Μέσα από δύο ψηφιακές πλατφόρμες ξεκινά σήμερα η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης. Η αίτηση υποβάλλεται είτε στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) μέσω της ιστοσελίδας www.epidomagennisis.gr, είτε μέσω της ψηφιακής δήλωσης γέννησης, για τα παιδιά που γεννιούνται σε μαιευτήρια ή νοσοκομεία.
Στην παρούσα φάση, η διαδικασία της ψηφιακής δήλωσης γέννησης θα λειτουργήσει πιλοτικά σε 15 μαιευτήρια και νοσοκομεία της χώρας, χωρίς να χρειάζεται ο γονέας να κάνει καμία επιπλέον ενέργεια εκτός μαιευτηρίου.
Για την υποβολή αίτησης στο www.epidomagennisis.gr, κατά την είσοδο απαιτείται η χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης της μητέρας στο πληροφοριακό σύστημα TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Δηλώνεται απαραιτήτως ο ΑΜΚΑ του γεννηθέντος παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας της αιτούσας μητέρας, το email και ο αριθμός τηλεφώνου της, καθώς και το IBAN τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος, του οποίου είναι η ίδια.
Για την υποβολή της ψηφιακής δήλωσης γέννησης απαιτούνται μόνο τα ταυτοποιητικά έγγραφα των γονέων του παιδιού. Με τη δήλωση γέννησης θα δηλώνονται τα στοιχεία επικοινωνίας των γονέων (κινητό τηλέφωνο, σταθερό τηλέφωνο, email, διεύθυνση κατοικίας), το ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος, του οποίου είναι η μητέρα, η οποία και θα υποβάλλει παράλληλα και αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης.
Όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση συντακτών, οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης θα κινούνται αυτόματα, εφόσον πληρούνται τα σχετικά κριτήρια, ενώ ως το τέλος Φεβρουαρίου η νέα διαδικασία θα εφαρμόζεται καθολικά.
Εντωμεταξύ, η πιλοτική διαδικασία δήλωσης γέννησης στο μαιευτήριο ξεκίνησε ήδη από τη Δευτέρα, σε δεκαπέντε μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές της χώρας, όπως σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πλέον μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία ενέπλεκε τέσσερις υπηρεσίες και πολλαπλές ουρές, θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται για τους γονείς μέσα στο μαιευτήριο, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα. Τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα (αν είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας). Επιπλέον, θα κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.
Η πιλοτική λειτουργία αφορά τα παρακάτω μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές:
1. Γενικό Νοσοκομείο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΝΕΙΟ
2. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου
3. Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς
4. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
5. Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ
6. Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας- Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης
7. Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας- Νοσοκομειακή Μονάδα Άργους
8. Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ
9. Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
10. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
11. Γενικό Νοσοκομείο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ -ΑΘΗΝΑ
12. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΑΘΗΝΑ
13. Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ
14. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας
15. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης