Loading...

Τα σήματα Μητσοτάκη σε Τουρκία-Ευρώπη και τα κέρδη από την παρουσία των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών


Τα σήματα Μητσοτάκη σε Τουρκία-Ευρώπη και τα κέρδη από την παρουσία των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμώνΤη μέγιστη των κινήσεων όσον αφορά στη διεθνοποίηση της κατάστασης στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και την ανάδειξη των εκβιασμών της Άγκυρας έναντι της ευρωπαϊκής οικογένειας έφερε στην πρώτη γραμμή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχοντας στο πλευρό του τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρώπης, την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασσόλι, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο διεμήνυσε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό της Αθήνας, αλλά σκιαγράφησε και ανέλυσε διεξοδικά το βαθύ "πιστεύω" της ελληνικής πλευράς ότι η γειτονική χώρα έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών, εργαλειοποιώντας τη βαριά ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ανθρώπους ως γεωπολιτικούς μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς.
"Το πρόβλημα αυτό δεν είναι προσφυγικό-μεταναστευτικό. Συνιστά μία ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης και η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβολής του εθνικού μας εδάφους με εμπροσθοφυλακή ανθρώπους άγνωστης προέλευσης και αγνώστων στόχων, που δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία, για να εισέλθουν στην Ελληνική επικράτεια και εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός Στρατός. Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Είναι υποχρέωσή της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει", ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή. Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της κοινής παρουσίας Μητσοτάκη-ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων στη γραμμή των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας. Σε χρόνο παράλληλο, τρέχει ο διπλωματικός "μαραθώνιος" του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τηλεφωνικά όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ευθέως την Άγκυρα ότι, παραβιάζοντας τη Συμφωνία της με την  Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να εμποδίζει τις παράνομες οδούς προς την Ελλάδα, έχει ενθαρρύνει και έχει βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα Και αυτό αποδεικνύεται από σειρά αδιάσειστων στοιχείων. Από τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν με την απειλή ότι  θα ανοίξει τις πύλες των μεταναστών προς την Ευρώπη. Από τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων με τουρκικά λεωφορεία και συνοδεία στρατοφυλακής. Από τις μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο. Από τα μηνύματα των δουλεμπόρων σε μετανάστες για δήθεν ανοιχτά σύνορα. Από το γεγονός πως μετανάστες που επιχειρούσαν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια εκτόξευαν δακρυγόνα, τα οποία χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός", σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες. Οι εμπρηστικές κινήσεις της γείτονος ήρθαν στο φως και, μάλιστα, παρουσία των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, που είδαν…από πρώτο χέρι όσα διαδραματίζονται στα σύνορα της χώρας, που, ταυτόχρονα, είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και όχι μόνο αυτό. Έγινε σαφές, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι οι Βρυξέλλες δε μπορούν πλέον να…κρατούν τα μάτια κλειστά. Αλλά, πρέπει να δράσουν. Να διαμορφώσουν, επιτέλους, μια κοινή στρατηγική στο μέτωπο της προσφυγικής-μεταναστευτικής ατζέντας. Και άπαντες οι εταίροι να σταθούν αρωγοί έναντι των χωρών που καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.

Έφτασε η ώρα της έμπρακτης αλληλεγγύης

Ο πρωθυπουργός ήταν σαφές ότι δε θέλησε στιγμή να κρύψει…κάτω από το χαλί της αβελτηρία των συμμάχων της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη…μαύρη τρύπα της έλλειψης κοινής γραμμής και κοινής πολιτικής.
"Η Ευρώπη μέχρι σήμερα απέτυχε να βρει κοινή λύση σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα.  Δεν έχει αντεπεξέλθει πλήρως στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Κάποιοι μάλιστα, βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή τη διαρκή κρίση. Ελπίζω ότι αυτή η κρίση θα μας αφυπνίσει, ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους", σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως σχολιάζουν στελέχη, τα πρώτα ισχυρά μηνύματα αλληλεγγύης ήρθαν δια στόματος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Νταβίντ Σασσόλι. "Οι ελληνικές ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα…Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα", είπε η πρώτη. "Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι, αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο, επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο", ανέφερε ο δεύτερος. "Είναι σημαντικό να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό", σχολίασε ο τρίτος. Ήδη, η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη:
-Ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης.
-Έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες.
-Δύο ελικοπτέρων.
-Ενός αεροσκάφους.
-Δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες.
-100 συνοριοφυλάκων  πέραν των ήδη υπαρχόντων 530, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Ταυτόχρονα, θα δοθεί οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. Από αυτά, τα 350 εκατομμύρια ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα και τα υπόλοιπα θα μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. 
Πολιτική 4912824108201951976
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε