Loading...

Kορωνοϊός: «Καζάνι που βράζει» η Αττική με 3.804 κρούσματα από την 1η Σεπτεμβρίου – Το 1/3 των θανάτων μέχρι σήμερα καταγράφηκε σε ένα μήνα


 


«Καζάνι που βράζει» είναι η επιδημία στην Αττική, που συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να καταγράφει τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κορωνοϊού καθημερινά.

Μέχρι να κλείσει ο Σεπτέμβριος, το Λεκανοπέδιο θα έχει ξεπεράσει τα 4000 περιστατικά σε ένα μήνα, αφού έως και χθες μετρούσε 3804 κρούσματα μέσα σε 28 ημέρες. Οι νέες μολύνσεις του Σεπτεμβρίου στην Αττική αντιπροσωπεύουν παραπάνω από το 20% του συνόλου των κρουσμάτων το επτάμηνο της επιδημίας.

Η «αρνητική πρωτιά» της Αττικής δημιουργεί έντονη αγωνία για επιπλέον περιοριστικά μέτρα, με τη δέσμη όσων έχουν ήδη ληφθεί να μη δείχνουν μεγάλη διαφοροποίηση για το Λεκανοπέδιο – βέβαια είναι ακόμη σχετικά νωρίς. Αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί θα έχουν τη συνολική εικόνα του περασμένου δεκαημέρου αφότου τέθηκαν σε ισχύ σταδιακά μέτρα, και θα αξιολογήσουν την επιδημιολογική εικόνα. Με βάση τα στοιχεία, όπως είναι οι νέες διαγνώσεις, οι θάνατοι, οι διασωληνωμένοι αλλά και οι μεταβολές των δεδομένων αυτών σε επτά και 14 ημέρες, θα αποφασίσουν εάν θα εισηγηθούν νέες στοχευμένες παρεμβάσεις ή όχι. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς δεν έχει αποκλείσει τη χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Το ίδιο και ειδικά μέτρα για τους πολίτες άνω των 65 ετών, κάτι που, όμως, απέκλεισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Οπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δεν θα υπάρξουν ξεχωριστά μέτρα για τους πολίτες 65 ετών και πάνω.

Οι ειδικοί δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα, σε σχέση με τον αριθμό νέων διαγνώσεων, στις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Και αυτά τα στοιχεία ισορροπούν σε «τεντωμένο σχοινί». Το Μάιο όταν επιτράπηκαν ξανά οι μετακινήσεις, μετά το lockdown, η Ελλάδα μετρούσε 146 θανάτους. Πλέον, μέχρι και χθες και με βάση την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 383 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19. Οι θάνατοι τις τέσσερις εβδομάδες του Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 117, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων στη χώρα μας απο την αρχή της επιδημίας.

Η επίπτωση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού είναι σοβαρή σε ευάλωτες ομάδες και ηλικιωμένους, καθώς προκαλεί σοβαρή νόσηση και αυξάνει τις πιθανότητες για διασωλήνωση και θάνατο. Οκτώ στους 10 ανθρώπους που έχουν καταλήξει λόγω της λοίμωξης Covid-19 και των επιπλοκών της ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα ατόμων άνω των 65 χρόνων. Επιπλέον, το 65,8% των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι και χθες στα νοσοκομεία αναφοράς, ανήκουν σε αυτή την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα.

Τα δεδομένα αυτά, δείχνουν την ανάγκη προστασίας των ανθρώπων αυτών, και αποτυπώνουν αυτό που τονίζουν οι ειδικοί. Ότι ανεξάρτητα ποιοι κολλούν – οι μεγαλύτεροι συνήθως προσέχουν περισσότερο σε σχέση με τους νέους – η επίπτωση είναι βαριά για αυτούς τους ανθρώπους κάποιοι από τους οποίους μολύνονται με τόση κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

eleftherostypos.gr

Κορονοϊός 6233594882145442487
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε