Loading...

Το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων


Με τη χώρα να περνάει το κρίσιμο κρας τεστ των εορταστικών 72 ωρών από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα με μηδαμινές… παραφωνίες και την επιδημιολογική καμπύλη να διευρύνει συνεχώς τον ορίζοντα της αισιοδοξίας, ανοίγει πλέον περισσότερο η συζήτηση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Μία κανονικότητα, ωστόσο, η οποία θα απέχει πόρρω από όσα η κοινότητα γνώριζε, βίωνε και… περπατούσε στην προ της πανδημίας εποχή, καθώς οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί δυνητικά να μετατραπεί σε…Δούρειο Ίππο για δυσάρεστες ανατροπές στο μέτωπο της Δημόσιας Υγείας.
Η καθοδική πορεία που παρουσιάζει ημέρα με την ημέρα η καμπύλη των κρουσμάτων μπορεί να εξηγήσει τα ελάχιστα περιστατικά παραβάσεων, που σχετίζονταν με τις μετακινήσεις. Το Μεγάλο Σάββατο βεβαιώθηκαν 85 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας. Την Κυριακή του Πάσχα βεβαιώθηκαν 52 παραβάσεις, οι οποίες συνοδεύτηκαν από τα διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ, ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο κινήθηκαν και οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις. 
"Επεξεργαζόμαστε το στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν έως τις 27 Απριλίου και έως τότε έχουμε αρκετές ημέρες ακόμη. Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση στην κανονικότητα, θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη. Δε θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα είναι σαν θερμοστάτης, όχι σαν διακόπτης. Θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Και τα αποτελέσματα της στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Όπως έχει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους, οδηγός στις αποφάσεις που θα ληφθούν είναι η εύρεση της ισορροπίας ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την επαναλειτουργία της οικονομίας. Μέχρι το τέλος του μήνα, λοιπόν, οι πολίτες θα ενημερωθούν για το πλάνο που θα σχετίζεται με τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Η 4η Μαΐου

Ημερομηνία ορόσημο δείχνει να είναι η 4η Μαΐου. Όταν και δεν αποκλείεται να τεθεί σε ισχύ το πρώτο κύμα χαλάρωσης, που είναι πιθανό να αφορά στο άνοιγμα μικρών εμπορικών καταστημάτων (είδη ρουχισμού, υποδημάτων) κουρεία και κομμωτήρια.
Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται πως θα σηκώσουν ρολά οι καφετέριες και τα εστιατόρια. Βασική προϋπόθεση; Να διαθέτουν εξωτερικό χώρο. Επίσης, εξετάζεται να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα της απόστασης ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα και του συγκεκριμένου αριθμού πελατών, που θα μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα στο χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση των περιορισμών θα γίνεται με τον… κανόνα των δύο εβδομάδων. Και αυτό, προκειμένου να εξετάζονται τυχόν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τους ειδικούς. 
"Η κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο, μελετώντας όλα τα δεδομένα, όπως έκανε και με την υποβολή των μέτρων. Ξέρουμε ότι υπάρχει ανυπομονησία να επανέλθουμε στους γνώριμους ρυθμούς. Χρειάζεται όμως μεγάλη υπομονή. Η όποια άρση θα ξεκινήσει βήμα-βήμα, με σταθερές κινήσεις και προσεκτικές αποφάσεις, όταν και μόνο τότε κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων. Τα δεδομένα που συγκεντρώνουμε καθημερινά είναι αυτά που θα δείξουν τι πρέπει να κάνουμε, καθώς και πότε και πώς πρέπει να το κάνουμε. Το σίγουρο είναι  ένα, τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο ως και τις 27 Απριλίου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους, αλλά με βασικό γνώμονα και πάνω και πέρα από ο,τιδήποτε άλλο, την προστασία της υγείας των πολιτών. Για οποιοδήποτε μέτρο, όπως έγινε και μέχρι τώρα, θα υπάρχει συγκεκριμένη, έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση", ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.
Στο μέτωπο της Παιδείας, βασικός κυβερνητικός στόχος είναι να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις όσο το δυνατό πιο κοντά στην ημερομηνία που ήταν προγραμματισμένες. Με λίγα λόγια, να σηκώσουν αυλαία μετά τα μέσα Ιουνίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου.
"Τα στοιχεία είναι αισιόδοξα. Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα για να δούμε κατά πόσο έχουν αποδώσει τα σκληρά μέτρα. Θα περιμένουμε την ανάλυση των δεδομένων και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθυνθούν και για το άνοιγμα των σχολείων", σημείωσε (Σκάι) η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. 
Πολιτική 8712163833546586298
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε