Του Δημήτρη Γκάτσιου
 
Μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε σε στελέχη της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας το…άδειασμα ενός ακόμα κυβερνητικού ορόσημου για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης από την ωμή πραγματικότητα του γηπέδου των Βρυξελλών.
"Έτσι κι αλλιώς γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα απτό αποτέλεσμα", τόνισε ανώτερη πηγή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν στο περιθώριο της συνάντησης των κυρίων Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη, ερωτήθηκε για το εάν θα υπάρξει κάποιου είδους αντίδραση από την οδό Πειραιώς.
Πριν… αλέκτορα φωνήσαι ο μαύρος καπνός από μία ακόμα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έφτασε βαρύς μέχρι την Αθήνα. Και η γαλάζια παράταξη όχι μόνο εξαπέλυσε το γνωστό σε αυτές τις περιπτώσεις δριμύ "κατηγορώ" κατά της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, βάζοντας στο στόχαστρό της τις καθυστερήσεις δώδεκα και πλέον μηνών, που δρουν παραλυτικά για την πραγματική οικονομία.
Πάτησε, εκ νέου, με ένταση στο μείζον πολιτικό αφήγημα της πολιτικής αλλαγής. Μία πολιτική αλλαγή, μέσω του αιτήματος για πρόωρες εκλογές, που διαπερνά κάθετα τη στρατηγική φιλοσοφία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέθηκε επί τάπητος στο τετ α τετ νυν και πρώην προέδρου.
Η ανησυχία για την κυβερνητική αβελτηρία που κρατάει σε περιδίνηση, όπως σημειώνουν οι γαλάζιοι, μία ολόκληρη χώρα, παραμένει έκδηλη στο στρατόπεδο της οδού Πειραιώς.
Κι αν μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα η αίσθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών ήταν πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προετοιμάζεται να βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του κάτω από το κείμενο της εν αναμονή συμφωνίας, προκειμένου να κερδίσει…ανάσες εξουσίας, πλέον υπάρχουν παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μιλούν για εκλογές, μέσα στους επόμενους μήνες.
"Δεν αποκλείω ο κ. Τσίπρας να προσφύγει σε εκλογές ακόμα και μέσα στον Ιούνιο. Κομμάτια της συμφωνίας παίζουν ευθέως με την πολιτική επιβίωση της Κουμουνδούρου. Στελέχη της δε μπορούν να υποστηρίξουν επικοινωνιακά και πολιτικά ένα τέτοιο deal. Κι αν δεν είναι Ιούνιος. Θα είναι μέσα στο Φθινόπωρο οι κάλπες", έλεγε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σε συζήτηση με δημοσιογράφους.
Ακολούθησε η διατύπωση, έμμεση αλλά σαφής, του κόμματος για "εδώ και τώρα" κάλπες. "Απέναντι σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει νέα ψέματα και φτηνή προπαγάνδα. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και όσοι τη στηρίζουν, το μόνο που μπορούν να προσφέρουν στον ελληνικό λαό είναι νέα βάρη, μεγαλύτερη ανασφάλεια, βαθύτερη παρακμή. Η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα και να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της", επεσήμανε, σε ανακοίνωσή της, η οδός Πειραιώς.
Τα εσωτερικά μέτωπα στο γαλάζιο οικοσύστημα κλείνουν. Οι κινήσεις των ανοιγμάτων προς τους ψηφοφόρους του Κέντρου συνεχίζονται ακάθεκτες. Η αποτύπωση και η ανάλυση του γαλάζιου προγράμματος εξόδου από την κρίση μετατρέπεται σε επιλογή κορυφαία, όσο οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την παγιωμένη και συνεχώς αυξανόμενη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από την Κουμουνδούρου. Κάπου εδώ μπαίνει και ο παράγοντας της συμπόρευσης και της ενότητας. Και σε αυτήν την κατεύθυνση έδειξαν ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρόεδρος, Βαγγέλης Μείμαράκης, με το χθεσινό τους ραντεβού.
"Συμπίπτουμε και θα προχωρήσουμε σε κοινή κατεύθυνση, δεν υπάρχει κανένα θέμα παρεξήγησης. Ούτε καν συζητήσαμε τα θέματα του παρελθόντος. Εφόσον ο Τσίπρας δεν προχώρησε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης αναλαμβάνει και την ευθύνη να ψηφίσει τα μέτρα. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Το είχα πει και όταν ήμουν Πρόεδρος. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας", σημείωσε, μετά τη λήξη του τετ α τετ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Για συναντίληψη και συναίνεση έκαναν λόγο πηγές προσκείμενες στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εάν οι δύο θα φτάσουν σε σημείο…έντονης και συνάμα ζεστής πολιτικής φιλίας είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να διαπιστωθεί. Ωστόσο, είναι η κοινή οπτική της νίκης στις επόμενες εκλογές και η ανάγκη να υπάρξει στη χώρα μία κυβέρνηση με πρόσημο μεταρρυθμιστικό, που θα θέσει επί τάπητος πολιτικές ανάπτυξης, η οποία θέτει στην προμετωπίδα τη συστράτευση έναντι του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Τσίπρα.