Loading...

Η κατηγορηματική διάψευση του σεναρίου για πρόωρες εκλογές και η στήριξη της οικονομίας


Εκτός κάδρου και, μάλιστα, με κατηγορηματικό τρόπο θέτουν στελέχη της κυβέρνησης σενάρια για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να στήσει κάλπες, μόλις η χώρα αφήσει πίσω της την κρίση του κορονοϊού. "Ο μόνος στόχος μας είναι η παραγωγή έργου σε όλα τα επίπεδα", σχολιάζουν. Με τον τρόπο αυτό, απαντούν στη φημολογία που αναπτύχθηκε στον απόηχο των τελευταίων δημοσκοπήσεων (σε αυτές αποτυπώνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης) και θέλει τον κ. Μητσοτάκη να προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές, με στόχο να κεφαλαιοποιήσει τη συντριπτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ…καίγοντας, παράλληλα, την απλή αναλογική.    
Θωράκιση της δημόσιας υγείας και της κοινότητας από τη διασπορά του κορονοϊού. Στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Σε αυτούς τους ρυθμούς κινείται και θα συνεχίσει να κινείται και τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή κατά την οποία οι σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας απασχολούν τα στελέχη. "Η κυβέρνηση, στο πεδίο της οικονομίας, κινείται γρήγορα και αποφασιστικά, μακριά από μαξιμαλισμούς και ανεύθυνες πλειοδοσίες. Υλοποιεί ένα συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο, στηρίζοντας την κοινωνία και την οικονομία, με αίσθημα δικαίου, στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων. Έχει λάβει, σε πρώτη φάση, δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτά τα μέτρα, που εκτείνονται μέχρι τέλος Απριλίου, αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας. Ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι σχεδόν στο 3% του ΑΕΠ", ανέφερε (ΑΠΕ) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπισης της κρίσης θα υπερδιπλασιαστούν το Μάιο, καλύπτοντας, ταυτόχρονα και το επόμενο χρονικό διάστημα. "Έχουμε λάβει μέτρα  για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, όπως πρέπει. Εάν χρειαστεί να συνεχιστούν για πολλούς μήνες, τότε είναι άλλο πράγμα. Αλλά εξέταση σεναρίου για μείωση σε συντάξεις ή σε μισθούς στο Δημόσιο, δεν έχει τεθεί ποτέ. Ο προσανατολισμός μας είναι σταθερός στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, ως ένα μείγμα πολιτικής, το οποίο είναι πιο φιλικό προς  την επιχειρηματικότητα, αλλά και βελτιώνει τη ζωή των Ελλήνων που απαιτούν να έχουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτό θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται, αρκεί, βέβαια, πρώτα να ξεπεράσουμε την κρίση. Όλη η προσοχή μας τώρα, είναι να αντιμετωπίσουμε, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, την υγειονομική κρίση και να στηρίξουμε την οικονομία,  ώστε μετά να πάρουμε γρήγορα την κατεύθυνση προς τα πάνω. Έτσι ώστε η υγειονομική κρίση να αποδειχθεί μία παροδική κρίση στην οικονομία και όχι μία μόνιμη ουλή", σημείωσε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Όλα αυτά, εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup και όσο η Αθήνα περιμένει να υπάρξει ανταπόκριση στην επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός με άλλους οκτώ ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω της οποίας ζητείται η εφαρμογή κοινών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και η έκδοση ευρω-ομολόγου, με στόχο να διασφαλιστεί χαμηλότοκος δανεισμός για όλες τις χώρες. "Υποστηρίζω σθεναρά τη δημιουργία ενός καινούργιου αποτελεσματικού μέσου κοινού δανεισμού. Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις…Σε αυτήν την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ανεύθυνοι…Μιλάμε για ένα συμμετρικό σοκ, το οποίο χτυπά ταυτόχρονα την προσφορά και τη ζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες…Είμαι βέβαιος ότι τελικά μία λύση κοντά σε αυτό που περιέγραψα θα προκύψει και το θέμα είναι να μην έρθει πολύ αργά. Όταν πλέον θα είναι ίσως ανεπαρκής και όταν οι ευρωπαϊκές αξίες, η δημοκρατία, η συνεργασία, η έννοια της αλληλεγγύης στις δυσκολίες, όταν αυτές οι έννοιες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ενωμένη Ευρώπη μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα...", σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι νέοι περιορισμοί

Τις επόμενες ώρες, στο μεταξύ, αναμένεται ότι θα "κλειδώσει" το νέο κύμα περιορισμού των μετακινήσεων, με την προσοχή του κυβερνητικού επιτελείου να εστιάζει και στην επικείμενη εορτή του Πάσχα. Οι τηλεδιασκέψεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του είναι συνεχείς, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος άπασες οι τεχνικές λεπτομέρειες των νέων μέτρων. "Μπούσουλας" στους σχεδιασμούς είναι το στοιχείο ότι οι συνεπείς πολίτες δεν πρέπει να νιώσουν αυστηροποίηση στα ήδη αυστηρά και δύσκολα μέτρα, επειδή κάποιοι λίγοι εκμεταλλεύονται το σύστημα. Για το λόγο αυτό, οι περιορισμοί που θα τεθούν θα σχετίζονται είτε με το χρόνο, είτε με τον αριθμό των μετακινήσεων. " Η αυστηροποίηση των μέτρων που έρχεται αφορά στους ασυνεπείς, όχι στους συνεπείς. Τους συνεπείς δεν θα τους θίξει σε τίποτα. Άρα, ο περιορισμός θα έχει να κάνει με δύο πράγματα: Πρώτον, με τον αριθμό των επιτρεπόμενων μετακινήσεων. Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε και θα αποφασιστεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Και δεύτερον, με το ενδεχόμενο ενός χρονικού περιορισμού στις εξόδους, δηλαδή να μη λέει κανείς ότι πάει για σωματική άσκηση και να είναι όλη την ημέρα έξω από το σπίτι. Γιατί πρέπει να μείνουμε στο σπίτι", ανέφερε ο κ. Πέτσας. 
Πολιτική 2617038616472262436
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε