζεται από τον ατέρμονο εδώ κι ένα χρόνο συζητήσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Η ανησυχία στη Νέα Δημοκρατία για τις καθυστερήσεις που…παίζει το Μέγαρο Μαξίμου στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης είναι διάχυτη. Κυρίως όσον αφορά στην παραλυτική διάσταση της κυβερνητικής αβελτηρίας στην πραγματική οικονομία. Μπορεί κυρίαρχη εκτίμηση εντός του γαλάζιου οικοσυστήματος να είναι πως ο κ. Τσίπρας θα σπεύσει να κλείσει πάση θυσία το καυτό μέτωπο, προκειμένου να κερδίσει ανάσες παραμονής στην καρέκλα του, ωστόσο ο προβληματισμός όσον αφορά στις επιπτώσεις από το... σύρσιμο μέχρι το τελικό deal ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές μεγαλώνει και δομεί τις δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών και βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει και πώς θα το πετύχει. Έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα για μετά το 2018. Έλεγαν ότι δεν θα μειώσουν το αφορολόγητο. Έλεγαν ότι δε θα μειώσουν συντάξεις. Έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν υψηλά πλεονάσματα για μετά το 2018. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι οι στόχοι αυτοί δεν βγαίνουν. Τι θα κάνουν τελικά; Θα τα ψηφίσουν όλα αυτά; Αυτά τα ερωτήματα αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς βουλευτές. Αυτοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν, πού βρισκόμαστε και τι προσπαθούν να κάνουν. Πού έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις και τι συζητάνε τόσους μήνες που έχουν βαλτώσει τα πάντα, με βαριές επιπτώσεις στην οικονομία", τονίζουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Στις συζητήσεις μεταξύ των γαλάζιων χαρακτηριστικό στοιχείο της οπτικής είναι η κρισιμότητα των στιγμών για τη χώρα και την οικονομία της.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αιχμές και οι ευθείες βολές για τις χαμένες ημερομηνίες-ορόσημα της συγκυβέρνησης αποτυπώνονται με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο, καθώς η οδός Πειραιώς εγκαλεί το οικοδόμημα της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου για…επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών.
"Οι πολίτες βιώνουν μία ζοφερή πραγματικότητα. Τους τελευταίους μήνες, με αποκλειστική ευθύνη της συγκυβέρνησης η εικόνα είναι τραγική", επισημαίνουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας και προς επίρρωση των λεγομένων τους σημειώνουν πως:
- Η χώρα βυθίστηκε ξανά σε ύφεση και η ανασφάλεια επέστρεψε στην οικονομία.
- Υπάρχουν εκροές καταθέσεων τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017.
- Η κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών καθώς δεν εξοφλεί καμία υποχρέωσή της απέναντι σε ιδιώτες.
- Τα "κόκκινα δάνεια" αυξάνονται βυθίζοντας σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πλήττοντας το τραπεζικό σύστημα.
- Οι άνεργοι το τελευταίο πεντάμηνο αυξήθηκαν κατά 114.000.
Με την επιστροφή, αργά το βράδυ της Πέμπτης, του κ. Μητσοτάκη από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα, θα τεθεί επί τάπητος ο επόμενος κύκλος των περιοδειών του στην περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται πως το τριήμερο από τις 3 μέχρι και τις 5 Απριλίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, όπου και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τοπικούς φορείς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, καταγράφοντας θέσεις και απόψεις στο πλαίσιο της τελικής διαμόρφωσης του κυβερνητικού προγράμματος της οδού Πειραιώς.