Loading...

Και όμως, έξω… δεν πάμε καλά! «Διπλό χτύπημα» στα εθνικά μας θέματα από Ερντογάν και Ράμα


diploxtyphmaΈντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αθήνα, το «διπλό χτύπημα» που δέχθηκε σήμερα, Τρίτη, η Ελλάδα, από τους γείτονες της, τους ηγέτες της Τουρκίας και της Αλβανίας.
Την αρχή έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απευθυνόμενος στην  7η συνάντηση κορυφής του Βοσπόρου υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί μια σημαία που απεικονίζει ολόκληρη τη μεγαλόνησο.
Σε μια ευθεία πρόκληση προς τη Λευκωσια, αλλά και την Αθήνα ο Ερντογάν είπε για την Κύπρο: «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία, εκεί υπάρχει και μια «ΤΔΒΚ». Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία, αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».
Και συνεχίζοντας με την ίδια θρασύτητα, υποστήριξε: «Για μήνες, για χρόνια συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Και όλη την ώρα ‘αναβολή, αναβολή, αναβολή’. Αυτή είναι η τακτική. Ξέρεις κάτι; Μας λένε ‘Α εσείς δώστε μας όλη την Κύπρο και μην ανακατεύεστε καθόλου’. Ο στόχος αυτός είναι! Για στάσου… Εκεί υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τι θα δώσεις;»
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ξανα έθετε θέμα Τσαμουριας και τσάμηδων, σε μια συνέντευξή του στην γερμανική «DW».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ράμα δήλωσε αναφερόμενος στους Τσάμηδες: «Σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα στην Ελλάδα. Δικαίως αισθάνεται ότι έχει υποστεί διακρίσεις αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, καθώς υπήρξε αδράνεια στην επίλυση του ζητήματος, η οποία κατά την άποψή μας πρέπει να τερματιστεί. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να διαταράξει τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχύσει τις καλές σχέσεις με τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος. Γιατί είμαστε γείτονες και επομένως είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μαζί».
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας πρόσθεσε: «Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη υπάρχει η περίπτωση του δημοσιογράφου Μάρτιν Μέμαι, ο οποίος, μόνο και μόνο επειδή πήγε μία φορά στην Ελλάδα και έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή, όπου παλαιότερα διέμεναν Αλβανοί, έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και του έχει απαγορευθεί εδώ και τέσσερα χρόνια η είσοδος στη χώρα. Μία γειτονική χώρα που είναι μέλος της ΕΕ, μία χώρα στην οποία έγιναν δεκτοί εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί. Μία χώρα που λαός της βοήθησε τους Αλβανούς σε δύσκολους καιρούς και αντίστοιχα είχαμε βοηθήσει κι εμείς τον λαό της σε δύσκολους καιρούς».

Πολιτική 4662757861597110157
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε