Loading...

Καμία υπέρβαση ορίων ακτινοβολίας από κεραίες κινητής το 2019


Περισσότεροι από 2.100 έλεγχοι και επί τόπου μετρήσεις διενεργήθηκαν εντός του 2019 από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σε σταθμούς κεραιών σε ολόκληρη τη χώρα, με το 90% περίπου να αφορά σε σταθμούς κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Από τους ελέγχους, δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτομαγνητικά πεδία εντός αστικού ιστού, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΑΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν στις επιτόπιες μετρήσεις εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από σταθμούς κεραιών, τις οποίες πραγματοποίησε η ΕEΑΕ και εξωτερικά συνεργεία το 2019, διαπιστώθηκαν 4 περιπτώσεις υπερβάσεων, που αφορούν σε θέσεις εκτός αστικού ιστού, δηλαδή σε περιοχές που συνιστούν πρακτικά «πάρκα κεραιών».

Επίσης, τo 98% των ελέγχων ήταν αυτεπάγγελτοι, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορούσε σε ελέγχους που έγιναν κατόπιν αιτημάτων πολιτών ή φορέων. Περίπου το 90% των ελέγχων αφορούσε σταθμούς κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται σε σταθμούς κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και σταθμούς κεραιών σταθερής τηλεφωνίας.

Ακόμη, δημοσιοποιήθηκε η έκθεση απολογισμού λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) για το έτος 2019. Το ΕΠΗΠ είναι ένα πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο 500 σταθερών σταθμών μέτρησης, τα αποτελέσματα του οποίου προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο (on-line) στη διαδικτυακή πύλη paratiritirioemf.eeae.gr.

Εκτός των σταθερών σταθμών μέτρησης, το ΕΠΗΠ περιλαμβάνει και κινητούς σταθμούς, που το 2019 λειτούργησαν σε 4 Δήμους. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων του 2019, οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθερούς και κινητούς σταθμούς μέτρησης είναι πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Το ΕΠΗΠ υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και φορέας λειτουργίας είναι η ΕΕΑΕ.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής, πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας. Αποστολή της είναι η προστασία πληθυσμού, εργαζομένων και περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.
Υγεία 5403777901262836036
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε