Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο και σε ειδικές συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα λάβουν… σάρκα και οστά οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου, στην εποχή του κορονοϊού. Με την Αθήνα να… διαβάζει θετικά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το βάρος τώρα πέφτει στην υιοθέτηση εκείνων των στρατηγικών, οι οποίες θα…παρέχουν καύσιμα στη βαριά βιομηχανία της χώρας, σε μία χρονιά "αχαρτογράφητη" ως προς τα χαρακτηριστικά και τα ερωτηματικά που πρέπει να βρίσκουν συνεκτικές απαντήσεις.
Το πλαίσιο που παρουσιάστηκε χθες περιλαμβάνει προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτησης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και για μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού. Συνεκτικός κρίκος του όλου πλαισίου είναι η "αρχή της μη-διάκρισης", με την οποία διευκολύνεται η μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση, ή το μέσο μεταφοράς.
Οι τέσσερις άξονες του σχεδίου
"Καταφέραμε, σε συνεργασία με άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να φτάσουμε σε ένα πλαίσιο, που έχει μία βασική αρχή: Ότι δε θα υπάρχει διάκριση στις μεταφορές, είτε ως προς το μέσο που θα επιλέξει κάποιος να μετακινηθεί, είτε ως προς τη γεωγραφική απόσταση. Το μόνο βασικό ζήτημα που πρέπει να απασχολεί, είναι η ύπαρξη των ίδιων επιδημιολογικών χαρακτηριστικών στη χώρα προέλευσης και τη χώρα προορισμού. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελλάδα που έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία, να έχει λίγα κρούσματα, λίγους θανάτους και ένα Σύστημα Υγείας που άντεξε χωρίς κραδασμούς", τόνισε (ΕΡΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα φέρει στο προσκήνιο το κυβερνητικό επιτελείο την επόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες:
-Τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
-Τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα.
-Τα εργασιακά.
-Τις κινήσεις που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της οικονομίας εκεί που θα υπάρξει πτώση τζίρου.
"Η Ελλάδα, χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού γεγονός που συνιστά έναν ακόμη παράγοντα προσέλκυσης τουριστών. Μετά την παρουσίαση του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το συνολικό σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης. Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι, δε θα είναι σαν το περυσινό", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.
Το βλέμμα πλέον εστιάζει και στις διακρατικές συζητήσεις, που έχουν ήδη φέρει στην πρώτη γραμμή τα υπουργεία Υγείας, Μεταφορών και Τουρισμού. οι οποίες ήδη έχουν προχωρήσει από τα συναρμόδια υπουργεία Τουρισμού, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε μία ακόμα τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες χωρών, που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Σε αυτήν την ανταλλαγή απόψεων του κ. Μητσοτάκη, με τον καγκελάριο της Αυστρίας και του πρωθυπουργούς της Δανίας, της Νορβηγίας, της Τσεχίας, του Ισραήλ της Σιγκαπούρης και της Αυστραλίας, κυριάρχησαν τα σχέδια και οι στρατηγικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα δραστηριοτήτων που σταδιακά θέτουν σε εφαρμογή οι χώρες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τομέα του τουρισμού, καθώς αρκετές από τις χώρες ανοίγουν ήδη ή εξετάζουν το άνοιγμα συνόρων με γείτονές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της ομάδας στον τουριστικό κλάδο. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε μία πιο συστηματική συζήτηση μεταξύ τους, που θα αφορά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν "ασφαλείς διάδρομοι" που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες.