Loading...

Τρία νέα Νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος





Η ίδρυση τριών νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στον πυρήνα της νέας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που παρουσιάστηκε εχθές στο Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο. Η «Πρωτοβουλία για την Υγεία» είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αφορά δομές Υγείας για όλους τους Έλληνες.

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υγείας για μια καλύτερη ζωή» είπε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, αναλύοντας την πρωτοβουλία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα η παρουσία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση σηματοδότησε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την απόφασή του να προχωρήσει τη συνεργασία του κράτους με ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της υγείας και να ξεπεραστούν με αποφασιστικότητα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να μην καθυστερήσουν έργα προς όφελος του πολίτη.  

Η επιλογή αφορά στην παράλληλη και συμπληρωματική λειτουργία κράτους και ιδιωτικών φορέων για την ανταπόκριση σε μεγάλα κοινωνικά ζητούμενα και η αποτελεσματικότητα στο ότι η κυβέρνηση «ξεκλειδώνει» τις δωρεές, προχωρώντας με fast track διαδικασίες για την άρση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

Εκτός από την κατασκευή των τριών νοσοκομείων, δύο Γενικών Νοσοκομείων με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια σε Κομοτηνή και Σπάρτη, κόστους 90 εκατ.ευρώ, και ενός Παιδιατρικού στη Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, ο κ. Δρακόπουλος ανακοίνωσε και τη δωρεά
δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ. Ακόμη, την ενίσχυση των προγραμμάτων της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, σε νοσοκομεία του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης.

Την αρχιτεκτονική των τριών νέων δομών έχει αναλάβει ο διάσημος αρχιτέκτονας Renzo Piano, προκειμένου οι χώροι νοσηλείας να είναι υψηλής αισθητικής και συνάμα σωστά ενταγμένοι στο περιβάλλον κάθε περιοχής, αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στο δημόσιο χώρο. Τα νέα νοσοκομεία θα ανήκουν στο ΕΣΥ, αλλά θα έχουν διοικητική ευελιξία και αυτοτέλεια. Το κόστος μισθοδοσίας θα βαρύνει το Δημόσιο, όπως και η κατασκευή των έργων υποδομής γύρω από τα νέα νοσοκομεία.

Για να «ξεκλειδώσει» η δωρεά του Ιδρύματος, εξασφαλίστηκε από την κυβέρνηση η εκπόνηση μελετών, η περιβαλλοντκή αδειοδότηση και η έγκριση αυτών από τις υπηρεσίες όσον αφορά το οδικό δίκτυο του νοσοκομείου Κομοτηνής. Το ίδιο θα γίνει και για τα άλλα δύο νοσοκομεία.

Το πρότζεκτ προωθήθηκε με ταχείς ρυθμούς από τον περασμένο Οκτώβριο, βασιζόμενο σε ένα μοντέλο δύο συντονιστών (ενός νομικού και ενός γιατρού) από την πλευρά του Δημοσίου που «έτρεξαν» τα νομικά κείμενα και τις κυρώσεις από την Βουλή. Συνεχείς ήταν οι συσκέψεις και ο συντονισμός με τα υπουργεία Υγείας, Υποδομών, Οικονομικών και Παιδείας, αλλά και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε διαρκή επαφή και συντονισμό με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την επόμενη μάλιστα εβδομάδα πρόκειται να ψηφιστεί διάταξη που θα δίνει φορολογικά κίνητρα για τον εθελοντισμό και τα χορηγικά προγράμματα. Θα απαλλάσσει τις δωρεές από το σημερινό καθεστώς του ΦΠΑ (24%) με στόχο να τις μεγιστοποιήσει προς όφελος του πολίτη.

Ακόμη, σχεδιάζεται ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία τα υπουργεία θα μπορούν να καταγράφουν και να επικαιροποιούν τις ανάγκες τους που δεν καλύπτονται από τον προϋπολογισμό, ενώ τα Ιδρύματα θα καταγράφουν την προσφερόμενη χρηματοδότηση για χορηγίες. Θα οριστεί ακόμα σχετικό σημείο επαφής σε κάθε υπουργείο για τις χορηγίες.


Υγεία 337827964581209346
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε