Loading...

«Είμαι εδώ, στον Δήμο Σαρωνικού, με στόχο να παραμείνω»


Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης άνοιξε τα χαρτιά του στο attikinews.gr. Και ήταν σαφής, θέλοντας να βάλει τέλος στις όποιες σεναριολογίες: «Με τη θέληση του Θεού το 2019 θα ζητήσω και πάλι την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου ως υποψήφιος Δήμαρχος Σαρωνικού», μας είπε. Παραθέτουμε λοιπόν την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Στον Νίκο Χιδίρογλου


Έχετε επιμείνει στην Δια Βίου Μάθηση με έμφαση στην κατάρτιση των ανέργων και στη δημιουργία των σχετικών υποδομών. Είστε ευχαριστημένος από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα;

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου κάνετε αυτή την ερώτηση. Ξέρετε, ήταν προεκλογικό και προσωπικό μου στοίχημα η δημιουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης τύπου Β. Είχαμε εντοπίσει την ανάγκη κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης και την έλλειψη αντίστοιχου εκπαιδευτικού φορέα στην περιοχή μας. Σε συνεργασία με την κα Λουλάκη - Καραμπέτσου καταφέραμε να ανοίξουμε το ΚΔΒΜ Eurolearning στην Ανάβυσσο, το οποίο έχει συμβάλει ουσιαστικά στην κατάρτιση των ανέργων και στη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών των υφιστάμενων επιχειρήσεων. Μέχρι σήμερα, από τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχουν επωφεληθεί περισσότεροι από 430 άνεργοι και 166 επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή είναι σε αναμονή η προκήρυξη του προγράμματος VOUCHER ηλικίας 29-64, για το οποίο έχουν κατατεθεί ήδη 400 αιτήσεις ενδιαφερομένων. Επίσης, ένα τμήμα 20 ατόμων τεχνικών ασφαλείας είναι προς υλοποίηση. Καταφέρνουμε λοιπόν, μέσω αυτής της προσπάθειας, να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο. Επιπρόσθετα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση και στην πρόσβαση σε αυτήν από όλους ανεξαιρέτως, πραγματοποιούμε επαφές με πανεπιστήμια της χώρας, με στόχο και όραμα τη δημιουργία ελεύθερου Ανοιχτού Δημοτικού Πανεπιστημίου. 

Πως εξελίσσεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Υλικής Συνδρομής στο Δήμο Σαρωνικού; Πόσοι δημότες έχουν επωφεληθεί από τη συγκεκριμένη δράση;

Ο Δήμος Σαρωνικού είναι ο επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Ανατολικής Αττικής για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής. Πήραμε την πρωτοβουλία να συντονίσουμε τις ενέργειες των 13 Δήμων που συμμετέχουν στην Σύμπραξη, ώστε να καταγράψουμε τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών και να τους προσφέρουμε την αναγκαία υλική βοήθεια, και να ανακουφίσουμε τις οικογένειες των πασχόντων συμπολιτών μας. Παρά τα στενά χρονικά περιθώρια από την έναρξη του προγράμματος και τη δυσκολία του εγχειρήματος, καταφέραμε να συγχρονιστούμε εντός χρονοδιαγράμματος, αλλά δυστυχώς τα capital controls πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και η καθυστέρηση από πλευράς Υπουργείου επίλυσης θεμάτων προμηθειών και οργάνωσης, οδήγησε στη συνολική καθυστέρηση του προγράμματος. Μέσα στο μήνα Απρίλιο προχωρήσαμε στις πρώτες διανομές σε όλους τους Δήμους σταδιακά. Συνολικά, οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι 10.631. Η Αυτοδιοίκηση για άλλη μία φορά μπροστά, αφουγκραζόμενη τα προβλήματα της κοινωνίας, όπως και η Εκκλησία, είναι οι φορείς που ασκούν στην πράξη κοινωνική πολιτική, ανακουφίζοντας τους πάσχοντες συμπολίτες μας που αδυνατούν σήμερα να καλύψουν τις βασικές ανάγκες, μέσω των συσσιτίων, κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων, ιατρείων κ.α. Εξ ου και στο 1ο Δημοτικό Συμβούλιο από της ανάληψης των καθηκόντων μας, συστήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Σαρωνικού, το οποίο σήμερα εξυπηρετεί περισσότερες από 250 οικογένειες.

Το έργο του Περιπατητικού Πεζόδρομου Αλυκών, ολοκληρώθηκε. Ποιο θα είναι το επόμενο έργο που φιλοδοξείτε να παραδώσετε στους δημότες;

Μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου περιπατητικού πεζόδρομου, τον οποίο οι κάτοικοι επιζητούσαν διακαώς, καθώς ο περίπατος στη συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί γι αυτούς καθημερινή συνήθεια, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση του αρχικού οράματος δημιουργίας αντίστοιχου πεζόδρομου κατά μήκος της ακτογραμμής από το Λαγονήσι έως και την Π. Φώκαια, σε όσα βέβαια σημεία μας το επιτρέπει το ανάγλυφο της περιοχής και οι ιδιοκτησίες επί της παραλιακής ζώνης. Σκοπός μας είναι να αναδειχτεί και να αναβαθμιστεί η παράκτια ζώνη των 22 χλμ που διαθέτει ο Δήμος μας. Επιπλέον, πραγματοποιήσαμε εργασίες συντήρησης και επισκευής στο Θεατράκι της Παλαιάς Φώκαιας και είναι σε εξέλιξη έργα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Καλυβίων και Σαρωνίδας από ιδίους πόρους. Επίσης, κοντεύει να ολοκληρωθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός στον Κουβαρά, και 11 ακόμη έργα, τα οποία καταφέραμε να εντάξουμε σε χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, όπως συντήρηση και επισκευή σχολικών μονάδων, ανακατασκευή παιδικών χαρών, εκσυγχρονισμό αθλητικών εγκαταστάσεων κ.α. Οι τεχνικές μας υπηρεσίες συνεχίζουν σε πυρετώδεις ρυθμούς την προετοιμασία ώριμων φακέλων, ώστε στη νέα προγραμματική περίοδο να επιδιώξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εντάξεις έργων υποδομών και εκσυγχρονισμού σε ευρωπαϊκές και μη επιχορηγήσεις.

Είστε νέος δήμαρχος. Σκοπεύετε να παραμείνετε στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Είμαι νέος Δήμαρχος αλλά όχι και νέος Αυτοδιοικητικός. Η αγάπη μου για τον τόπο με ώθησε από νωρίς στην απόφαση να ασχοληθώ ενεργά με την Αυτοδιοίκηση. Στόχος μου είναι να υλοποιήσω το όραμά μου, αλλά και να τιμήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου για έναν Δήμο Σαρωνικού σε πορεία ανάπτυξης. Με έμφαση στον άνθρωπο και τις κοινωνικές δομές, στοχεύοντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών, επιχειρηματικότητας, αλλά χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής, επιδιώκοντας τη βελτίωση του επιπέδου ζωής, με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και αισθητική αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας, με άλλα λόγια δηλαδή για την επιτυχή χάραξη και σχεδιασμό ολοκληρωμένης και ρεαλιστικής στρατηγικής ήπιας ανάπτυξης, απαιτείται αφοσίωση και δέσμευση. Δε βρέθηκα στο τιμόνι του Δήμου Σαρωνικού ως διάττοντας αστέρας, ούτε χρησιμοποιώ τον Δήμο ως σκαλοπάτι για την ενασχόλησή μου με την πολιτική. Το αντίθετο μάλιστα, πρεσβεύω ότι η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αποσυνδεθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή. Είμαι εδώ, στον Δήμο Σαρωνικού, με στόχο να παραμείνω και μαζί με τους συμπολίτες μου να κάνουμε πράξη όλα όσα συζητάμε καθημερινά και φυσικά να λύσουμε τα μικρά αλλά και τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας. Δυστυχώς, οι οικονομικές και γραφειοκρατικές συνθήκες είναι τέτοιες που μια πενταετία δεν είναι αρκετή για να υλοποιηθούν έργα όπως το αποχετευτικό, η διαχείριση απορριμμάτων, έργα υποδομών (αντιπλημμυρικά, δίκτυα ύδρευσης, δημοτικός φωτισμός, οδικό δίκτυο) αλλά και ο τόσο απαραίτητος εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Δήμου. Και για να βάλω τέλος σε σενάρια και φημολογίες, δηλώνω ότι με τη θέληση του Θεού το 2019 θα ζητήσω και πάλι την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου ως υποψήφιος Δήμαρχος Σαρωνικού.
Περιφέρεια Αττικής 2370098917448408749
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε