Loading...

Τα έξι «κλικ» που πρέπει να κάνετε για τα 800 ευρώ και τη μείωση ενοικίου κατά 40%


Για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης και την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης για τον κορωνοϊό με την πληρωμή αποζημίωσης 800 ευρώ, τη μείωση ενοικίου 40% για δύο μήνες, την αναστολή πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων για ένα τετράμηνο και το «πάγωμα» των απολύσεων, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να κάνουν έξι απλά βήματα στην πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr.
Στην πλατφόρμα μπορούν να εισέλθουν οι εργαζόμενοι που έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου) σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν προσωρινά από το κράτος για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, είτε λειτουργούν με ζημιές και ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται βάσει της κύριας ή δευτερεύουσας δραστηριότητάς τους στη σχετική λίστα (πληττομένων ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών.
Τόσο οι εργαζόμενοι κλεισμένων επιχειρήσεων, όσο και οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων θα κάνουν αίτηση για να λάβουν τα 800 ευρώ, καθώς και τα υπόλοιπα μέτρα από τη στιγμή που έχουν ενημερωθεί από τους εργοδότες τους ότι οι συμβάσεις τους αναστέλλονται για 45 ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Ο χρόνος υποβολής καθορίζει και το χρόνο πληρωμής της αποζημίωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να μπουν όλοι στην πλατφόρμα αμέσως, καθώς η είσοδος γίνεται με σειρά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
Οι αρχικές προθεσμίες εισόδου είναι από 1η ως 10 Απριλίου με τους αντίστοιχους ΑΦΜ, δηλαδή από σήμερα εισέρχονται στην πλατφόρμα οι εργαζόμενοι με τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ που λήγει σε 1, αύριο 2/4 μπαίνουν τα ΑΦΜ που λήγουν σε 2, στις 3/4 μπαίνουν για αίτηση τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3 κ.ο.κ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μπορεί να μπει για αίτηση πριν έρθει η σειρά του εργαζόμενος με ΑΦΜ που λήγει σε 4, ενώ αντίθετα εργαζόμενος με ΑΦΜ που λήγει σε 2 μπορεί να μπει για αίτηση στις 3 Απριλίου, εργαζόμενος με ΑΦΜ που λήγει σε 6 μπορεί να μπει και στις 7, 8, 9 ή και 10 Απριλίου κ.ο.κ.
Οι προθεσμίες θα παραταθούν και ενδεχομένως να χωριστούν σε τρία δεκαήμερα, με την ίδια σειρά των ΑΦΜ: Το πρώτο δεκαήμερο είναι από 1η ως 10 Απριλίου, το δεύτερο δεκαήμερο θα είναι από 11 ως και 20 Απριλίου και το τρίτο από 21 ως και 30 Απριλίου.
Ειδικότερα, για το πρώτο δεκαήμερο, η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης εργαζομένων στην πλατφόρμα θα γίνει από 1 ως 10 Απριλίου με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους ως εξής:
  • Σήμερα 1/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 1.
  • Αύριο 2/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 2.
  • Στις 3/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 3.
  • Στις 4/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 4.
  • Στις 5/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 5.
  • Στις 6/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 6.
  • Στις 7/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 7.
  • Στις 8/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 8.
  • Στις 9/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 9.
  • Στις 10/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 0.
Η ίδια σειρά των ΑΦΜ θα επαναληφθεί στα δύο επόμενα 10ήμερα (11-20/4 και 21-30/4).

Τα βήματα για την αίτηση στην πλατφόρμα


Βήμα 1: Από τον υπολογιστή τους πληκτρολογούν τη διεύθυνση https://supportemployees.yeka.gr για να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία του μηχανισμού εφαρμογής των μέτρων στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.
vima1
Βήμα 2: Ανοίγει η υπηρεσία. Πριν την είσοδό του, ο επισκέπτης/χρήστης καλείται να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης (κάτω δεξιά στην οθόνη) και να προβεί σε επίσκεψη/χρήση των ιστοσελίδων /ηλεκτρονικών υπηρεσιών του μόνο εφόσον τους αποδέχεται πλήρως (πατώντας αποδοχή). Επίσης, βλέπει ότι η πρόσβαση θα γίνει με κωδικούς που χρησιμoποιεί στο ΤAXIS.
vima2
Βήμα 3: Καταχωρεί τον ΑΦΜ του. Αν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ δεν έχει σειρά υποβολής της αίτησης, τότε δεν ανοίγει το επόμενο πεδίο. Στην περίπτωση που το σύστημα δεν επιτρέπει την είσοδο εμφανίζεται σχετικό μήνυμα (Η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε ….. επιτρέπεται από …….. έως …….). Για σήμερα στην εφαρμογή καταχώρισης του ΑΦΜ μπαίνουν όσα λήγουν σε 1. Αύριο 2/4 όσα λήγουν σε 2, ενώ μπορούν να μπουν και οι εργαζόμενοι με ΑΦΜ σε 1 που δεν θα προλάβουν σήμερα τις αιτήσεις τους.
vima3
Βήμα 4: Ο εργαζόμενος καταχωρεί τους κωδικούς ΤAXISnet (Username και Password) και στη συνέχεια εισέρχεται στις υπηρεσίες WEB της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Εδώ απαιτείται επιβεβαίωση κωδικών με την επιλογή «Εξουσιοδότηση» για τη συγκατάθεσή του ώστε η εφαρμογή του ειδικού μηχανισμού εφαρμογής των μέτρων στήριξης να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία μητρώου (ΑΦΜ, Ονομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Ετος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.
vima4
Βήμα 5: «Κλικ» στο κουμπί (Υπεύθυνη Δήλωση) και ο εργαζόμενος μεταβαίνει στο κύριο μενού των στοιχείων της αίτησης. Αφορά προσυμπληρωμένα στοιχεία της δήλωσης και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωση ειδικού σκοπού και το αίτημα του ενδιαφερομένου να υπαχθεί στον ειδικό μηχανισμό στήριξης ή στοιχεία που συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο.
vima5
Συμπληρώνεται αυτόματα η ημερομηνία της αναστολής σύμβασης εργασίας με την επιχείρηση/εργοδότη, ή εφόσον η σύμβαση εργασίας με επιχείρηση/εργοδότη έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 με καταγγελία σύμβασης εργασίας ή οικειοθελή αποχώρηση συμπληρώνεται (Ναι) στο αντίστοιχο πεδίο και συμπληρώνεται η σχετική ημερομηνία.
Συμπληρώνεται (Ναι ή Οχι) στα αντίστοιχα πεδία που αφορούν τη μίσθωση κύριας κατοικίας, τα στοιχεία του εκμισθωτή (Ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του εκμισθωτή), στην περίπτωση που η επιχείρηση/εργοδότης ανήκει σε εκείνους που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ: Το τηλέφωνο επικοινωνίας – κινητό και ηλεκτρονική διεύθυνση (E-mail) συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο υποχρεωτικά. H χρήση του αριθμού κινητής τηλεφωνίας θα καθιστά δυνατή την παροχή της υπηρεσίας ενημέρωσης SMS όπως και η χρήση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης θα καθιστά δυνατή τη χρήση ή τη συνέχιση παροχής της υπηρεσίας ενημερώσεων.
Στο 5ο βήμα, και στο πεδίο «ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της δήλωσης αναστολής σύμβασης εργασίας που έκανε ο εργοδότης.
Στο 5ο βήμα (στοιχεία αίτησης) και στο πεδίο «Τίτλος Τράπεζας», επιλέγεται η τράπεζα από λίστα και ο κωδικός της συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, ενώ ο Αριθμός Λογαριασμού IBAN συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο.
Βήμα 6: Ελεγχος και τελική υποβολή. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν από την υποβολή να πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου διότι μετά την οριστικοποίησή του δεν επιτρέπονται διορθώσεις. Με «κλικ» στο πεδίο [Υποβολή] πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου και εφόσον δεν εντοπισθούν σφάλματα, αυτό οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής. Το έντυπο της αίτησης θα μπορεί να αποθηκευτεί ή και να εκτυπωθεί. Ο εργαζόμενος ως αποδεικτικό υποβολής θα έχει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο της πλατφόρμας. Η πληρωμή της αποζημίωσης των 800 ευρώ θα γίνει σε λίγες μέρες, ενώ όσοι δικαιούνται την έκπτωση ενοικίου, λογικά θα συνεννοηθούν με τους ιδιοκτήτες ότι έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης από τον κορωνοϊό.
vima6


Οικονομία 293546526793017784
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε