Loading...

Το τρίπτυχο που "ξεκλειδώνει" την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων



Το πρώτο μεγάλο κρας τεστ, στο δρόμο προς το σταδιακό άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, ξεκινά από σήμερα. Μετά από σχεδόν έξι μήνες, λιανεμπόριο και Λύκεια συμπορεύονται στη λειτουργία τους, με τη χρήση των τεστ αυτοδιάγνωσης να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην αποτύπωση της εικόνας που έχει η πανδημία στην κοινότητα, όσο οι εικόνες συγχρωτισμού, σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, προκαλούν προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού αναμένεται να βρεθούν στο…μικροσκόπιο της καθιερωμένης, κάθε Δευτέρα, σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους στενούς συνεργάτες του. Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν, μέσα στις επόμενες ημέρες, αύξηση των κρουσμάτων, ελέω των οικιακών τεστ, αν και, ουσιαστικά, αυτό είναι και το ζητούμενο της αυτοδιάγνωσης, που σχετίζεται με την όσο το δυνατό σαφέστερα αποτυπωμένη εικόνα της Covid-19. Την ίδια στιγμή, το σύστημα της υγείας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση, όσο πλησιάζει το ορόσημο των αποφάσεων της κυβέρνησης για τον τρόπο εορτασμού της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο συνδυασμός της επιτάχυνσης του ρυθμού των εμβολίων, των self tests και της αλλαγής των καιρικών συνθηκών, όσο προχωράμε προς τη θερινή περίοδο, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για μεταβολή των δεδομένων της πανδημίας, όσο κυβερνητική πρόθεση είναι η βήμα προς βήμα επανεκκίνηση να πραγματοποιηθεί άπαξ και χωρίς τα…πισωγυρίσματα των τελευταίων μηνών. Παράλληλα, νέα ώθηση στην επιχείρηση "Ελευθερία" θα δώσουν οι περισσότερες από επτά εκατομμύρια δόσεις που θα παραλάβει η Ελλάδα για το τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών:

-Από την εταιρεία Pfizer η χώρα μας θα παραλάβει από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο 4.350.000 δόσεις.

-Από την AstraZeneca το σύνολο για το τρίμηνο είναι 1.350.000 δόσεις (από 450.000 για κάθε μήνα).

-Από τη Johnson and Johnson (εμβόλιο με το οποίο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αυτόν το μήνα) αναμένονται συνολικά 1.330.000 δόσεις.

-Η Moderna έχει ενημερώσει ότι θα παραδώσει 100.000 δόσεις για τον Απρίλιο.

-Έως και τον Ιούνιο θα έχουν παραληφθεί τουλάχιστον 7.130.000 δόσεις.

Με το βλέμμα στη διεύρυνση των τεστ αυτοδιάγνωσης, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως ο σχεδιασμός που σχετίζεται με την προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων περιλαμβάνει (μετά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς) το λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο και την εστίαση, όταν αυτή…σηκώσει ρολά. "Θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία διάθεσής τους θα είναι απρόσκοπτη έχει ήδη προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την προμήθεια τουλάχιστον δέκα εκατομμυρίων τεστ ακόμα", σχολιάζουν.

Όσον αφορά στα επόμενα κύματα των ανοιγμάτων:

-Λίγες ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί από τους εμπειρογνώμονες η εισήγηση και η κυβέρνηση να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Εάν, δηλαδή, θα…ανάψει πράσινο φως και με ποια μέτρα στις μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια, κυρίως για το τετραήμερο από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

-Γυμνάσια και δημοτικά φαίνεται να ξεκινούν τη δια ζώσης εκπαίδευση, μετά την Κυριακή του Θωμά. Όταν ερωτήθηκε η υπουργός Παιδείας για το πότε θα ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης, ανέφερε ότι πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, στην οποία προχωράμε βήμα-βήμα ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών και πρόσθεσε πως πριν από το Πάσχα δε θα γίνουν τέτοιες εισηγήσεις.

-Για τις πρώτες ημέρες του Μαΐου τοποθετείται χρονικά και το άνοιγμα της εστίασης, αρχής γενομένης από τους εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως οι σαφείς αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.

-Πέριξ της 14ης Μαΐου τοποθετείται χρονικά το άνοιγμα της θερινής τουριστικής περιόδου.

www.capital.gr

Διάφορα 8204210635620811216
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε