Loading...

Η ανησυχία για τη συμπεριφορά των πολιτών το Πάσχα και τα κυβερνητικά μηνύματα


Στη γραμμή της εκπεφρασμένης σε όλους τους τόνους πρόθεσης να στηριχθούν, με κάθε μέσο, η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τους περιοριστικούς κανόνες για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού κινείται η κυβέρνηση.
Το σχέδιο των παρεμβάσεων, το οποίο προωθείται τις τελευταίες εβδομάδες μόνο στατικό δεν είναι. Τα… κομμάτια που συνθέτουν το παζλ των κινήσεων αποκτούν συνεχώς δυναμική, καθώς αυτό επιτάσσει το σκηνικό των δεδομένων, το οποίο, λόγω της κρισιμότητας, αλλάζει ακόμα και από ώρα σε ώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι στενοί συνεργάτες του και το οικονομικό επιτελείο αξιολογούν καθημερινά την πορεία των οικονομικών μέτρων. Και, όπως άφησε ανοιχτά να φανεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το ενδεχόμενο να παραταθεί το πλαίσιο της ενίσχυσης μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων με ορίζοντα πέραν του Απριλίου, είναι ανοιχτό.
"Η κυβέρνηση αξιολογεί κάθε ημέρα και την πορεία της οικονομίας και την επέκταση της πανδημίας και την αποδοτικότητα των μέτρων που λαμβάνουμε. Επομένως, εάν χρειαστεί να παραταθούν μέτρα προστασίας της οικονομίας που πλήττεται και μετά τον Απρίλιο, θα το εξετάσουμε και λάβουμε τα ανάλογα μέτρα", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του εκπροσώπου της κυβέρνησης.ην ίδια στιγμή, στελέχη αναδεικνύουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού το οποίο ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, έχει δημοσιονομικό κόστος ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ.
"Πρόκειται για παρεμβάσεις που βρίσκονται πολύ επάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ήταν την προηγούμενη βδομάδα στο 2% του ΑΕΠ. Το σχέδιό μας αφορά 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους. Δηλαδή, οκτώ στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Στηρίζει 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής χιλιάδες. Δηλαδή, τρεις στους τέσσερις. Και καλύπτει 800.000 επιχειρήσεις. Δηλαδή, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις στη χώρα μας, καθώς αυτές που εξαιρούνται είναι ελάχιστες", σημειώνουν. Όσον αφορά στα 36,6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, στην κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δεν τίθεται το παραμικρό ενδεχόμενο αλόγιστης χρήσης.
"Πρέπει με σύνεση να διαχειριστούμε αυτά τα χρήματα, τα οποία δεν είναι ούτε Σταϊκούρα, όπως δεν ήταν πριν του Τσακαλώτου, ούτε του Μητσοτάκη, όπως δεν ήταν πριν του Τσίπρα. Είναι χρήματα των Ελλήνων πολιτών και θα τα διαφυλάξουμε", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Στέλιος Πέτσας, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τι μέλλει γενέσθαι το Πάσχα

Σε τέμπο καθημερινότητας, την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό επιτελείο προϊδεάζει για ένα διαφορετικό εορτασμό του εφετινού Πάσχα, καθώς το περιλάλητο "μένουμε σπίτι" παραμένει στην πρώτη γραμμή της… μάχης κατά της πανδημίας. Στις παρεμβάσεις τους, λοιπόν, στελέχη αναδεικνύουν συνεχώς την κρισιμότητα των στιγμών, επισημαίνοντας ότι μετακινήσεις πολιτών από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια δεν πρόκειται να υπάρξει, γεγονός που φέρνει κοντά το σενάριο για λήψη πιο αυστηρών μέτρων, σε περίπτωση που ορισμένοι αγνοήσουν τα "κλειδιά" της ατομικής ευθύνης και της πειθαρχίας.
"Καθώς πλησιάζουμε το Πάσχα, αντιλαμβανόμαστε ότι εφέτος είναι αλλιώς. Δεν είναι όπως κάθε χρόνο. Γιατί εφέτος δε θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δε θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας, δε θα επισκεφθούμε τις Εκκλησιές μας. Θα το γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με Πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε ημέρες και χρόνια να γιορτάζουμε. Καμία μέρα, όμως, δεν θα είναι η ίδια τα επόμενα χρόνια αν από την επιπολαιότητά μας χάσουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε", σημείωσε ο κ. Πέτσας.
"Ας γίνει κάτι ξεκάθαρο, ας γίνει κάτι αντιληπτό. Όσο τηρούνται οι κανόνες, δε χρειάζεται να πάμε σε νέα μέτρα. Εάν όμως κάποιοι αρνούνται να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, τότε η επιλογή είναι μονόδρομος. Περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι επιλογή της κυβέρνησης ή του Κράτους. Αυτό είναι κάτι που αναγκαστικά θα συμβεί, εάν δεν αντιληφθούμε όλοι ότι μέχρι τώρα έχουμε διανύσει ένα πολύ δύσκολο δρόμο, ένα δικό μας Γολγοθά. Όμως είμαστε ακόμα στην αρχή. Πρέπει να επιμείνουμε στο στόχο", υπερθεμάτισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τις λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, που έχει ζητήσει η Ιερά Σύνοδος για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε ότι η απάντηση θα προκύψει τα επόμενα εικοσιτετράωρα. "Η Ιερά Σύνοδος είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση. Αξιολογούμε αυτήν τη συζήτηση, η οποία γίνεται αυτές τις ημέρες και θα είμαστε σε θέση να εξετάσουμε αυτό το ζητούμενο, δηλαδή να γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα, από την Κυριακή των Βαΐων και μετά, κεκλεισμένων των θυρών, η λειτουργία στις Εκκλησίες μας, μέσα στις επόμενες ημέρες", είπε.
Η Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει εκ νέου αύριο και αναμένεται να ζητήσει τη Μεγάλη Εβδομάδα να πραγματοποιούνται λειτουργίες στις εκκλησίες, αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ, η οποία έχει επεκταθεί μέχρι το Σάββατο, 11 Απριλίου, δεν τελούνται λειτουργίες, αν και οι ιεροί ναοί παραμένουν ανοιχτοί για ατομική προσευχή. 
Πολιτική 7623384914173697686
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε