Loading...

Παναγιωτόπουλος: Ψυχραιμία κι ετοιμότητα επέδειξε η Ελλάδα στο Ορούτς Ρέις


Ψυχραιμία, σοβαρότητα, ταχύτητα κι ετοιμότητα επέδειξε η Ελλάδα στην περίπτωση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις, το οποίο ανήμερα της επετείου των Ιμίων μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σημαίνοντας συναγερμό στο Πεντάγωνο, όπως είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την κοπή πίτας της τοπικής ΝΟΔΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας. 

«Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική πλευρά παρακολούθησε την πορεία του. Δέχομαι την ερμηνεία ότι κινήθηκε με αυτό τον τρόπο λόγω καιρού, γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι ελέγχονται τα ανακλαστικά μας. Τα οποία και σε αυτή την περίπτωση λειτούργησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις», επισήμανε για μια ακόμη φορά, «είναι έτοιμες και θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κι αυτό είναι δεδομένο. Σε κάθε περίπτωση θα ενεργήσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Από την ελληνική πλευρά, στο σημείο βρέθηκε άμεσα η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» προκειμένου για να παρακολουθεί στενά το τουρκικό πλοίο. Οι ελληνικές Αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά τους και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Το απόγευμα της Παρασκευής, την ώρα που το Ορούτς Ρέις κινούνταν εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όταν έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.

Στην αρχή ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν έλαβε, όμως, απάντηση.

Ακολούθως, το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» με τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση» επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα, με αυτό το μήνυμα – σύμφωνα με πληροφορίες – να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.

Όταν δε αργότερα υπήρξαν πληροφορίες ότι δύο τουρκικές φρεγάτες, που συνοδεύουν το ωκεανογραφικό μαζί με δύο εμπορικά πλοία, πλησίασαν περισσότερο το Ορούτς Ρέις, η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί είναι έτοιμη να αποπλεύσει και δεύτερη ελληνική φρεγάτα.

Πηγές του υπ. Αμυνας ανέφεραν ότι η άμεση αντίδραση της Ελλάδος, που έστειλε πάραυτα μια φρεγάτα να παρακολουθεί τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις αλλά και ο καιρός, συνετέλεσαν στο να μην υπάρξει όξυνση του σκηνικού.
Πολιτική 1146889160989645816
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε