Loading...

Σάκης Ιωαννίδης: «Η παράταξη πρέπει να αποκαταστήσει την σχέση της με την κοινωνία»


Η πρωτιά του στην κάλπη για την Εκτελεστική Γραμματεία της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, τράβηξε για άλλη μια φορά την προσοχή πάνω του. Όμως, δεν εξέπληξε εκείνους που τον γνωρίζουν. Ο οικονομολόγος και μέλος της ΠΕ της ΝΔ, Σάκης Ιωαννίδης, πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, δέχθηκε να μιλήσει στο attikinews.gr και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Και μας μίλησε για την Οργάνωση, λέγοντας πως πρέπει «να γίνει και πάλι ανοιχτή και παρεμβατική, να μιλάει για όσα πιστεύει με δυναμισμό και να μην υποχωρεί».



Στον Νίκο Χιδίρογλου

Πρέπει η ΝΔ να μπει στη διαδικασία της δομικής αντιπολίτευσης, ώστε να επισπεύσει την πτώση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;


Είναι ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να κάνει δομική αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα. Να παρουσιάσει ένα βιώσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης και ανάπτυξης ώστε να εκθέσει ακόμη περισσότερο την ανικανότητα της κυβέρνησης που περιορίζεται μόνο σε λαϊκίστικες κορώνες και σε μια φορομπηχτική πολιτική που στραγγαλίζει την ανάπτυξη. Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο σχέδιο και προτάσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι να μην φοβάται να καταθέσει νομοσχέδια πάνω σε θέματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες. Ένας θετικός λόγος που θα ενθαρρύνει τους πολίτες και θα τους δώσει την προοπτική που του στέρησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πάνω και πρώτα όλα όμως, πρέπει η παράταξη να αποκαταστήσει την σχέση της με την κοινωνία και να καταστεί ανοιχτή στους απλούς πολίτες.

Μια πρωτιά σας που προκάλεσε αίσθηση, στην κάλπη για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής. Θα σας ρωτήσω ευθέως: θα είσαστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;


Με την ευκαιρία που μου δίνει η ερώτησή σας θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ που με εξέλεξαν στην πρώτη θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή. Η επιλογή αυτή με γεμίζει με ευθύνη να τους αντιπροσωπεύω επάξια στο ανώτατο όργανο της παράταξης, πάντα με σεμνότητα και δυναμισμό, σεβόμενος τις αρχές και τις αξίες μας. Νομίζω ότι εκτιμήθηκε η καθαρή πολιτική μου στάση όλο αυτό τον καιρό. Προσωπικά θα συνεχίσω να λέω την άποψή μου πάντα με βάση τις αρχές και τις αξίες μας και φυσικά με επιχειρήματα. Το σημαντικό αυτή την περίοδο δεν είναι αν εγώ θα είμαι υποψήφιος σε ενδεχόμενες εκλογές, αν και δεν το αποκλείω αφού ήδη ήμουν σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας. Το κύριο είναι να δημιουργήσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης, να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου και να εμπνεύσουμε την κοινωνία.

Η ΟΝΝΕΔ πέρασε από χίλια μύρια κύματα τον τελευταίο καιρό. Πως την οραματίζεστε εσείς για το μέλλον;


Η ΟΝΝΕΔ είναι η οργάνωση των μεγάλων αγώνων, των ριζοσπαστικών προτάσεων και ο θεματοφύλακας των αρχών και των αξιών της παράταξής μας. Η ΟΝΝΕΔ πρέπει να λειτουργήσει ξανά ανεξάρτητη και δυνατή, να γίνει και πάλι ανοιχτή και παρεμβατική. Να μιλάει για όσα πιστεύει με δυναμισμό και να μην υποχωρεί. Να υπερασπίζεται και να είναι δίπλα στους νέους ανθρώπους. Η οργάνωση που οραματίζομαι παράγει πολιτική, προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους και απορρίπτει με κάθε τρόπο τον παραγοντισμό και τον ελιτισμό των στελεχών της. Όπως δηλαδή λειτουργούσε τα δυόμιση χρόνια στα οποία είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρός της.

Πολύς λόγος γίνεται για τις πολιτικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια. Πρέπει να αλλάξει κάτι εκεί και αν ναι, τι ακριβώς;


Θα μιλήσω για την δική μας παράταξη, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που όλα αυτά τα χρόνια έκανε παρεμβάσεις και προτάσεις (κατάργηση ασύλου, μη κρατικά ΑΕΙ, αξιολόγηση, σύνδεση με την αγορά εργασίας κλπ) για θέματα σημαντικά που όμως η Πολιτεία δήλωνε και δηλώνει απούσα. Είναι εύκολη η διαπίστωση «πως για όλα φταίνε οι φοιτητικές παρατάξεις» αλλά ως Πολιτεία να μην πράττεις τίποτα. Όντως είναι ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των φοιτητικών παρατάξεων. Εξάλλου δεν έχουν περάσει παρά λίγα χρόνια, όταν ήμουν Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που προτείναμε την αναμόρφωση της λειτουργίας του Φοιτητικού κινήματος με την καμπάνια «Σύλλογοι Πέρα από Κόμματα». Ήταν μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για λειτουργήσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι με συγκεκριμένο πλαίσιο και κανόνες. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά η πολιτεία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Για αυτό το λόγο, έχουμε φτάσει μέχρι εδώ, με τις θλιβερές μειοψηφίες να σπάνε, να καταστρέφουν και να αμαυρώνουν το φοιτητικό κίνημα.

Τι θα γίνει τελικά με τα ιδιωτικά ΑΕΙ; Μπορεί να εκσυγχρονιστεί η Παιδεία όταν εκκρεμεί ακόμα αυτό το θέμα;


Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευσή μας παραμένει κολλημένη σε προηγούμενες δεκαετίες δυστυχώς. Σε αυτό συμβάλλουν πολιτικές ατολμίες αλλά και συμφέροντα που επιθυμούν την στασιμότητα. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ήμασταν εμείς που είχαμε προτείνει την δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων, τα οποία θα εποπτεύονται από το κράτος και θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν παράλληλα με τα Δημόσια, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο σε έναν θεμιτό ανταγωνισμό για την βελτίωση και των Δημόσιων Ιδρυμάτων. Τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα προσφέρουν και στην οικονομία μας, με τις θέσεις εργασίας αλλά και με την προσέλκυση φοιτητών από άλλες χώρες. Η πρότασή μας βρήκε ανυπέρβλητα εμπόδια από τις δήθεν «προοδευτικές δυνάμεις» που δεν ψήφισαν την αναθεώρηση του Άρθρου 16. Τώρα ακούμε από τον κ. Βούτση, ο οποίος πρωτοστατούσε τότε μαζί με την παράταξη του και τον κ. Τσίπρα στο να μην περάσει αυτή η μεταρρύθμιση, να λέει ότι πρέπει το συγκεκριμένο ζήτημα να επανεξεταστεί. Μένουμε χρόνια πίσω από αυτές τις ιδεολογικές αγκυλώσεις που κύριος εκφραστής τους τώρα είναι ο νυν υπουργός Παιδείας κ. Φίλης, που όχι μόνο δεν μπορεί να προχωρήσει σε πραγματική μεταρρύθμιση της Παιδείας, αλλά αντίθετα την οδηγεί στην οπισθοδρόμηση.

Ένα ανησυχητικό φαινόμενο είναι η αποστροφή των νέων προς την πολιτική. Πως το σχολιάζετε αυτό;


Η αλήθεια είναι ότι οι νέοι απομακρύνονται από την ενασχόληση με την πολιτική και την κύρια ευθύνη για αυτό έχει το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Η πιο καταρτισμένη γενιά της ελληνικής νεολαίας προτιμά να αφιερωθεί αλλού ή ακόμη χειρότερα να εγκαταλείψει την χώρα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Ο λαϊκισμός, τα ψέματα, οι χαμηλοί μισθοί, το κλίμα αβεβαιότητας, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πολιτικό προσωπικό, είναι μερικοί παράγοντες που οδηγούν σε ένα τέτοιο φαινόμενο. Ακόμη χειρότερα, δεν υπάρχει απάντηση στις αγωνίες και στα προβλήματα των νέων. Είναι ανάγκη να βρεθεί ένα όραμα για τους ανθρώπους όχι μόνο της γενιάς μου αλλά και για τις επόμενες γενιές, και κυρίως να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Μόνο έτσι, ενωμένοι, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.



Πολιτική 6976661691518596388
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε