Loading...

Θετική ατζέντα από τον Κ. Μητσοτάκη -Μηνύματα σταθερότητας στην επενδυτική κοινότητα


Στον έναν χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να στείλει τα δικά του μηνύματα. Μηνύματα που σχετίζονται με την παραγωγή της θετικής ατζέντας της κυβέρνησης. Μηνύματα που σχετίζονται με τα στοιχήματα, τα οποία ανοίγονται στον ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου, τη στιγμή που η χώρα πραγματοποιεί το… άλμα της επιστροφής στη νέα της κανονικότητα. Μηνύματα παραγωγής έργου. Προώθησης κομβικών μεταρρυθμίσεων. Προσέλκυσης επενδύσεων. Συνεχούς στήριξης της εργασίας, των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των επιχειρήσεων. Όλα αυτά τα μείζονα, που θα ορίσουν τη δυναμικότητα που θα έχει η ανάκαμψη το κομβικό έτος 2021, αποτελούν σημεία-αιχμή της κυβερνητικής στρατηγικής. Περνούν, δε, μέσα από το ισχυρό πρίσμα της πολιτικής σταθερότητας. Και για αυτό ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσει ηχηρά τα όποια σενάρια διακινούνται για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες. Πολιτική σταθερότητα. Ολοκλήρωση της τετραετίας. Αυτόν τον τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

"Θα ήταν πολιτικά ανέντιμη κίνηση να προσφύγω σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτω για να κερδίσω τι ακριβώς; Όταν έχω τρία χρόνια μπροστά μου, μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πιστεύω ένα απόθεμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας". Αυτή ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη. Όσον αφορά στην…ερώτηση-τοτέμ των τελευταίων εβδομάδων, πότε, δηλαδή, ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να φέρει στο προσκήνιο τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, σε αυτήν την περίπτωση το καίριο ήταν ο προάγγελος της αλλαγής ακόμα και σε δομές. "Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση. Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές. Και όταν φτάσει αυτή η στιγμή, θα το μάθετε από εμένα…Εάν κάτι μάθαμε αυτούς τους δώδεκα μήνες, είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά. Άρα, το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Όπως βέβαια αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να δούμε πού μπορεί να υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, πού πρέπει να γίνουν αναδιατάξεις δομών. Και αυτό έχει τη σημασία του. Ο ανασχηματισμός δεν αφορά μόνο πρόσωπα. Αφορά και την ίδια την οργάνωση της κυβέρνησης", σημείωσε ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας, κατά σύμφωνα με στελέχη, το δρόμο για…σπασίματα σε κομβικά υπουργεία, τα οποία σχετίζονται με την προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

-Δυναμικό σχέδιο

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, συχνές είναι οι αναφορές κυβερνητικών παραγόντων για ένα σχέδιο, το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά της δυναμικής εξέλιξης και δεν παραμένει ποτέ στάσιμο. Αυτό έδειξαν, άλλωστε, τα απανωτά κύματα των ανακοινώσεων για μέτρα στήριξης, που έρχονται στην πρώτη γραμμή κάθε φορά που το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία "βλέπουν" την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των κοινωνικών ομάδων και της πραγματικής οικονομίας. Αυτήν την οδό έδειξε χθες και ο κ. Μητσοτάκης. Που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, έχοντας ως πρώτο μέλημα να μη χαθούν θέσεις εργασίας σε μία πρωτόγνωρη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία. "Η προσοχή μου είναι εστιασμένη στα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και για αυτό η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ένα πολύ γενναιόδωρο πακέτο για τη στήριξή της. Και, όπως έχουμε αποδείξει, όποτε χρειάζεται το πακέτο αυτό να ενισχύεται καθώς έχουμε περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή μας δε θα διστάσουμε να το κάνουμε..." διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. Η προσοχή, πλέον, στρέφεται και στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στη διάρκεια της οποίας θα αναζητηθεί…λευκός καπνός για το Ταμείο Ανάκαμψης.

"Έχουμε τη μεγάλη πρόκληση των διαπραγματεύσεων για το ταμείο ανάκαμψης που θα συζητηθεί σε μία κρίσιμη σύνοδο κορυφής. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, εφόσον συμφωνηθεί και πρέπει να συμφωνηθεί, να έχουμε στη διάθεση μας σημαντικά αυξημένους πόρους για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Και με αυτό τον τρόπο θα υποστηρίξουμε με ακόμα μεγαλύτερη τόλμη ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα αλλάξει τις ίδιες τις δομές της ελληνικής κοινωνίας...Η μεγάλη μου προτεραιότητα για τους επόμενους δώδεκα μήνες είναι να αλλάξουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Και σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση θα κριθεί από τη δυνατότητα της να αντιμετωπίσει επιτυχημένα και αυτή την μεγάλη οικονομική κρίση που είναι κρίση παγκόσμια...", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το "κλειδί" της συναίνεσης βρίσκεται συνεχώς στην προμετωπίδα του δημόσιου πρωθυπουργικού λόγου. "Περιμένουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδος το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, στην οποία είχαμε αναθέσει την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και ζητήσαμε φυσικά  τώρα να λάβουν υπόψιν τους και τις εξελίξεις που προέκυψαν μετά τον  κορονοϊό. Ο σκοπός μας είναι στη διαδικασία συζήτησης αυτού του πορίσματος και βέβαια στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου, το οποίο πρέπει να καταθέσουμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να λάβουμε υπόψιν τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και προφανώς και των υπολοίπων κομμάτων, ώστε το εθνικό σχέδιο της χώρας να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στο τετ α τετ που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συναινέσεις. Για να συμβάλλουν όλα τα κόμματα στην εθνική προσπάθεια της ανάκαμψης, μετά την πανδημία. Συναινέσεις. Αποτέλεσαν ένα από τα κομβικά αφηγήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του. 

ΠΗΓΗ

Πολιτική 357977681171013198
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε