Loading...

Κορωνοϊός: Δράσεις στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων


Η κυβέρνηση συνεχίζει τις δράσεις στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων και προωθεί μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, αναφορικά με όσα έγιναν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε: 
«Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται. Είναι ήδη προφανές ότι η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση θα προκαλέσει μεγάλη ύφεση σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Και από την ύφεση αυτή, δυστυχώς, δεν θα ξεφύγει η χώρα μας. Με αυτά τα δεδομένα καταβάλλουμε συντονισμένες προσπάθειες έτσι ώστε, αφενός να περιοριστούν οι συνέπειες και αφετέρου να επιστρέψουμε σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ταχύτερο δυνατό. Κινούμαστε, για το σκοπό αυτό, με κοινωνική ευαισθησία, με πλήρη συναίσθηση ευθύνης, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά το κοινοτικό επίπεδο, είναι γεγονός ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Συμφωνήθηκε να δοθεί εντολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, να παρουσιάσει, μέχρι τις 6 Μαΐου, ένα σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund), για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην μετα-κορονοϊό εποχή, καθώς και ένα αναθεωρημένο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027. 
Από την αρχή έχουμε επισημάνει ότι σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές οικονομίες χαρακτηρίζονται από σχετικά υψηλό συνολικό, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερες επιχορηγήσεις (grants) και λιγότερα δάνεια (loans). 
Πιστεύουμε ότι οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στις χώρες που υποστηρίζουν την παροχή βοήθειας μέσω δανείων (loans) και στις χώρες που υποστηρίζουν τις επιχορηγήσεις (grants), μπορούν να γεφυρωθούν το επόμενο διάστημα. 
Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει η ελεύθερη διακίνηση όχι μόνο αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών. Και έκανε σαφές ότι χρειάζεται, με ευθύνη της Κομισιόν, ένα σχέδιο σε κοινοτικό επίπεδο για την εξομάλυνση των μεταφορών, ιδίως δε των αερομεταφορών, το συντομότερο δυνατό».
Επίσης, παράλληλα, «σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση, αφενός συνεχίζει τις δράσεις στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων και αφετέρου προωθεί αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας». 
22607179
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης

Από σήμερα η καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε αναλυτικά και στα μέτρα στήριξης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και εξελίσσονται:
  • Αρχίζει από σήμερα η καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα 73.000 μακροχρόνια άνεργοι, ποσοστό άνω του 43% των δικαιούχων. Η ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια άνεργους θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 3 Μαΐου.
  • Αύριο Τρίτη θα πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ πάνω από 105.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν, είτε έχουν πληγεί, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε 84 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν ήδη πληρωθεί 686.000 εργαζόμενοι.
  • Επεκτείνεται η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζόμενους, έναντι πέντε που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.
  • Οι αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους περί των 500 εκατ. ευρώ σε 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιόκτητες επιχειρήσεων ολοκληρώνονται την Τρίτη 28 Απριλίου. Η διαδικασία αποστολής εντολών πληρωμών θα έχει ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 30 Απριλίου και οι ωφελούμενοι θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 4 Μαΐου, ανάλογα με την λειτουργία των τραπεζικών συστημάτων πληρωμών (υπενθυμίζεται ότι η Παρασκευή 1 Μαΐου είναι τραπεζική αργία).
  • Παράλληλα μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου θα έχουν καταβληθεί τα 600 ευρώ στους επιστήμονες δικαιούχους.
  • Μέσα στην επόμενη εβδομάδα (έως τις 8 Μαΐου) θα καταβληθεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις επιχειρήσεις.
Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται η πληρωμή όλων των βοηθημάτων για την α΄ φάση της κρίσης, που καλύπτουν περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Επίσης:
  • Από τις αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα οι πληττόμενες επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους από τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου.
  • Στο πλαίσιο των πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας, που αποτελεί άλλωστε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 63.900 νοικοκυριά που λαμβάνουν ήδη το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος. Θα καταβληθούν επιπλέον 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά για κάθε δικαιούχο.   
  • Επεκτείνεται η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή έως τις 15 Μαΐου, ώστε οι πολίτες να εκμεταλλευτούν τις σημερινές χαμηλές τιμές. 
  • Παρατείνεται έως 10 Μαΐου η άδεια ειδικού σκοπού που  δικαιούνται εργαζόμενοι γονείς.

Οι δράσεις της Πολιτείας σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων - μεταναστών και στις φυλακές

Ειδική αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δράσεις της Πολιτείας για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. Ανέφερε:
«Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ): Από την ώρα που εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα, η Κυβέρνηση έλαβε πρόσθετα μέτρα για τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις δομές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Πρώτον, έχουν περιοριστεί οι έξοδοι.
  • Δεύτερον, έχουν ενισχυθεί με υγειονομικούς σταθμούς και πρόσθετες σκηνές τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα απομόνωσης, εάν χρειαστεί.
  • Τρίτον, μέχρι 31 Μαΐου, έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις ακόμη και αυτών που έχουν εξασφαλίσει άσυλο.
  • Τέταρτον, όλα όσα προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε στους πολίτες για την προστασία τους μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες, ώστε να είναι ενήμεροι και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Σημειώνεται επίσης ότι είναι έτοιμα και τίθενται σε λειτουργία από την ερχόμενη εβδομάδα τα ΑΤΜ στα ΚΥΤ των νησιών μας, ώστε να περιορίζονται οι μετακινήσεις του πληθυσμού που διαμένει στις δομές.
Στα κέντρα κράτησης:
Η αύξηση των μέτρων υγιεινής στις φυλακές ήταν ένας αγώνας δρόμου. Σε έναν χώρο όπως είναι οι φυλακές, όπου η μείωση του συγχρωτισμού δεν είναι επιλογή, δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα κορονοϊού.
Κι αυτό διότι από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έλαβε αυστηρότατα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα οποία οι ίδιοι οι κρατούμενοι και το προσωπικό των φυλακών αγκάλιασαν, κατανοώντας την αναγκαιότητά τους.
Συγκεκριμένα:
  • Απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια, προκειμένου να προστατευθούν από τη μόλυνση κρατούμενοι και εργαζόμενοι.
  • Σταμάτησαν όλες οι μεταγωγές για τους ίδιους λόγους.
  • Δημιουργήθηκε ένα άρτιο κέντρο 120 κλινών σε κτήριο στον Κορυδαλλό, προκειμένου να υποδεχθεί τα πιθανά κρούσματα, το οποίο ευτυχώς έμεινε άδειο και στη συνέχεια σε αυτό θα μεταφερθούν κρατούμενοι μειώνοντας έτσι τον αριθμό των έγκλειστων σε άλλα Καταστήματα Κράτησης.
  • Μέχρι να υπογραφούν συμβάσεις για την αγορά μασκών και απολυμαντικών υπήρξαν συμφωνίες με τον Ερυθρό Σταυρό ο οποίος προμήθευσε τις φυλακές με αυτά τα είδη κατά το πρώτο κρίσιμο διάστημα της υγειονομικής κρίσης, έτσι ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.
  • Έγιναν απολυμάνσεις και μυοκτονίες - εντομοκτονίες που δεν είχαν γίνει καθόλου τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Οικονομία 2052511911793551116
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε