Loading...

ΝΔ: «Όχι» στα μέτρα και τα παιχνίδια Μαξίμου-δανειστών




Με τα συνήθη -σε περιπτώσεις αθώωσης- χειροκροτήματα και δάκρυα ανακούφισης, αλλά και χαρμόσυνες… δοξασίες, έγινε δεκτή από το ακροατήριο και τους κατηγορουμένους η ομόφωνη απαλλακτική ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για την υπόθεση που τα τελευταία 9 χρόνια είχε «πολιτογραφηθεί» ως σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου.
Συνολικά 14 άτομα, ανάμεσά τους ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στελέχη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, υπουργείων και η συμβολαιογραφική οικογένεια Πελέκη, κηρύχθηκαν αθώοι του βαρύτατου κατηγορητηρίου, που τους απέδιδε κατά περίπτωση ηθική ή φυσική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία, ψευδείς βεβαιώσεις, κ.ά. Απόφαση που εκδόθηκε κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας δύο ετών και 9 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας, κατόπιν δημοσιευμάτων που «βάφτιζαν» σκάνδαλο την υπόθεση των ανταλλαγών της λίμνης Βιστωνίδας με ακίνητα του Δημοσίου.
Η «έλλειψη του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου στο πρόσωπο των κατηγορουμένων», καθώς επίσης, σε λίγες περιπτώσεις, η «έλλειψη στοιχείων αντικειμενικής υπόστασης των αδικημάτων» βάρυναν στην κρίση των δικαστών, οι οποίοι πάντως με την απόφασή τους αναγνώρισαν ότι η Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο. Κάτι που είχε υπογραμμίσει και η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Κρίνα στην απαλλακτική για τους κατηγορουμένους εισήγησή της που υιοθέτησε το δικαστήριο. Ούτε δόλος ούτε αξιόποινη πράξη αποδείχθηκε, είχε υπογραμμίσει η λειτουργός, τόσο εκ μέρους των κρατικών υπαλλήλων όσο και εκ μέρους των δύο ιερωμένων, οι οποίοι βαρύνονταν και με κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος.
Εκτός των δύο ιερωμένων, οι αθωωθέντες είναι: οι συμβολαιογράφοι Αικατερίνη Πελέκη, ο αδελφός της Δημήτρης και ο πατέρας της Διονύσης, ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της Εταιρείας Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη, ο τέως αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος και τα πρώην μέλη Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.
Το ιστορικό
Η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, που είχε διερευνηθεί χωρίς να ανακύψει αξιόποινο αποτέλεσμα στο παρελθόν, ξαναμπήκε στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2008 με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά. Στο πολυσέλιδο πόρισμά του είχε «δείξει» ως ανίσχυρους τους τίτλους της Μονής περί κυριότητας της Βιστωνίδας και ως διάτρητες τις ανταλλαγές των εκτάσεων με ακίνητα-«φιλέτα» του Δημοσίου, αλλά και ως παραπλανηθέντες τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία υπουργούς.
Εννέα μήνες αργότερα, η προκαταρκτική εξέταση περατώνεται με την άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου, μη πολιτικού προσώπου, που ενεπλάκη σε οποιοδήποτε στάδιο των επίμαχων ανταλλαγών.
Η προσωποποίηση των κατηγοριών γίνεται στο στάδιο της ανάκρισης, η οποία περατώνεται, με τον αριθμό των εμπλεκομένων να έχει περιοριστεί σε περίπου 30 (από τους άνω των 60 προσώπων που είχαν εξεταστεί ως ύποπτοι κατά την προκαταρκτική). Ανάμεσά τους ο ηγούμενος που κρίθηκε προφυλακιστέος τον Δεκέμβριο του 2011.
Τον Οκτώβριο του 2013, με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 14 άτομα.
Μάρτιο του 2015 ξεκινάει η δίκη, η οποία έριξε χθες τίτλους τέλους με την αθώωση των κατηγορουμένων.
Σημειώνεται ότι η υπόθεση απασχόλησε τη Βουλή τρεις φορές: Δύο Εξεταστικές Επιτροπές, το 2008 και το 2010, κατέληξαν σε κρίση περί πολιτικών ευθυνών των εμπλεκομένων κυβερνητικών στελεχών, λόγω «πλημμελούς εποπτείας». Ακολούθησε Προανακριτική Επιτροπή, με παραπομπή των υπουργών Ευάγγελου Μπασιάκου, Αλέξανδρου Κοντού και Πέτρου Δούκα για αυτουργία και συναυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Τον Ιανουάριο του 2011, το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι τα ενδεχόμενα αδικήματα των τριών υπουργών έχουν υποπέσει σε παραγραφή.
Χριστιάννα Χατζηιορδάνογλου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Πολιτική 7258955363316896382
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε