Loading...

Ανεργία νέων: Η Ελλάδα των μνημονίων «τρώει» τα παιδιά της


Ανεργία νέων: Η Ελλάδα των μνημονίων «τρώει» τα παιδιά τηςΈκθεση κόλαφος του ΟΟΣΑ κάνει λόγω για «χαμένες» γενιές - Έτοιμη να σκάσει η κοινωνική «υδρογονοβόμβα» των ΝΕΕΤs

Η Ελλάδα των Μνημονίων, τρώει τα παιδιά της, καταδικάζοντάς τα στη στασιμότητα της ανεργίας, στερώντας τους το δικαίωμα να έχουν προσδοκίες και όνειρα, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στόχους. Κι μια χώρα που υπονομεύει τα παιδιά της υπονομεύει το μέλλον της. Η κρίση έχει επηρεάσει βαθύτατα τους νέους και στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, μα περισσότερο στην Ελλάδα και το μέλλον των νέων που από τόσο νωρίς έχουν γίνει θύματα της κρίσης, διαγράφεται ζοφερό.
Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα που δέρνει τη ζωή αυτών των παιδιών μπορεί να τροφοδοτήσει σοβαρές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, τη γονιμότητα, την εγκληματικότητα και σταδιακά να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και καλεί τις κυβερνήσεις να καταρτίσουν προσεκτικά στοχευμένα προγράμματα για την επανένταξη αυτών των νέων.
Γιατί, τι προσδοκίες μπορεί να έχουν από τη ζωή του, οι νέοι άνθρωποι που δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν και δεν καταρτίζονται; 
Ο αριθμός των  νέων που εργάζονται και είναι κάτω των 30 ετών  στην Ελλάδα μειώθηκε στο μισό από το 2007 έως το 2014, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Society at a Glance 2016). Στην 8η έκθεσή του, «Society in a Glance 2016», ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει την τεράστια αδικία σε βάρος των νέων, που οδηγεί σε χαμένες γενιές, και την «κοινωνική υδρογονοβόμβα» των ΝΕΕΤs.
Ποιοι είναι οι NEETS
ΝΕΕΤ's ονομάζεται η μερίδα των νέων που αντιμετωπίζουν, τεράστιες δυσκολίες λόγω της κρίσης, είναι 15-29 ετών και ζουν  στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για 40 εκατομμύρια νέους που σήμερα δεν έχουν εργασία, δεν σπουδάζουν και δεν καταρτίζονται επαγγελματικά (Νο Employment, Education, Training-Νeets).
Αποτελούν το 15% του συνόλου των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών των χωρών του ΟΟΣΑ και οι δύο στους τρεις εξ αυτών έχουν πάψει να ψάχνουν ενεργά για δουλειά.
Ενας μεγάλος αριθμός από αυτούς εγκαταλείπει το σχολείο στα μέσα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που θα τους στοιχίσει αργότερα σε δεξιότητες και ευκαιρίες απασχόλησης.
Για το 20% αυτών η χρονική περίοδος χωρίς δουλειά, εκπαίδευση και κατάρτιση διαρκεί πάνω από ένα χρόνο και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε αποθάρρυνση και αποκλεισμό.
Οι ΝΕΕΤs έχουν χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας, εμπιστοσύνης και ικανοποίησης από τη ζωή τους ενώ ενδιαφέρονται λιγότερο για την πολιτική.
Το συνολικό ακαθάριστο προϊόν που χάνεται από την αδρανοποίησή τους εκτιμάται στα 360-605 δισ. δολάρια, δηλαδή το 0,9%-1,5% του ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Η έκθεση τονίζει ότι η μεγέθυνση αυτής της «κοινωνικής υδρογονοβόμβας» σχετίζεται με την διεθνή οικονομική  κρίση.
Αποκαλύπτει ότι μεταξύ 2007 και 2014 μία στις δέκα θέσεις εργασίας νέων κάτω των 30 ετών καταστράφηκε, ενώ στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία ο αριθμός των εργαζόμενων νέων μειώθηκε στο μισό.
Ένα παράδοξο ρεκόρ: Οι περισσότεροι πτυχιούχοι NEETs, στην Ελλάδα
Η Ελλάδα των αλλεπάλληλων μνημονίων  έχει το υψηλότερο ποσοστό ΝΕΕΤs στις χώρες του ΟΟΣΑ μετά την Τουρκία και την Ιταλία
Επίσης έχει το υψηλότερο ποσοστό ΝΕΕΤs  που κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους, που ζουν με τους γονείς τους, το υψηλότερο ποσοστό ΝΕΕΤs στις τάξεις των νέων που έχουν γεννηθεί σε ξένη χώρα (μετανάστες, πρόσφυγες κ.λπ.) και το υψηλότερο ποσοστό νέων που βρίσκεται σε κατάσταση NEET για περισσότερο από ένα χρόνο.
Το κόστος αυτών των παιδιών για την ελληνική οικονομία αποτιμάται στο 2%του ΑΕΠ και είναι αρκετά μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ και το δεύτερο υψηλότερο μετά από αυτό της Τουρκίας (3,4% του ΑΕΠ).
Ταυτόχρονα δεν υπάρχει κρατική μέριμνα γι’ αυτούς αφού  η Ελλάδα έχει το 5ο χαμηλότερο ποσοστό νέων που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα.
Οικονομία 2926135306629311464
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε